Un cop d'ull a... el Dia de l’orgull LGTBIQ+

Un cop d'ull a... el Dia de l’orgull LGTBIQ+

El 28 de juny és el Dia Internacional de l’Orgull Lèsbic, Gai, Trans, Bisexual, Intersexual i Queer (LGTBIQ+) i, amb un seguit de recomanacions de lectures, ens sumem a la visbilització i reivindicació d'aquest col·lectiu.

Aquest dia es commemoren el fets del 28 de juny de 1969 a la ciutat de Nova York, coneguda com la revolta Stonewall on per primera vegada les persones LGTB es van rebel·lar contra la batuda policial al local d’ambient Stonewall Inn i l’atmosfera de repressió social i vulneració de drets viscuda.

Us hem preparat un recull de recomanacions sobre aquesta temàtica que, a més, trobareu exposats a la planta baixa (novel·les), al primer pis (coneixements) i a la sala infantil (contes).

Coneixements

Valero, Daniel. LGTB para principiantes: 100 preguntas y respuestas para saberlo todo sobre el colectivo
Tan si formes part del col·lectiu com si no, segurament t'hagis plantejat moltes preguntes sobre el col·lectiu LGTB i que mai has acabat d'entendre del tot.

Historia del movimiento LGBTQI+: lesbiano, gay, bisexual, transgénero, queer e intersexual
Explica la història del moviment, des dels anys quaranta fins l’actualitat. Conté cronologies, cites, dades i biografies dels pioners que van lluitar pels drets de les persones d'aquest col·lectiu.

Todd, Matthew. Orgullo: la lucha por la igualdad del movimiento LGBTI
Recull els moments clau de la lluita per la igualtat d'aquesta comunitat.

Sánchez Sáinz, Mercedes. Pedagogías queer: ¿nos arriesgamos a hacer otra educación?
El llibre plateja les pedagogies queer com una forma oberta, afectiva, extranya, curiosa i demolidora de buscar formes de fugir de l'educació formal i de poder crear, dins d'ella, llocs d'aprenentatge que ens facin reflexionar sobre el nostre lloc al món i que en spermetin ser. 

Bimbi, Bruno. El Fin del armario: lesbianas, gays, trans y bisexuales en el siglo XXI
El llibre explora avenos i retrocessos, mites i prejudicis, alegries i tristeses, integra històries personals i col·lectives que han tingut lloc a diferents indrets del món.

Castro, Saúl. Ni enfermos ni pecadores 
El llibre desvetlla la incidència real del fenomen de les teràpies de conversió a Espanya i la identitat dels perpetradors d'aquestes teràpies, així com la seva xarxa de suport transnacional. També dona veu a les víctimes i denuncia la responsabilitat de les institucions per la seva passivitat i negligència i dels mitjans de comunicació, centrats en la cerca de titulars.

Domenech, Cristina. Señoras que se empotraron hace mucho 
Dones que es van revelar contra el matrimoni i van trencar les regles d'etiqueta. Rebels, gènies, decadents, artistes... Dones que, malgrat totes les dificultats del seu temps, es van atrevir a expressar la seva sexualitat i desafiar a la seva època.


Novel·les

Hays, Carolyn. Un amor salvatge: carta a la meva filla trans
Novel·la situada als EEUU, a una regió famosa pel conservadurisme. Un dia un treballador social del Departament de menors i família truca a la porta de la família Hays per investigar una denúncia anònima sobre l’educació de la seva filla transgènere. La famíliainicia un viatge però no podran escapar prou lluny de l’odi i la por.És una crida a l’acció, a l’empatia, una esperança per un futur millor. Una carta d’amor a una nena que sempre ha sabut qui és i que espera que la resta del món se n’assabenti.

Greer, Andrew Sean. Les Trifulgues de l'Arthur Less 
L’Arthur Less està a punt de fer cinquanta anys i la seva vida és francament millorable. Així que decideix acceptar totes les invitacions als saraus literaris més improbables d’arreu del món, agafar el vestit més ben guardat de l’armari i fer la maleta. Així comença un periple que el portarà a viure situacions extravagants i d’altres de molt fascinants i tendres a llocs com Nova York, París, Berlín, el Marroc o Kyoto.

Louis, Édouard. Qui va matar el meu pare 
Una obra valenta i remarcable, que reconstrueix una relació paternofilial i que apunta cap als governs i els polítics que fan cas omís dels pobres, dels que notenen feina i dels malalts de llarga durada, i que els priven de les coses més necessàries, tot ofegant les veus d aquells que estan lluitant per poder parlari denunciar.

