Avortament: Roe vs. Wade

10 pel·lícules sobre el que representa avortar

La derogació als EUA de la històrica sentència judicial de Roe vs Wade ha provocat una onada de protestes a tot el món, ja que representa una involució dels drets de la dona.  

Són moltes les pel·lícules que han reflexionat sobre aquest fet que té a veure amb la salut i amb la llibertat d'elecció entorn del mateix cos i per això la majoria se centren en la clandestinitat, en el risc físic i psicològic i en el terrible pes moral i la pressió social que carreguen les dones. De fet el mateix 2022 es va estrenar 'El acontecimiento' dirigida per Audrey Diwan i guanyadora del Lleó d'Or al Festival de Venècia.

Basada en la novel·la autobiogràfica d'Annie Ernaux, és una pel·lícula honesta que segueix a una jove als anys seixanta i que, desesperada per poder continuar els seus estudis, cerca interrompre un embaràs no desitjat davant la hipòcrita societat francesa del moment.

 

Us hem preparat una selecció de 10 títols que podeu trobar a les biblioteques o a eFilm.

  A les biblioteques trobaràs:

Una canta, la otra noAgnes VardaeBiblio

Comencem amb una pel·lícula dirigida per una dona i que parla de dones de manera lliure i desacomplexada ("curiosament" de les deu pel·lícules de la tria, set són dirigides per homes i tres per dones). Per aquesta raó volíem començar amb l'enyorada Agnes Varda i la història sobre l'amistat entre dues dones joves que serveix de pretext per fer una crònica del feminisme i dels drets de les dones, a cavall dels anys seixanta i setanta.

 

Un Asunto de mujeres Claude Chabrol

Durant la Segona Guerra Mundial (1939-1945) la vida a França és molt complicada. Marie Latour (Isabelle Huppert), una dona casada, ajuda a una veïna a interrompre un embaràs no desitjat. A partir d'aquest moment diverses dones aniran en la seva cerca per a demanar-li el mateix favor ja sigui perquè el seu embaràs és a causa d'una violació o perquè no podran fer-se càrrec del nen soles.

 

 

El Crimen del Padre Amaro Carlos Carrera

Amaro Vieira és un jove sacerdot que aconsegueix ser traslladat de la parròquia rural en la qual exerceix a una altra parròquia situada a la bella ciutat de Leiría. Una vegada allí, es veu immers en un ambient de llibertinatge i desenfrenament, al qual és arrossegat per un grup de sacerdots de la localitat; un d'ells fins i tot arriba a allotjar-la a casa del seu amant. És allí on Amaro coneix a Amèlia, la noia més bella de la ciutat i que esdevindrà la causa de la seva perdició. La pel·lícula es basa en una obra de 1875, que va suposar un escàndol no sols pel desig de l'autor de ridiculitzar al clergat, sinó també per la seva denúncia de la hipocresia de la societat de províncies..

 

El Secreto de Vera Drake : esposa, madre, asesinaMike Leigh

Ambientada a l'Anglaterra dels anys 50, Vera Drake és una senzilla mestressa de casa que ajuda a avortar a joves en dificultats. El retrat que en fa Mike Leigh va més en la línia de denunciar la hipocresia de la societat que en la de posicionar-se a favor o en contra del fet en si. Imelda Staunton està immensa, com sempre..

 

Las Normas de la casa de la sidraLasse Hallström

Adaptació de la novel·la “Prínceps de Maine, Reis de Nova Anglaterra” de John Irving, la pel·lícula se centra en el despertar a la vida del protagonista. Magistral interpretació de Michael Caine donant vida a l’altruista i poc ortodox doctor Wilbur, qui sempre deixa de banda els judicis morals davant la complexitat de les relacions humanes.

 

En el umbral de la vida Ingmar Bergman

Tres dones molt diferents entre si, coincideixen en un paritori. Totes arrosseguen dures històries d'abandons, avortaments il·legals, dificultats per a quedar embarassades... La tragèdia les unirà en la seva lluita per trobar un camí vital, malgrat els obstacles físics i psicològics.

 

4 meses, 3 semanas, 2 días Cristian Mungiu

El director romanès Cristian Mungiu mostra les dificultats socials, polítiques i geogràfiques d'una dona que intenta avortar en plena dictadura a Romania. En aquella època, el Partit Comunista va decretar una llei antiavortament que va provocar que mig milió de dones morissin intentant avortar de forma clandestina. El film reflecteix amb duresa els horrors de l'avortament quan es practica de manera clandestina i il·legal i ens obliga a reflexionar sobre aquesta realitat, que encara viuen moltes dones a molts països on està prohibit.

 

La InocenciaLucía Alemany

Lis és una adolescent que somia amb convertir-se en artista de circ i sortir del seu poble, encara que sap que per a aconseguir-lo haurà de barallar-lo durament amb els seus pares. La falta d'intimitat i el xafardeig constant dels veïns obliguen a Lis a portar la relació amb el seu nuvi en secret perquè els seus pares no s'assabentin.

 

Si las paredes hablasenCher, Nancy Savoca

Totes les històries independents sobre tres dones que van viure en la mateixa casa però en èpoques diferents (anys 50, 70 i 90). Les tres comparteixen el mateix problema: s'enfronten a un embaràs no desitjat..

 

Blue Valentine Derek Cianfrance

Aquesta pel·lícula de Derek Cianfrance ens explica la història de la Cindy i la Dean, una parella que viu una relació difícil. Quan la Cindy queda embarassada sense voler, hauran de prendre la decisió d'avortar o continuar amb l'embaràs. Aquesta pel·lícula és especialment interessant per reflexionar sobre les conseqüències que pot tenir per a les dones i en una relació de parella la decisió d'avortar o continuar amb l'embaràs i tenir un fill no desitjat.

 

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 30-06-2022 Última actualització 06-09-2022