Brön/Broen

La sèrie és una coproducció sueco-danesa que es va estrenar el 2011 i que acaba de finalitzar la seva tercera temporada. La sèrie va estar nominada als premis BAFTA l’any 2012 com a Millor Sèrie de Televisió Internacional.

Cada temporada consta de deu episodis de 60 minuts cada un. A Espanya s’ha pogut veure la primera temporada pel canal de pagament AXN.

Brön/Broen segueix l’estela d’altres sèries policíaques nòrdiques com Forbrydelsen, que va tenir tant èxit al Regne Unit que va donar a conèixer el producte a la resta del món i va donar peu a un remake nord-americà, la sèrie The Killing, que va durar tres temporades.

Tot comença amb l’aparició d’un cadàver just al mig del pont d’Oresund, que connecta l’àrea metropolitana de Copenhague, capital de Dinamarca, amb la ciutat sueca de Malmö, després d’una apagada que ha deixat el pont a les fosques. Es tracta del cos sense vida d’una coneguda política sueca.

Al lloc del crim es desplacen dues unitats de policia, una danesa, amb el detectiu Martin Rohde al capdavant, i una sueca, amb l’agent Saga Norén. Ben aviat, tots dos comencen a discutir qui ha de ser el responsable del cas. En voler moure el cos veuen que aquest ha estat tallat per la meitat i, a mida que avancen les investigacions esbrinen que la part inferior del cadàver pertany a una prostituta desapareguda fa uns anys.

Aquest serà el primer d’una sèrie de crims que trauran a la llum el costat més fosc de la societat d’ambdós països. L’assassí que busquen es fa dir el Terrorista de la Veritat i comet els seus crims per donar visibilitat a problemes com la immigració, els sense sostre, la explotació infantil, la violència policial, el periodisme groc, la política...

 

La sèrie també juga molt amb els tòpics, doncs pels suecs, els danesos són els ‘latin lovers’ del Nord i això és veu clarament en la personalitat d’en Martin, faldiller, irònic, passional...mentre la Saga és el prototip de dona nòrdica freda i solitària.

Els personatges

Saga Norén (Sofia Helin), la detectiu sueca, és rigorosa, freda, directa en la manera d'expressar-se, de nul·la capacitat social i zero empatia. Viu sola, és incompresa pels seus companys de feina i si li ve de gust companyia, busca sexe casual a qualsevol bar o discoteca. El seu principal interès es sempre la feina, on és la millor detectiu del seu departament, però la seva poca traça  amb les relacions socials la fa, fins i tot, refusar un ascens.

Es tracta d’un personatge del qual no es poden predir els seus moviments o reacciones i això forma part important del seu atractiu.

Els fòrums de discussió sobre la sèrie comenten que la Saga podria patir el Síndrome d’Asperger, una mena d’autisme, doncs el seu comportament

Martin Rhode (Kim Bodnia), el policia danés, és relaxat i estoic, acostumat a perdre, amb un sentit de l'humor melanconiós i cercador de complicitats. Tot just acaba de fer-se una vasectomia a petició de la seva segona dona, amb la qual ja té tres fills i ha hagut d’acollir a casa al seu fill gran, fruït d’un matrimoni anterior i amb qui manté una tensa relació.

Al voltant d’en Martin i la Saga giren altres personatges que van entrant i sortint de les trames, els més destacats són:

Daniel Ferbé (Christian Hillborg) és un periodista que s’ha vist involucrat en el cas i rep trucades telefòniques de l’assassí, al qual li interessa que les seves accions tinguin repercussió als mitjans de comunicació. Ferbé, un reporter egocèntric, fa servir aquesta influència per destacar a la feina i intentar influir en el psicòpata. Finalment, serà només un peça més de la trama del Terrorista de la Veritat.

Stefan Lindberg és un assistent social que aviat es converteix en un sospitós pel seu comportament estrany i perquè la seva germana, una sense sostre alcohòlica, ha estat víctima d’un dels actes del Terrorista de la Veritat.

August Rhode és el fill gran d’en Martin, fruit del seu primer matrimoni. Ha tornat a viure amb el seu pare i la relació amb ell és molt tensa. Es passa el dia dormint i la nit connectat a un xat. Quan coneix la Saga s’hi sent atret, malgrat la diferència d’edat. Acabarà tenint, de manera involuntària, un paper destacat en la investigació.

Hans Petterson és el cap del departament d’homicidis de Malmö, cap de la Saga. En Petterson la protegeix i defensa perquè coneix la seva vàlua com a investigadora i fins i tot la recomana per cobrir la seva plaça quan es jubili.

Mette Rohde és la dona d’en Martin. Treballa i cuida dels seus tres fills. Malgrat la recent vasectomia que s’ha fet en Martin ha tornat a quedar embarazada i ha d’aguantar les infidelitats del policia.

La sèrie s’ha convertit en un fenomen televisiu als països nòrdics i això ha impulsat que es facin dos remakes, la nord-americana The Bridge i la francoanglesa The Tunnel.

 

 

 

A la primera versió l’acció se situa a la frontera entre els Estats Units i Mèxic i a la segona, el cadàver es trobat al bell mig del túnel submarí que uneix França amb Anglaterra.

 

 

La segona temporada de la sèrie comença quan un vaixell xoca contra les barreres de formigó que protegeixen el Pont d’Oresund. Dins, els equips d’emergència, troben cinc persones encadenades amb símptomes d’hipotèrmia que son traslladades a un hospital de Malmö. Son dos danesos i tres suecs que no poden ser identificats.

L’encarregada del cas serà la Saga, que es posarà en contacte amb en Martin per iniciar una nova investigació conjunta.

 

 

 

L’actor Kim Bodnia va deixar la sèrie en finalitzar el rodatge d’aquesta segona temporada. Fer la tercera era tot un repte sense un dels seus personatges principals però ha funcionat molt bé i s’està negociant una quarta temporada.

 

 

 

La música dels títols de crèdit ha donat a conèixer al grup danès Choir of Young Believers. La cançó es diu Hollow Talk.

 

 

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Data de creació 22-12-2017 Última actualització 03-01-2018