Cançons inspirades en conceptes científics

De la intersecció entre ciència i art han sorgit grans obres literàries, cinematogràfiques i també musicals. Les paraules que expliquen el funcionament des de les lleis científiques, de vegades abstractes o de difícil comprensió, ressonen d’una manera diferent en el context d’una cançó, generant emocions en el públic.

A la següent playlist us proposem descobrir algunes exemples de cançons on els seus autors van prendre com a font d’inspiració conceptes o descobriments científics amb resultats brillants.

Radioactivity / Kraftwerk

Marie Curie va fer diversos descobriments relacionats amb la radioactivitat que van merèixer dos premis Nobel. Quasi 80 anys després, els alemanys Kraftwerk, amb la seva proposta musical basada en l’electrònica, van dedicar un tema a la radioactivitat, posant-li so i lletra, combinant estrofes en anglès i alemany.

Inclosa a Radio-activity

 

Mi gato Schrödinger / Petit pop

Les lleis de la física quàntica de vegades generen paradoxes. Una de les més conegudes i curioses és la que va proposar Erwin Schrödinger amb un cruel experiment: un gat dins una caixa, que, segons la teoria quàntica, pot estar o no estar al mateix temps. El grup familiar Petit pop va utilitzar aquesta paradoxa com a punt de partida per escriure Mi gato Schrödinger, una cançó més amable que l’experiment, sobre un gat que apareix i desapareix... pop, humor i ciència. Tot a la mateixa fórmula.

Inclosa a Vámonos en bici

 

A Glorious dawn / Carl Sagan i Stephen Hawking

Symphony of science és un curiós projecte musical creat per John D. Boswell, on fusiona cites de divulgadors científics de renom (retocades digitalment per tal que segueixin una melodia i un ritme) amb música electrònica.

Un dels temes publicats és A Glorious dawn. Conté fragments extrets dels programes Cosmos: a personal voyage i Stephen Hawking’s universe, presentats per Carl Sagan i Stephen Hawking respectivament.

 

 

Walking on the moon / The Police

El 20 de juliol de 1969 Neil Armstrong va ser el primer ésser humà a trepitjar la lluna. Deu anys més tard, els Police van publicar Walking on the moon. Tot i que la idea original era Walking round the room i no tenia res a veure amb la ciència, van canviar el títol a Walking on the moon, relacionant-ho amb la ingravidesa que experimentaven els astronautes a la superfície lunar. Una original barreja de sons, melodies i efectes, amb referència jazzística inclosa i la genial aportació rítmica d’Stewart Copeland. El videoclip va ser enregistrat amb un coet espacial com a teló, al Kennedy Space Center (Florida).

Inclosa a Reggatta de blanc

 

Space oddity / David Bowie

L’arribada de la humanitat a la lluna i la ciència ficció han inspirat a molts músics a l’hora de crear cançons. Un dels exemples més emblemàtics és el de David Bowie. Space oddity s’ha convertit en un clàssic. Ha estat versionada fins i tot des d’una estació espacial per l’astronauta canadenc Chris Hadfield, cantant, tocant la guitarra en alguns fragments i flotant alhora (la guitarra també), amb la terra de fons. Literalment.

Inclosa a Space oddity

 
 

Speed of light / Stratovarius

La velocitat de la llum és de 299.792,458 kilòmetres per segon. És impossible viatjar a aquesta velocitat. Però aquesta idea ha fascinat a molts músics. Un exemple són Stratovarius. La velocitat és un dels trets distintius de la seva música. A Speed of light, comparen la velocitat en què la vida passa amb la velocitat de la llum.

Inclosa a Episode

 

 

Todo se transforma / Jorge Drexler

El químic Antoine Lavoisier va definir la llei de conservació de la matèria: la massa, en una reacció química en un sistema tancat, no es crea ni es destrueix: només es transforma. En base a aquest enunciat, Jorge Drexler va escriure i publicar l’any 2004 la cançó Todo se transforma, on l’afirmació de Lavoisier es convertia en la tornada, referida a les relacions personals. Aquesta versió del 2014, amb uns arranjaments ben diferents de l’original, correspon al programa argentí Encuentros en el estudio.

Inclosa a Eco

 

Gravity / John Mayer

El mite diu que Isaac Newton va descobrir la llei de la gravetat quan, per casualitat, li va caure una poma des de l’arbre al cap. La terra havia de ser responsable del moviment descendent de la poma. Realitat o no, va formular la llei de la gravitació universal tal com la coneixem avui, tot i les esmenes posteriors.

John Mayer va transposar la descripció de la llei de la gravetat al terreny emocional a una cançó anomenada Gravity, amb una interpretació a la guitarra excel·lent.

Inclosa a Continuum

 

Theory of everything / Johan Johansson

Un dels científics més icònics dels darrers temps ha estat l’astrofísic Stephen Hawking. Va dedicar la major part de la seva vida a intentar trobar una teoria que expliqués l’origen de l’univers i del temps mitjançant les lleis de la física. Posteriorment, va refutar i reescriure ell mateix la seva pròpia tesi.

La Teoria del tot és, a més del nom d’una de les seves publicacions, el títol escollit per a la pel·lícula basada en la seva vida i la de Jane Beryl Wilde, dirigida per James Marsh i estrenada el 2014.

La banda sonora d’aquella cinta va anar a càrrec de l’islandès Jóhan Jóhansson. Hi combinava elements de música clàssica i electrònica, per tal de subratllar les escenes i representar musicalment les emocions contingudes i les teories de Hawking. Va rebre diverses nominacions a alguns dels guardons més importants.

Cambridge, 1963
Inclosa a The Theory of everything

 

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 17-06-2023 Última actualització 22-06-2023