Recomanació digital: "Cinco horas con Mario"

Recomanació digital:

Cinco horas con Mario / Miguel Delibes. Destino, 2012.

Aquest any es commemora el Centenari del naixement de Miguel Delibes (1920 - 2010), novel•lista i "cadira E" de la RAE, apassionat del món rural i bon coneixedor de la flora i la fauna de l'entorn geogràfic peninsular.

L'any 1966 publicà la seva novena novel•la i obra mestra "Cinco horas con Mario", un text realista amb alt contingut ideològic. Carmen Sotillo, Menchu, de classe mitjana conservadora, vetlla, durant tota una nit, el cadàver del seu marit, Mario Díez, professor d'institut, intel•lectual i escriptor amb idees d'esquerres.

En un exercici de monòleg interior la protagonista fa un repàs de 23 anys de festeig i matrimoni, amb cinc fills, des de la guerra civil fins al present (1966) Bíblia en mà, a través de records i recriminacions cap al seu espós. Aquest recorregut íntim i personal, de culpa i solitud, és fe literària, un àlbum d'instantànies d'un país sotmès a una dictadura, marcat pel pes de la tradició, la religió, la censura i la moral, i una societat provinciana, de classes i patriarcal, amb uns rols, masculí i femení, molt definits.

Us proposem la lectura, (re)lectura potser, de "Cinco horas con Mario", un imprescindible de la literatura realista espanyola, amb la perspectiva i crítica històrica i de gènere que ens ofereix el present, mig segle després.

 

Més informació:

21/05/2020