10 estacions per no perdre el tren

Viatjar en tren et convida a deixar-te portar i a observar.  Viatjar en tren i mirar per la finestra de manera relaxada és com veure passar el món davant els teus ulls. Els paisatges, la llum i els colors es succeeixen, els companys de viatge van i venen, podem veure com les siluetes dels edificis van canviant quan ens acostem als pobles i ciutats i com anem recuperant la visió de la natura quan ens n’allunyem.

Les estacions de tren són un mena d’ecosistemes on la vida bull, on tot acaba o tot comença, punt d’arribada o punt de partida, on la gent espera a les andanes amb cares alegres o cares tristes, amb ulls desperts o adormits, sols o en família. Hi ha qui s’asseu als bancs mentre el seu tren no arriba, qui està pendent de la megafonia o dels rètols informatius, qui arriba corrent  i tard, qui està expectant davant un destí desconegut o avorrit de fer cada dia el mateix recorregut…

Aquesta guia et recomana 10 estacions del món que destaquen per la seva arquitectura, la seva singularitat però sobretot per la seva bellesa. No perdis el tren…

Més de 21 milions de turistes visiten cada any la icònica Grand Central Station, l’estació de trens de Nova York, una de les més grans del món.
 

L’edifici original de 1871 es va derruir per donar pas a l’actual l’any 1913 i aviat va convertir-se en un dels principals atractius de la ciutat. Tot i que és l’estació amb més andanes i kilòmetres de vies del món, és famosa gràcies al cinema, per ser escenari de moltes pel·lícules on es reconeixen l’esplèndida volta turquesa del hall amb les 12 constel·lacions pintades en daurat, les escales bessones de marbre, el rellotge de quatre cares convertit en el punt de trobada dels viatgers, les andanes i el mític restaurant Oyster, un dels millors de la ciutat. L’exterior també és de pel·lícula amb un rellotge Tiffany’s a la façana que marca l’inexorable pas del temps a la ciutat que no dorm mai.

  A les biblioteques trobaràs:

Nueva York / edición actualizada por Stephen Keelin
Nueva York / Harmony Difo [i 3 més]
Grandes ciudades, pequeños viajeros : Nueva York / texto: Beth Beckman ; ilustraciones: Holley Maher
New York manía / Elisabetta Cirillo, ilustraciones de Monica Lovati
Nueva York / autor: Eleanor Berman

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Els passatgers dels trens que arriben en onades a l’estació de tren de Sao Bento han d’esquivar els nombrosos turistes que s’acosten a l’estació per gaudir de la bellesa de les 20.000 rajoles de ceràmica vidriada blavosa que recobreixen el vestíbul de l’estació més famosa de Portugal. En els murals formats per aquestes rajoles típiques del país i pintades per Jorge Colaço, s’hi reprodueix la història del país i de la ciutat.

  A les biblioteques trobaràs:

Oporto / autor: Robin Gauldie
Oporto / textos: Gonzalo Vázquez Solana ; actualización Alex Tarradellas y Rita Custódio
Portugal : una cocina entre la tradición y la modernidad / textos de Anaïs Delon Lugassy ; fotografias de Nicolas Lobbestaël ; traducción de María José Furió

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Des de la seva inauguració el 1887 l’estació era coneguda amb el nom de Victoria Terminus en honor a la reina Victòria, emperadriu de l’Índia, el 1996 es va batejar de nou amb un nom hindú, igual que la resta de monuments d’origen britànic del país, i el 2004 la UNESCO la va declarar patrimoni de la humanitat.

Arquitectònicament, l’edifici barreja l’estil gòtic victorià amb elements de l’arquitectura tradicional índia, i combina talles decoratives de flors i fauna autòctones realitzades per artistes locals amb escultures de pedra que representen les comunitats i castes del país aconseguint un estil propi de Mumbay.

  A les biblioteques trobaràs:

India / edición escrita y documentada por Joe Bindloss [i 14 més]
Made in India : la mejor cocina casera de la India / Meera Sodha ; fotografías de David Loftus

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

L’estació de Kuala Lumpur ha passat per diferents etapes i remodelacions, ha brillat amb més o menys esplendor i ha patit etapes de decadència amb el creixement urbà de la ciutat i la creació d’altres estacions de tren més modernes i funcionals. Estèticament, és un edifici atractiu per als visitants. L’edifici barreja elements occidentals i orientals, pintada en color blanc destaca en el paisatge urbà sobretot pels seus elegants “Chatris”, uns elements arquitectònics en forma de pavelló rematat amb una cúpula oberta molt habituals en l’arquitectura índia i que simbolitzen l’orgull i honor.

