Salut

Animalteràpia

iStock - adogslifephoto

La Teràpia Assistida amb Animals (TAA)  té la finalitat de promoure millores en el funcionament físic, social, emocional o cognitiu de les persones que la reben. En aquest tipus de teràpia es fa una programació i un seguiment molt personalitzat que té en compte els objectius i les necessitats específiques de cada persona. La presència d'un animal a les teràpies promou la relaxació i permet disminuir la resistència, conscient o no, que es pugui tenir als tractaments.

Les intervencions assistides amb animals (IAA) es classifiquen en tres categories: la teràpia (TAA), que s'aplica en contextos clínics i terapèutics, l'educació (EAA) que es desenvolupa en un context educatiu i d'aprenentatge, i les activitats (AAA) que promouen el benestar i la qualitat de vida de les persones. Les diferents intervencions es desenvolupen en àmbits tan variats com el de la salut mental, la gerontologia, la rehabilitació tant física com neurològica, l'atenció a la diversitat, la integració social, l'autonomia personal, l'hospital, el centre penitenciari, etc.

A través del vincle que s'estableix amb l'animal es poden treballar les emocions, les relacions socials, l'atenció, la memòria, la comunicació i el llenguatge i l'adquisició de nous aprenentatges. També s'utilitzen en els processos de rehabilitació física fonamental el moviment i corregint les postures.

Les TAA no es consideren teràpies alternatives, sinó complementàries a les teràpies convencionals.

Cal considerar els factors ètics i el respecte al benestar dels animals que participen en les diferents teràpies. Han d'estar sempre atesos i ben cuidats i han de gaudir de dies de descans. Des d'aquesta perspectiva ètica, seria qüestionable l'ús d'animals privats de llibertat o extrets del seu entorn natural com en el cas dels dofins o els lleons marins.

Els animals que s'utilitzen amb més freqüència són els gossos i els cavalls, però també es poden utilitzar gats, animals de granja i altres espècies petites.

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 15-07-2019 Última actualització 22-09-2020