Surrealisme

El surrealisme va ser un moviment intel·lectual, literari i artístic, molt popular al s. XX. Va néixer als anys vint a França, impulsat pel poeta i escriptor André Breton i es va estendre després per tot el món, en totes les branques de l’art.

El surrealisme va considerar-se un moviment revolucionari que, després de la Primera Guerra Mundial, volia alliberar la creativitat de l'inconscient i la imaginació, deixant a un costat la raó, el sentit estètic i la moral.  Les obres dels surrealistes aborden temes com la por, el desig, la violència, la mort, l'eròtica, etc.

Actualment, el surrealisme continua influenciant moltes disciplines, i tenim incorporada la paraula surrealista com a sinònim d'absurd, fantàstic…

  A les biblioteques trobaràs:

La Mirada surrealista / coordinador: Albert Galera
Surrealismo / Amy Dempsey
Diccionario abreviado del surrealismo / André Breton, Paul Eluard

  Vés al prestatge:

El surrealisme va tenir una primera etapa d'esplendor a París, ciutat on va sorgir després que André Breton impulsés el Manifest Surrealista l'any 1924. 

A la capital francesa es reunien artistes de moltes disciplines que van ser-ne els impulsors. Alguns dels noms més coneguts, en diferents temes i moments, van ser: André Breton, Salvador Dalí, René Magritte, Max Ernst, Joan Miró, Yves Tanguy, Man Ray, Dorothea Tanning, Leonora Carrington, Luis Buñuel … 

A Espanya i Catalunya, a més dels artistes de renom que van formar part del grup de París, cal destacar l'existència de diversos nuclis geogràfics que en determinats moments van estar vinculats al moviment: Catalunya, Madrid, Aragó i Canàries. Als anys trenta, el moviment surrealista va adquirir força influència als Estats Units, a Mèxic i també a països de Llatinoamèrica com Perú o Argentina ... On el van adaptar a una expressió artística més autòctona.

  A les biblioteques trobaràs:

Buñuel, un cineasta surrealista / un documental de Javier Espada
París / Jean-Bernard Carillet [i 5 més]
Cataluña / textos: José Ángel Cilleruelo y Xavier Martínez i Edo
Costa oeste de EE UU / Anthony Ham [i 15 més]
Costa este de EE UU / edición escrita y documentada por Trisha Ping [i 24 més]
Perú / autores: Gabriel Calvo y Sabine Tzschaschel ; actualización: Galo Martín
Argentina / autora: María Gabriela Pagella ; actualización: Galo Martín Aparicio

  Vés al prestatge:

Els amants del surrealisme poden trobar exposicions i museus d'artistes surrealistes arreu del món. Si comencem per Catalunya trobem el Teatre-museu Dalí de Figueres i la Fundació Joan Miró a Barcelona.

A França, a la regió del Lot, trobem la Maison André Breton i el Centre Internacional de Surrealisme a Saint Cirq Lapopie.

A París, la ciutat que va veure néixer el moviment, trobem l'Espace Dalí,  també trobem un Museu Dalí a Sant Petersburg i un altre a Berlín.

Altres personatges importants en el món del surrealisme també tenen seus com el Max Ernst Museum des LVR a Brühl, Alemanya i el Museu Magritte a Bèlgica.

“No ha de ser la por a la bogeria el que ens obligui a hissar a mig pal la bandera de la imaginació” (Primer manifest del surrealisme- André Breton)

  A les biblioteques trobaràs:

Barcelona / José Ángel Cilleruelo
Alemania / colaboraciones: Teresa Fisher [i 3 més]
Bélgica y Luxemburgo / edición escrita y documentada por Mark Elliott [i 4 més]
Russia / Simon Richmond ... [et al.]

  Vés al prestatge:

Data de creació 15-02-2024 Última actualització 02-04-2024