  A les biblioteques trobaràs:

Malasia, Singapur y Brunéi / edición escrita y documentada por Simon Richmond [i 7 més]
Malasia, Singapur, Brunei / texto: Manuel Monreal Iglesia [i 3 més]

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

L’estació de tren de Kanazawa, una ciutat on plou i neva sovint, és la primera estació ecològica del Japó i una mostra més de la fusió entre modernitat i tradició que defineix el país. L’entrada a l’estació està presidida per un gran tori de fusta vermellosa que dona la benvinguda als viatgers. Aquest arc, que fa més de 14 metres d’alt, és típic dels temples sintoistes, simbolitza l’entrada al món espiritual i contrasta pel seu aspecte tradicional amb la ultramoderna cúpula de vidre, la Cúpula de l'hospitalitat, que aixopluga els viatgers mentre esperen a l’exterior el bus o el taxi.

  A les biblioteques trobaràs:

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

El melic de la ciutat dels canals és l’estació de trens Amsterdam Central, el monument més visitat del país. És el punt de partida de rutes ferroviàries internacionals i nacionals i el primer contacte amb la ciutat de molts dels seus visitants. L’arquitecte autor del disseny de l’edifici és P.J.H Cuypers,  el mateix del Rijksmuseum i per a la seva construcció va ser necessari construir tres illes artificials i utilitzar més de 8.000 pilars de fusta que subjectessin l’estructura.

  A les biblioteques trobaràs:

Ámsterdam / colaboraciones principales: Robin Gauldie, Robin Pascoe, Christopher Catling
Ámsterdam de cerca : lo mejor, vida local, guía práctica / Catherine Le Nevez, Kate Morgan, Barbara Woolsey
Explora Àmsterdam : les millors rutes per la ciutat / autors: Mike Gerrard, George McDonald ; traducció: Aina Olivé Busquets
Amsterdam / textos: María García Álvarez ; actualización: Elisa Blanco Barba
Países Bajos / responsable editorial: David Lozano
Amsterdam : cuaderno de viaje / textos: Hinke Wiggers ; dibujos: Graham Byfield
Ámsterdam / Kate Morgan

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

A la ciutat balneària de Hua Hin, una petita estació de tren feta amb fusta i pintada amb colors vius i brillants com el vermell i el groc és considerada la més bonica del país. Sense cap grandiositat, Hua hin és també un dels llocs  les més visitats pels turistes que viatgen per la costa i les platges de la zona.

Envoltada d’arbres i plantes, l’edifici d’estil tailandès i victorià presumeix de la seva teulada punxeguda que es reconeix fàcilment entre els edificis del barri. Si de dia és bonica, quan de nit s’il·lumina amb milers de bombetes llueix esplèndida.

  A les biblioteques trobaràs:

Tailandia : inspírate, planifica, descubre, explora / colaboradores principales: Daniel Stables [i 11 més]
Tailandia / autor y director de la colección: Philippe Gloaguen
Tailandia / edición escrita y documentada por Anita Isalska [i 6 més]
Tailandia / autores: Mónica González y Galo Martín
Tailandia : pequeños platos del mundo / Orathay Sousksisavanh ; fotografías de David Japy

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

És una estació de tren o un ostentós palau? L’estació d’Anvers és un edifici monumental inaugurat el 1905 amb influències de l’Art Nouveau que s’ha adaptat perfectament a la modernitat dels nous temps i a les noves necessitats dels viatgers. Actualment, acull les modernes  línies ferroviàries d’alta velocitat que contrasten amb l’esplèndid sostre de metall i vidre, les vidrieres i les escalinates de marbre.

  A les biblioteques trobaràs:

Bruselas, Brujas, Gante y Amberes / colaboraciones: Zoë Hewetson [i 5 més]

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

L’Estació de tren de Dunedin és l’edifici arquitectònic més fotografiat de tot Nova Zelanda.
Situada a l’illa del sud, és un edifici singular d’estil renaixentista flamenc, construït amb pedres de color blanc combinades amb pedres de basalt negre. Aquesta combinació fa que sovint se la compari amb les cases dels pastissos nadalencs de gingebre. Unes 750,00 rajoles fabricades en porcellana Doulton formen un vistós mosaic a la sala de reserves. L’estació és testimoni de l’època daurada de la ciutat a principis del s. XX quan era el centre comercial més important de la regió. Un restaurant i una galeria d’art completen la visita.

  A les biblioteques trobaràs:

Los All Blacks : los secretos detrás del mejor equipo del mundo / Peter Bills ; traducción de Genís Monrabà
Nueva Zelanda / edición escrita y documentada por Charles Rawlings-Way
Nueva Zelanda / Moisés Martínez, Omar Martínez, Jesús García Marín

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Durant molts anys es va atribuir erròniament el projecte de l’estació Central de la capital de Moçambic i la seva imponent cúpula central a l’enginyer Gustave Eiffel, però se sap que mai va viatjar a aquesta ciutat. L’estació és considerada la més bonica d’Àfrica. La façana de pedra alterna el color blanc i el verd i llueix un ornamentat rellotge d’estil victorià. En aquesta estació convertida ara en un enclavament cultural s’hi va filmar la pel·lícula Diamants de sang.

  A les biblioteques trobaràs:

Mozambique / Philip Briggs ; updated by Sandra Turay
Zambia, Mozambique & Malawi / Mary Fitzparick ... [et al.]

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Data de creació 13-07-2023 Última actualització 20-07-2023