Les colles de foc: el bestiari popular català i les colles de diables

Als Països Catalans tenim una gran tradició de festes del foc: correfocs, cercaviles, balls de diables... Són expressions festives molt arrelades a la nostra cultura, dutes a terme per colles de diables o per colles de bestiari de foc (com ara dracs, mules, i altres éssers fantàstics).

De bestiari, n'hi ha de molt divers i cada un d'ells té la seva pròpia funcionalitat i simbologia. Es considera bestiari popular català el conjunt de figures que representen animals reals o fantàstics i que s'exhibeixen a les festes locals de Catalunya. Tenen el seu origen en el teatre medieval, concretament en les processons de Corpus Christi, evolucionant i adquirint entitat pròpia en cercaviles i balls de diables, entre d'altres.

Pel que fa a les colles de diables el seu origen és força incert, però sembla que prové del teatre medieval de carrer. El Ball de Diables és una representació teatral de la lluita del Bé contra el Mal. El seu context escènic també va ser utilitzat, principalment per les festes de Corpus, a les processons eclesiàstiques com a acompanyament per donar un aspecte més cerimoniós i espectacular. Els diables o dimonis desfilaven capdavanters a la comitiva per anunciar la seva arribada amb aldarulls de tota mena; de forma estrepitosa i sorollosa, apartaven el públic assistent obrint pas a la processó. De tota manera trobem la figura del diable o “diablot” en l'origen de tots els balls parlats. És un personatge que no té a veure amb l'obra que es representa, però que es posa pel mig i fa riure amb les seves cabrioles. Al final de l'obra diu uns versos satírics relacionats amb la vida política o pública de la població on es representa, i que tothom espera amb delit. Aquest podria haver estat l'origen del ball de diables. Partint d'un personatge que cada cop va prendre més protagonisme, i que va arribar a superar l'expectativa de l'obra original, quedà la part del diable com la més popular.

Us oferim una selecció de propostes per conèixer la tradició de les festes amb pirotècnia que porten a terme les colles de diables i de bestiari de Catalunya.

Data de creació 12-07-2017 Última actualització 14-08-2023