Un cop d'ull a... el Monestir de Montserrat

Un cop d'ull a... el Monestir de Montserrat

L'any que és a punt de començar, el 2025, es commemorarà el mil·lenari de la fundació del Monestir de Montserrat per part d’Oliba, abat de Ripoll i de Cuixà i bisbe de Vic. La història ens diu que ja vers l’any 880 a la muntanya de Montserrat hi havia una petita ermita dedicada a la Mare de Déu. Però, no fou fins unes dècades més tard, el 1025, quan un grup de monjos de Ripoll, enviats pel seu abat, van construir un monestir benedictí al costat de l’esmentada ermita. Naixia així el Monestir de Montserrat, marcat sempre per aquesta doble vessant: monestir benedictí i santuari marià.

 

Us proposem un seguit de lectures en torn aqueta temàtica:

Albareda, Anselm M. Història de Montserrat
Resum de la història de Montserrat des de la fundació del monestir per l’Abat Oliva.

Boix, Maur M. Què és Montserrat?
Montserrat és una muntanya sorprenent i singular. Visible des d’una gran extensió de les terres catalanes la muntanya ha esdevingut un símbol. Llibre escrit per un monjo que vol donar testimoni de la muntanya, el monestir i el santuari.

Gómez Muntané, M. Carmen. El llibre vermell de Montserrat: cants i danses
Recull de cançons i danses del Llibre vermell de Montserrat, testimoni del repertori sacre del segle XIV. 

Laplana, Josep C. Les col·leccions de pintura de l’abadia de Montserrat
Tracta sobre l’extraordinària pinacoteca del Monestir de Montserrat que s’eleva a unes mil cinc-centes obres. La majoria han estat objecte de donacions, però també adquirides directament per l’abadia sovint amb l’ajuda de mecenes. Abraça principalment pintura moderna produïda a Catalunya des de mitjan segle XIX fins als nostres dies.

Laplana, Josep de C. Montserrat: mil anys d’art i història
Resum de l’art i de la història de Montserrat, explica els fets més importants que han configurat la vida i la fesomia de Montserrat, monestir i santuari, al llarg de la seva història ja mil·lenària.

Miralles, Marina. L’escolania per dins i per fora
El llibre obre les portes d’aquest centre i en mostra tots els racons i detalls.  Explica què és, què s’hi fa, sobre quins fonaments de sustenta, la vida d’aquests infants i el seu dia a dia. L’escolania és més que un cor i durant els darrers anys ha experimentat una evolució obrint-se al món.

Roure, Damià. La biblioteca de Montserrat: un espai de cultura al llarg dels segles
Presenta la Biblioteca de Montserrat al llarg de la seva història i descriu els principals continguts dels seus fons actuals. Ofereix alguns exemples de les obres manuscrites o impreses més notables, tant de la biblioteca anterior al 1811, destruïda durant les guerres napoleòniques, com de la biblioteca actual, amb un període de creixement durant la primera meitat del segle XX. Com a espai de cultura que abasta els diversos camps de les humanitats, per als monjos i estudiosos de la història i la teologia.

Vergés, Oriol. Llegendes de la muntanya de Montserrat
Recull de llegendes de Montserrat, que tenen en comú tres elements: les roques, les boires i els miracles.


Excursionisme

Brugarolas Jori, Daniel. Escalades als Frares Encantats: Montserrat
Recull de vies d’escalada de la regió montserratina dels Frares Encantats. No és la més extensa, però és un racó molt especial, molt apreciat pels escaladors.

Llorach, Josep Maria. El parc natural de Montserrat: 10 rutes autoguiades
Amb aquesta guia podreu atansar-vos d’una forma fàcil i visual al coneixement de la natura de Montserrat. A través de 10 rutes per descobrir-ne el paisatge, la vegetació i la fauna.

Pérez, Damià. Montserrat: cims sense corda
Malgrat la poca extensió de Montserrat compta amb més de 1000 cims, de tots aquests només una petita part és accessible sense emprar tècniques d’escalada. El llibre recull 81 excursions i inclou un mapa.

Portell Rifà, Joan. Montserrat
Recull de 20 caminades accessibles a totes les edats.

Romà i Casanovas, Francesc. Excursions a peu per Montserrat
Recull de 15 itineraris a través dels llocs més significatius com són Sant Jeroni, les Agulles o els Frares Encantats. Ofereix la durada, el desnivell, la topografia, mapes i fotografies de cada itinerari.


Novel·les

Gironell, Martí. La muntanya del tresor
Quan esclata la Guerra Civil el juliol de 1936 el jove orfe Benet Nomdedéu, de només onze anys, es queda a l’escolania de Montserrat mentre els altres monjos i escolanets abandonen la muntanya. Sense un altre lloc on anar, en Benet és acollit per Carles Gerhard, el comissari de Montserrat, i la seva família. L’abadia es transforma en hospital, impremta, centre cultural i lloc de refugi per ordre del govern de la Generalitat. A mesura que la guerra avança en Benet es converteix en testimoni de nombroses històries dins l’abadia i el pas de figures rellevants com el doctor Josep Trueta, el poeta soldat Manuel Altoaguirre, el president Lluís Companys, l’artista Bella Dorita, el tenor Emili Vendrell. Amb l’ajuda de Fra Cervera, el monjo més veterà, en Benet comença a entendre els esdeveniments que l’envolten alhora que viu la seva pròpia història de creixement.. La muntanya del tresor ens apropa a un capítol poc conegut de la nostra història.

Serra, Màrius. Fora de joc a Montserrat
La novel·la es situa en una trobada internacional d’experts en jocs de taula amb l’objectiu de triar els millors jocs de la història . L’argument gira al voltant del misteri per esbrinar com ha aparegut un monjo penjat en una de les habitacions de l’hotel Abat Cisneros. El sentit de l’humor i l’enginy de Màrius Serra s’infiltren per la trama.

Valls, Coia. Les torres del cel
La novel·la explica com dotze monjos van fundar el monestir de Montserrat. A començament del segle XI, l'abat Oliba decideix que un petit grup de monjos s'instal·li en una de les ermites de Montserrat amb la missió de posar les bases del monestir. Entre ells, l'exsoldat del comte Berenguer Ramon I, Dalmau Savarés.
Tot un homenatge a la muntanya de Montserrat i al mar que va ocupar aquest territori màgic en el despertar dels temps.


Infantils

Ainaud de Lasarte, Josep M. Petita història de Montserrat
Resum de la història de Montserrat amb il·lustracions de la Pilarín Bayés.

Bofill, Francesc. Viatge a través de la història de Montserrat
En un estil novel·lat permet resseguir l’evolució del monestir fundat el segle IX fins al segle XX.

Gardella i Quer, Maria Àngels. Llegenda de la Marededéu de Montserrat
Llegenda de la Mare de Déu de Montserrat, coneguda popularment com la Moreneta, patrona de Catalunya. Situada al monestir de Montserrat, és un símbol per a Catalunya.

Sabaté Rodié, Teresa. Anem a Montserrat
El conte explica la visita que una família fan a Montserrat.

La font del miracle
Llegenda de la font del miracle, a Montserrat.


CDs

Casals, Pau. Música coral sacra
Casanoves, Narcís. Lamentacions de Setmana Santa
Llibre vermell de Montserrat: S. XIV

17/12/2024