Sabies que el film musical Cabaret està basat en una novel·la ?

Christopher Isherwood / Adéu a Berlín

Christopher William Bradshaw-Isherwood , conegut com a Christopher Isherwood, escriptor britànic nascut a Disley, Anglaterra l’any 1904 en el si d’una família anglesa tradicional, va estudiar a la Universitat de Cambridge i al King’s College de Londres. Amb els seus amics d’adolescència, els poetes Stephen Spender i Wystan Hugh Auden, faria la primera incursió en el món de la literatura.

Amb ells també viatjaria per Europa, i s’establiria a Berlín, on va viure durant cinc anys, tot just abans de l’arribada al poder del nazisme l’any 1933. Amb la publicació de la seva primera novel.la "All the conspirators" (1928) va obtenir un gran èxit. L’any 1932 publica "The Memorial", però són les anomenades "Cròniques berlineses" les que li van donar més celebritat: "Mr. Morris canvia de trens" (1935), "Adéu a Berlín" (1939), de carácter autobiogràfic i que formaven part d’una llarga novel.la, "The lost", que va quedar inacabada.

L’any 1938 viatja primer a Xina, per acabar després establint-se als Estats Units on va morir l’any 1986.

La seva obra més coneguda "Adéu a Berlín" és considerada una obra mestra. El seu títol és del tot revelador, adéu a un món fascinant per l’antisemitisme i la decadència moral de la societat.

La novel.la descriu l’ambient berlinès d’aquella època daurada on la riquesa creativa i un evident llibertinatge li conferien una personalitat i un atractiu que acabaria amb l’arribada del nazisme.

El protagonista, Christopher, un jove britànic, lloga una habitació i es guanya la vida com a professor d’anglès. Gràcies a la seva feina i la seva curiositat, coneix una sèrie de personatges com Natalia Landauer,  una rica hereva jueva, una familia obrera, dos joves homosexuals i la Sally Bowles, una jove anglesa de classe alta que inspiraría el personatge de Liza Minelli en la pel.lícula de Cabaret .

La Sally Bowles és una aspirant a cantant de club nocturn, però és incompetent com actriu i cantant, però el seu encant i la seva sensualitat la converteixen en un personatge inoblidable i reflecteix un món on la vida es viu intensament, potser perquè el món està canviant cap a la incerteza i la vida s’ha de viure al màxim.

El film musical "Cabaret" (1972) dirigit pel corèograg i director Bob Fosse es va inspirar en un dels episodis de la novel.la, i curiosament, l’altre protagonista del film, Michael York, tenia un físic molt semblant al del mateix Christopher Isherwood.