12 dramaturgs de la generació Y que ho estan petant

L'escriptura teatral catalana està vivint un dels seus millors moments: mai tants autors no havien estat presents de manera regular a les cartelleres del país i mai no havien recollit una acceptació de crítica i públic tan notable.

Actualment, hi trobem autors nascuts a finals dels setanta, ja consagrats, com Guillem Clua, Jordi Casanovas, Helena Tornero, Pau Miró, Josep M. Miró, Marta Buchaca, Jordi Oriol o Victòria Szpunzberg, part habitual de la programació del teatre independent i comercial.

Però també generacions més joves s'estan fent un espai dins del panorama teatral català. L'anomenada Generació Y, amb autores nascudes durant els anys 80 i 90 del s. XX, com Carla Rovira, Jan Vilanova, o en Yago Alonso i la Carme Marfà, nascudes a la dècada dels vuitanta, amb textos publicats, que es van afegint a la programació de la cartellera teatral.

Aquest fet neix de l'impuls actiu que s'està donant des de les mateixes sales, potenciant la presència d'autors més joves a la programació. Així és com des del Teatre Nacional de Catalunya, el Teatre Lliure, la sala Versus Glòries, la Flyhard, l'Antic Teatre, el Tantarantana, el Teatre Gaudí, o el Centre d'Arts Lliures, han sorgit veus joves renovadores del llenguatge teatral.

Cal destacar la tasca d'impuls de la creació teatral catalana de la Sala Beckett que, des de la seva inauguració, està realitzant cursos d'escriptura teatral així com política activa anual d'autores residents.

Presentem una selecció de dramaturgs i dramaturgues mil·lennistes que formen part de la generació Y especialment rellevants per les seves creacions, que parlen de la mateixa realitat amb una mirada fresca i punyent, algunes obres dels quals trobareu a les prestatgeries de les biblioteques municipals.

  A les biblioteques trobaràs:

Llatzer García (1981)

Dramaturg i director català diplomat en interpretació al Col·legi de Teatre de Barcelona i s'inicià en dramatúrgia a l'Obrador de la Sala Beckett i a l'Institut del Teatre. A la "La Font de la pólvora", Llatzer García va posar en escena la dura realitat del barri gironí homònim, un dels més desfavorits de la ciutat. Una obra produïda pel TNC la temporada 2020-21, amb la col·laboració del programa Art for Change, de la Fundació “la Caixa”. Aquest estiu, dins de la programació del Grec 2022, l’autor ha estrenat "Al final les visions", a la Sala Beckett.

Sílvia Navarro (1982)

Directora, dramaturga i guionista, el 2020 va rebre una beca per al VIII Laboratorio de Escritura teatral SGAE amb "El último soviético" i el Premi Frederic Roda de Teatre 2020 per "Negatius". Aquesta darrera obra aborda la creació de la figura de Robert Capa¸ pseudònim dels fotoperiodistes Gerda Taro, desapareguda prematurament a la Guerra Civil Espanyola, i Endre Friedmann. Dos refugiats jueus a París que volien intentar sobreviure en un món tan complex com el que vivien. Una obra que vam veure a la Sala Flyhard dins del Festival Grec 2022.

Roc Esquius (1982)

Actor, director de teatre i dramaturg, Roc Esquius és un dels autors referents de l’escena catalana per les seves obres, que triomfen per adoptar perspectiva diferent de la realitat amb un llenguatge actual i proper a l’espectador. Destaquem "Sàpiens" (2018), estrenada a la Sala Flyhard i dirigida per Sergi Belbel, una sàtira politicosocial de ciència-ficció i la recent "Angle mort" (2021), una comèdia escrita a dues mans amb Sergi Belbel sobre el món laboral a les empreses emergents representada amb gran èxit a la Sala Versus-Glòries.

Claùdia Cedó (1983)

Psicòloga, dramaturga i directora teatral. Fundadora d'Escenaris Especials, projecte de teatre per a persones en risc d'exclusió social. Després dels èxits “Tortugues: La desacceleració de les partícules” –Premi Butaca Millor Text 2015-, “L’home sense veu”, “Et planto”, “DNI” –text guanyador Torneig Dramatúrgia Catalunya-, o “Ciegos", l'any 2018 arriba "Una gossa en un descampat", estrenada al Festival Grec,; obra que tracta el tema de la mort perinatal que posa sobre la taula la necessitat de textos teatrals de qualitat que abordin problemàtiques tant humanes com actuals. L’any 2021 va adaptar “Canto jo i la muntanya balla” d'Irene Solà i va escriure i dirigir “Mare de sucre” al Teatre Nacional de Catalunya.

Xavi Morató (1983)

Dramaturg, director i guionista de "El Jueves", Xavi Morató va guanyar el Premi Born de Teatre 2014 amb "Un peu gegant els aixafa a tots", una obra original sobre les relacions de parella. Amb Gerard Sesé és autor de musicals com "Generació de merda" (Jove Teatre Regina 2014) o "El futbol és així" (de gai) (Teatre Gaudí 2018).

