Projectes singulars

Projectes singulars

1) Biblioteques amb DO

El projecte Biblioteques amb DO porta la cultura del vi a les biblioteques públiques de Catalunya, un tret distintiu i autòcton del territori amb el qual es vol subratllar l’arrelament de cada servei bibliotecari amb l’entorn al qual s’adreça.

Aquest projecte reforça els recursos informatius sobre la cultura vitivinícola que ofereixen les biblioteques i els dinamitza a través d’un programa d’activitats culturals variades i per a tots els públics. 

A la Biblioteca l'Escorxador de Sant Celoni ens hem incorporat a la DO Catalunya gràcies al projecte Baluard de reintroducció de vinya al Montseny i cada juliol organitzem diferents activitats relacionades amb el món del vi en aquest context de proximitat. 

 

2) Biblioteca UNESCO

La Biblioteca l'Escorxador de Sant Celoni pertany al Grup de Biblioteques Catalanes Associades a la UNESCO, que va ser creat l’any 1995 per difondre els objectius de la UNESCO. Les biblioteques que actualment formem el grup a Catalunya i Balears tenim molt en compte la nostra funció social, educativa i integradora.

Fem difusió de les publicacions de la UNESCO i organitzem tota mena d’activitats per fer ressò dels dies, anys i commemoracions internacionals de les Nacions Unides. Així mateix, portem a terme diversos projectes d’innovació bibliotecària per donar resposta a la creixent diversitat cultural dels nostres municipis i als reptes globals del nostre planeta.

Al llarg dels anys, el Grup de Biblioteques Catalanes Associades a la UNESCO (i anteriorment l’UNESCOCAT) hem impulsat diverses jornades professionals amb l’objectiu de ser un espai de trobada del col·lectiu bibliotecari i esdevenir un instrument eficaç al servei de les fites UNESCO.  

 

3) De l'hort a la Biblioteca

Un projecte iniciat a la biblioteca Jordi Rubió i Balaguer de Sant Boi de Llobregat amb l'objectiu de donar a conèixer el Parc Agrari del Baix Llobregat. La proposta s'ha ampliat a diferents biblioteques del Vallès Oriental, entre les quals, la de Sant Celoni.

La finalitat de la iniciativa és promoure els valors identitaris del nostre territori a través del coneixement i afavoriment del patrimoni agrícola, el producte i la gastronomia de la comarca mitjançant diferents accions i activitats que es programen a les biblioteques. (amplia informació)

A més, a la biblioteca l'Escorxador de Sant Celoni podeu trobar-hi una secció especialitzada amb fons dedicat a aquesta temàtica.   

 

4) LECXIT

LECXIT és un programa de la Fundació Bofill que té per objectiu impulsar l’èxit educatiu a través de la millora de la comprensió lectora. Des del projecte s'assumeix el repte de garantir que tot l’alumnat finalitzi l’etapa de primària amb un nivell de competència lectora que els asseguri el seu desenvolupament educatiu i social.

La Biblioteca l'Escorxador de Sant Celoni és un dels Espais Lecxit on diverses persones voluntàries acompanyen setmanalment un infant de 4t o 5è de primària per fer de la lectura una experiència divertida i apassionant. 

Si vols participar en el projecte i fer-te voluntari/a, inscriu-t'hi aquí

 

5) Llegim el riu

El projecte Llegim el riu suma ciutadania i recerca ecològica dels rius a partir d’espais d’innovació social creats a les biblioteques municipals per afavorir el coneixement dels ecosistemes fluvials i la col·laboració ciutadana en la seva protecció. És un projecte transversal de la Gerència de Serveis de Biblioteques i la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, els ajuntaments i les biblioteques municipals. 

El projecte es coordina amb l’eina de ciència ciutadana RiuNet del grup de recerca (FEHMlab) del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona i compta amb la col·laboració de l’associació Hàbitats i la Fundació Rivus.

Llegim el riu vol complementar els projectes de ciència ciutadana a la conca del riu Llobregat i a les conques del Besòs i la Todera, per afavorir-ne el coneixement i la col·laboració de la ciutadania en la seva protecció. Amb els resultats d’aquest procés científic i divulgatiu, es cocreen amb la ciutadania recomanacions de polítiques públiques per gestionar i conservar el patrimoni fluvial d’aquests entorns.

A Sant Celoni, l'estudi se centra en la riera del Pertegàs 

 

6) Parcs i biblioteques... naturalment

Amb aquest projecte, es vol animar la ciutadania a conèixer el territori així com el patrimoni natural i cultural del seu entorn. Documentals, xerrades, tallers i visites guiades organitzades per les biblioteques públiques dels municipis establerts en cada zona d’influència dels Parcs Naturals apropen la lectura i la natura.

Aquesta iniciativa és un compromís de col·laboració entre la Gerència de Serveis de Biblioteques i la Gerència de Serveis d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona que es desplega a les biblioteques del Barcelonès, Maresme, Vallès Occidental, Vallès Oriental, Bages, Collserola i del territori del Montserratí.

La Biblioteca l'Escorxador de Sant Celoni pertany al grup de treball de les biblioteques del Parc del Montengre i el Corredor. Més informació aquí

A més, la Biblioteca també forma part del grup de treball i creació de contingut al Prestatge Virtual d'Espais Naturals de la Biblioteca Virtual. 

 

7) Punt d'Informació Turística

El programa Punts d'Informació Turística neix de la mà de la Gerència de Serveis de Turisme de la Diputació de Barcelona per complementar els serveis d'informació, difusió i atenció turística a la demarcació de Barcelona. 

Som biblioteques que treballem amb les oficines de turisme local i altres agents del sector per oferir un servei d’informació turística de qualitat. Comptem amb una identificació específica i amb professionals adequadament formats per a aquesta tasca. En el cas de la Biblioteca l'Escorxador de Sant Celoni, col·laborem amb el Consell Comarcal del Vallès Oriental. 

T'informem de l'oferta turística del voltant i oferim assistència i suport en l'organització de la teva estada amb la recomanació de productes i serveis del territori que més s’ajusten a les teves necessitats.

12/06/2024