Mbougar Sarr, Mohamed. Purs homes 
Tot comença amb un vídeo viral, al Senegal, en que es veu com una turba desenterra el cadàver d’un home i l’arrossega fora del cementiri. Esborronat per aquestes imatges, Ndene Gueye, un jove professor de literatura decebut amb l’ensenyament i cansat de la hipocresia moral de la seva societat, s’hi obsessiona i comença a investigar: Qui era aquell home? Per que havien exhumat el seu cos? A totes les seves preguntes, una sola resposta: era un góor-jigeen, un "home-dona". Dit d’una altra manera, un homosexual: pecat i delicte absolut en un país on la religió regeix els costums i les relacions socials.

Crewe, Tom. La Nueva vida
Londres, 1984. John i Henry, atrapats en relacions plenes de culpa i vergonya, anhelats d'un futur millor, on hi tinguin cabuda uns sentiments aleshores prohibits, estan units en l'escriptura d'un llibre que desafiarà els usos i costums de tota una època. Cadascú haurà de dicidir si publica l'obra, arriscant-se a l'ostracisme social i a penes de presó, o si renuncia a tot el que és i sent en pro de la seva seguretat i la d'aquells als que sempre ha estimat. Quin preu estan disposats a pagar per aconseguir una nova manera de viure?

Stuart, Douglas. Un Lloc per a en Mungo 
En Mungo, de família protestant, i en James, de família catòlica, viuen atrapats entre dos barris de Glasgow, on els joves de classe treballadora s’enfronten en baralles territorials per defensar la seva reputació. Haurien de ser enemics acèrrims si volen ser vistos com homes, però, contra tot pronòstic, forgen una amistat que a poc a poc es converteix en amor.

Repiso, Fernando. Las Agujas de la noche
Després d'una intensa sessió de sexe i drogues, l'inspector Iván de Pablos rep una trucada. L'amo de la sauna gai de Sevilla que sol freqüentar ha trobat mort a un jove en una de les cabines. El noi, despullat, ha rebut diverses punxades, fruit potser d'una pràctica sexual, i li han amputat un dit del peu. El policia, a veu de tothom, per les seves adiccions i per com viu la seva homosexualitat, acabarà descobrint una trama fosca que portarà a més assassinats i a un criminal inesperat.


Contes

Cormand, Bernat. Els dies feliços
Els protagonistes d’aquesta història són dos nens, un lloc i el temps. El temps dels jocs, on cadascú s’adona que ha trobat un company amb qui pot compartir somnis, reptes, esperances, pors. I el temps del record i de la nostàlgia, perquè un dia la família del Jacob se’n va, sense dir res. Què li queda a la persona que no deixa el lloc? El dolor de l’abandonament, gran com una muntanya? Un record que és esperança? Una sorpresa amagada que és seguretat? Un conte explicat com una elegia, que ens parla del que realment importa a la vida.

Haan, Linda de. Rei i rei 
Una vegada hi havia un príncep hereu que no tenia ganes de casar-se, però la vella reina, que ja volia jubilar-se, va començar a buscar una parella adequada per al seu fill. Voleu sabre qui li va robar el cor?

Peix, Susana. Els Meus veïns 
“El Cesc i l’Ia són els meus veïns i em sembla que estan enamorats.” Amb aquesta afirmació s’inicia una història que parla de l’amor en majúscules, de l’enamorament entre dues persones en tota la seva essència des de la visió de la protagonista: una nena que observa com els seus veïns s’agafen les mans quan van pel carrer, com es fan magarrufes d’enamorats…

Pintadera, Fran. El Meu papa més!
Conte sobre els rols masculins i estereotips de gènere que visibilitza l’afecte i l’amor entre els homes. Amb tocs d’humor i jocs visuals.

Callender, Kacen. En King i les libèl·lules
En King té dotze anys i està convençut que el seu germà gran, Khalid, que acaba de morir, s'ha reencarnat en una libèl·lula, des que en va veure una de col·locada sobre el taüt el dia del funeral. Cada tarda surt a trobar-se amb en Khalid, que encara el visita en somnis, i li explica tot de coses, com feia quan era viu. Però en King no pot compartir-ho amb ningú, perquè la seva família s'està ensorrant i el seu millor amic, en Sandy, fa temps que no li parla. Així, en un poble de Louisiana encara travessat per l'homofòbia i les tensions i contrastos entre blancs i negres, en King haurà d'enfrontar-se tot sol a la pèrdua i al dol, i aprendrà la lliçó més important de la seva vida: no ha de renunciar a ell mateix.

18/06/2024