Volcans

L’Erupció del volcà Cumbre Vieja a l’illa canària de La Palma ha despertat la curiositat de molta gent per aquest fenomen natural i també les ganes de viatjar amb l’objectiu de veure i sentir en directe els colors, les olors i els sorolls d’una activitat volcànica. Malgrat els grans desperfectes que originen en l’entorn natural i les pèrdues econòmiques que causen en l’entorn urbà i humanitzat, els volcans són realment  hipnòtics per a l’ésser humà.

En aquesta guia trobareu informació dels volcans que tenim més propers, a Catalunya, Espanya i Europa, alguns inactius i d’altres actius o en erupció. 

A casa nostra la Zona volcànica de la Garrotxa és l’actiu turístic més important de la comarca i un dels llocs més visitats del país. Els volcans garrotxins són volcans de formes suaus, amb craters que s’endevinen sota la vegetació, de fàcil accés, amb rutes guiades per conèixer la seva història i moltes activitats d’observació i turisme actiu. Sobrevolar els volcans en globus és una de les més atractives.

Els volcans poden ser el punt de partida per conèixer una comarca plena d’atractius.

  A les biblioteques trobaràs:

Estimats volcans / Arnau Folch i Duran
Volcanes de la Garrotxa / Textos: César Barba ; fotografías: Roger
Zona volcànica de la Garrotxa / M. Àngels Castillo i Jordi Bastart
La Volta a peu a la Garrotxa / Anna Plana, Sergi Romero
Garrotxa : 20 excursions a peu / Josep Mauri i Portolès

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

L’Illa de La Palma és famosa per les seves rutes senderistes i els seus espais naturals, però la llarga erupció del volcà Cumbre Vieja (19 setembre 2021) l’ha convertit en un atractiu turístic de primer ordre. El seguiment mediàtic de l’activitat del Cumbre Vieja ha estat molt notable, l’espectacularitat de les imatges a vista de dron han estat seguides en directe per molts espectadors que han après en molts casos un nou vocabulari: piroclasts, magma, fumaroles, i les feixanes, el delta que es forma al mar amb l’arribada de la lava. Malgrat el drama humà que l’erupció comporta, l’atracció i l’admiració de l’home cap als volcans és inevitable.

  Vés al prestatge:

L’arxipèlag de les Illes Canàries, format per vuit illes volcàniques, està situat al nordoest de l’Àfrica, davant la costa del Marroc. El seu clima tropical i les temperatures suaus tot l’any són un atractiu reclam turístic juntament amb l’espectacularitat dels seus paisatges volcànics. Canàries és una zona volcànica activa de primer ordre que compta a més amb el pic més alt d’Espanya, el Teide que és un estratovolcà de 3.718m.

  A les biblioteques trobaràs:

Canarias / Isabella Noble, Damian Harper
Canarias / textos: Javier Barbadillo
Lanzarote / textos: Xavier Martínez i Edo
Lanzarote / Ignacio Romero
Lanzarote / Ignacio Romero
Lanzarote / texto: Jesús García Marín
Lanzarote / Maria Strobl
Isla de Lanzarote / [textos: Mario Hernández Bueno ... [et al.]]
Isla de Tenerife / [textos: Mario Hernández Bueno ... [et al.]]
Tenerife / texto: Jesús García
Teide : red de senderos / Instituto Geográfico Nacional
La Gomera y El Hierro / textos: Mario Hernández Bueno [i 3 més]
Fuerteventura / por Xavier Martínez i Edo

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Itàlia és terra de volcans llegendaris i famosos com el Vesubi que a l’any 79 aC va enterrar sota la lava les ciutats de Pompeia i Herculà i que és considerat actualment un dels volcans actiu més perillosos per la seva proximitat a zones densament poblades. A l’ illa de Sicília es troba el fotogènic Etna, el volcà actiu més alt d’Europa que està en constant activitat. A l’arxipèleg de les illes Eòlies al mar Tirré es troben dos famosos volcans l’Stromboli i el Vulcano que deu el seu nom a Vulcà, el déu romà encarregat del foc i la forja.

  A les biblioteques trobaràs:

Nápoles, Pompeya y la Costa Amalfitana / edición escrita y documentada por Cristian Bonetto, Brendan Sainsbury
Nápoles y Costa Amalfitana / textos: B. del Río
Sicilia / Silvia del Pozo Checa
Sicilia / autor y director de la colección: Philippe Gloaguen
Pompeya / una película de Paul WS Anderson
Stromboli : tierra de Dios / dirigida por: Roberto Rossellini

  Vés al prestatge:

Al bell mig de l’oceà Atlàntic, a uns 1.500 km de Lisboa es troben les illes portugueses de les Açores, totes d’orígen volcànic i amb paisatges espectaculars, aigües termals, cascades d’aigua, llacs volcànics i vinyes plantades en mig de camps de lava que són patrimoni de la humanitat. Les Açores són ideals per practicar el senderisme, els esports aquàtics i l’observació d’animals marins com dofins, balenes i catxalots.

 

  A les biblioteques trobaràs:

Açores responsable / [text: Elisa Cabral de Oliveira]
Azores : country guide / autores: Christope Sims [i 6 més]
Azores / por Antón Pombo
Azores / texto: Manuel Monreal Iglesia

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

L’Illa de Madeira és molt muntanyosa, amb grans desnivells i amb molta vegetació. A la primavera i l’estiu és un veritable jardí en mig del mar. És especialment valuosa la laurisilva, un tipus de bosc de llorer que és patrimoni de la humanitat. Una de les activitats característiques de l’illa és el senderisme per les “levades”, canals d’aigua destinats a abastir d’aigua diferents parts de l’illa i que són una veritable obra d’enginyeria d’uns 2.500 km i uns 40 km de túnels.

Levada de Tornos

 

 

 

  A les biblioteques trobaràs:

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

L’Activitat volcànica és sempre present a l’illa d’Islàndia: guèisers, aigües termals, i 130 volcans actius i inactius. Les erupcions sovintegen, la més catastròfica va ser la del Laki el 1784 i la més coneguda per les conseqüències que va tenir en el tràfic aeri internacional la del Eyjafjallajökull l’any 2010. El volcà més literari seria l’Snoefell l’entrada al centre de la terra a la novel·la de Jules Verne i el de més actualitat el Fagradalsfjall entrat en erupció al 2021. A Islàndia el viatger té la sensació de viure en directe la continua formació de la terra, és a més un dels pocs llocs del món on es pot veure la dorsal Mesoatlàntica que separa les plaques tectòniques de NordAmèrica i Euràsia.

 
 

  A les biblioteques trobaràs:

Explora Islàndia / traducció: Aina Olivé Busquets
Islandia / edición escrita y documentada por Alexis Averbuck [i 3 més]
Islandia / Paul Harding [i 4 més]

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 11-01-2022 Última actualització 14-06-2022