80 anys de l’alliberament d’Auschwitz i la memòria de l’Holocaust

El 27 de gener de 1945, les tropes soviètiques van alliberar el camp d’Auschwitz-Birkenau, símbol de l’Holocaust, on més d’un milió de persones van ser assassinades pel règim nazi. Aquest genocidi, que va exterminar sis milions de jueus i altres col·lectius, continua sent una de les majors atrocitats de la història.

L’Holocaust va ser un crim planificat i executat amb una crueltat sense precedents. Els nazis van crear una xarxa de camps de concentració i extermini per dur a terme el seu pla de genocidi. Auschwitz, situat a la Polònia ocupada, es va convertir en el més gran i letal de tots, on més d’un milió de persones van ser assassinades en cambres de gas, afusellades, sotmeses a experiments mèdics o condemnades a morir per les condicions infrahumanes.

L’alliberament d’Auschwitz va evidenciar davant el món l’horror d’aquests crims. Els soldats soviètics que van entrar al camp van trobar milers de supervivents en condicions extremes i proves irrefutables de l’extermini massiu. Tot i això, la veritable fi de la guerra no arribaria fins al maig de 1945, amb la rendició d’Alemanya.

Enguany, quan es compleixen 80 anys d’aquests esdeveniments, és més important que mai mantenir viva la memòria de les víctimes. La commemoració de l’Holocaust ens recorda la necessitat de defensar els drets humans, combatre l’antisemitisme i qualsevol forma de discriminació, i treballar per un futur en què tragèdies com aquesta no es tornin a repetir.

Dos supervivents catalans dels camps nazis donen nom a tres biblioteques de la Xarxa que compten amb fons especialitzat:

Aquests fons documentals serveixen per mantenir la memòria històrica i contribueixen a la difusió dels valors de llibertat, justícia i respecte als drets humans.  

"L'única mort que em preocupa és la de la memòria" (Neus Català)

Temàtica relacionada amb el següent ODS:

ODS    ODS16   

  També et pot interessar:

Data de creació 11-02-2025 Última actualització 11-02-2025