Marc Artigau (1984)

Llicenciat en direcció escènica i dramatúrgia per l'Institut del Teatre de Barcelona, Artigau combina la dramatúrgia amb la narrativa, la poesia i la col·laboració amb mitjans de comunicació. Com a dramaturg, ha estrenat les obres "Ushuaïa", "T'estimem tant", "Grace", "Caïm i Abel" o "Caixes" (Premi Talúries de Teatre 2011) o "Alba, o, El jardí de les delícies" (Premi Quim Masó 2017). L’any 2019 va guanyar el premi Josep Pla de novel·la per "La Vigília".

Marta Aran (1984)

Directora de "La noia de la làmpada" i "Els dies mentits", obra per la qual va guanyar el Premi Max a autoria revelació l’any 2020. Aquest estiu la Marta Aran ha adaptat l’obra "Nit de Reis", de William Shakespeare, que la companyia Parking Shakespeare ha representat al Parc de l’Estació del Nord a Barcelona. El resultat ha estat una obra fresca i actual, amb una nova mirada de les diferents formes d’estimar i entendre les identitats i els rols de gènere.

Lara Díez i Quintanilla (1985)

Llicenciada en Art dramàtic i Psicologia, Lara Díez és la creadora de les companyies La Volcànica i RetreTTeatre. Com autora ha escrit destaquen "Eufòria" o "Herència abandonada" (Premi Crítica Serra d’Or 2019). "Els sensespai" (2022), la seva darrera obra, és un text que va escriure i dirigir durant la seva residència a la Sala Flyhard, sobre el Trastorn Límit de Personalitat (TLP).

Eugènia Manzanares (1985)

Com a actriu i ajudant de direcció ha treballat en teatres com el Tantarantana, la Nau Ivanow, la Sala Atrium, la Sala Flyhard, la Sala Beckett i el Teatre Grec, entre altres. Com a dramaturga amb "Lo Nuestro", estrenada a la Sala Flyhard el 2019, l’Eu Manzanares va rebre el premi Teatre Barcelona al millor text original 2020. També ha escrit "Una paret blau-cel" i "Idoti Iranti", “La transcendència de l’spòiler”, “El mestre i el mar”, “Benvinguts” i “Frank”. Ha estat escollida autora resident de la temporada 2022-23 de la Sala Beckett, agafant el relleu a Llatzer García.

Joan Yago (1987)

Graduat en direcció escènica i dramatúrgia per l'Institut del Teatre de Barcelona. Fundador i autor de capçalera de La Calòrica, una de les companyies punteres del panorama teatral català. És autor de les obres “Els Ocells”, “You say tomato”, “Un lloc comú”, “Bluf” (Premi Quim Masó 2014), “Sobre el fenómeno de los trabajos de mierda”, “Aneboda-The Show”, ”La Nau dels Bojos”, “L’Editto Bulgaro”, “Martingala”, “No soy Dean Moriarty”, “Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I” i "De què parlem mentre no parlem d’aquesta merda", guanyadora del premi Teatre Barcelona al millor espectacle teatral 2021. Amb "Fairfly", sobre la precarietat laboral dels joves, Yago va rebre premi Max 2018 a la millor autoria revelació.

Bárbara Mestanza (1990)

Dramaturga, directora i actriu. Les seves peces s’han estrenat al Teatre Lliure, la Sala Àtrium, el Poliorama, La Seca, el Maldà, La Gleva, el Festival Grec, la Sala Beckett o el Teatro Pavón i el Teatro de la Abadía de Madrid. A la Sala Beckett ha estrenat "Todas las flores" i "Pocahontas o la verdadera historia de una traviesa" (2019), un text on l’autora pren com a exemple Pocahontas, un personatge que va marcar i canviar la història d’Amèrica del Nord, per reivindicar i fer justícia a veritats silenciades.

Francesc Cuéllar (1993)

Actor i creador escènic. Amb "Los bancos regalan sandwicheras y chorizos" (2017), de la companyia José y sus Hermanas, guanya dos Premis de la Crítica. A partir de la creació de la seva companyia Fundación Agrupación Colectiva ha creat diversos espectacles "My low cost revolution"; "Livalone" amb Alejandro Curiel o "Illud Mysticum #SR", amb Albert Arribas. La pel·lícula "Jusqu'ici, tout va" (2022) és el seu debut com a director de cinema.

Selecció d'obres de teatre

La Pols / Llàtzer Garcia
Negatius / Sílvia Navarro Perramon
Un Turista se suïcida / Sílvia Navarro Perramon
Sàpiens / Roc Esquius
Boom boom boom / Xavi Morató
Alba, o, El jardí de les delícies / Marc Artigau i Queralt
Caixes / Marc Artigau i Queralt
Marc Artigau i Queralt: 2009-2018 / Marc Artigau i Queralt
Eufòria / Lara Díez Quintanilla
Lo nuestro / Eugènia Manzanares
Fairfly / Joan Yago
Un lloc comú / Joan Yago

  Vés al prestatge:

Data de creació 23-08-2022 Última actualització 25-08-2022