Emprenedors

 

Selecció de webs i documents adients per a emprenedors que vulguin muntar el seu propi negoci, conèixer la legislació que regula aquest sector i crear el web de la seva futura empresa, entre d'altres.

 


 • Institucions oficials

#ServeisPerEmprendre

Una nova eina pels emprenedors: #ServeisPerEmprendre. Es tracta d'un mapa interactiu que relaciona entitats, serveis o eines amb una base territorial.
 


Xarxa de Serveis Locals d'Ocupació XALOC

La Xarxa de Serveis Locals d'Ocupació (XALOC) és una xarxa formada per prop de 150 entitats locals (ajuntaments, consorcis, mancomunitats) de la província de Barcelona, els agents socials i la Diputació de Barcelona. La xarxa integra més de 270 municipis. Aquestes entitats donen suport, assessorament i acompanyament als emprenedors en la consecució dels seus projectes.
 


Barcelona empresa

Barcelona Activa és l'entitat de l'Ajuntament de Barcelona dedicat a la promoció de la feina i l'ocupació, Barcelona empresa és la secció dedicada a l'emprendoria. És una entitat que ofereix molts serveis als emprenedors i que sovint es citada com a un referent.
 


Entitats adherides a Catalunya Emprèn

Cercador d'entitats adherides a Catalunya Emprèn, el portal de la Generalitat de Catalunya per a la creació d'empreses.
 

XTEC, emprenedoria

Recull de recursos i eines per a educar en l'emprenedoria des de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya.
 


 • Cambres de comerç

Cambres de Comerç de Catalunya

El Consell general de Cambres de Catalunya permet localitzar les cambres de comerç associades. Les Cambres són un punt de suport bàsic per als emprenedors: assessoren, acompanyen, busquen aliats...
 


Cambra de Comerç de Barcelona

Impulsa cursos, serveis (mentoring) i projectes orientats als emprenedors, com el Tok-Toc centrat a l'empresa.
 


 • Altres entitats

Joves empresaris Catalunya (AIJEC)

Entitat amb una gran oferta de serveis i productes pels seus associats, ja sigui per començar un empresa o fer-la créixer. Entre d'altres gestiona una línia de finançament per a la creació i el desenvolupament de projectes empresarials amb l'única garantia de la viabilitat del projecte empresarial.
 


Secot: voluntariado senior de asesoramiento empresarial

Secot és una associació sense ànim de lucre, declarada d'interès públic el 1995. Els seus socis són professionals qualificats jubilats, prejubilats o en actiu amb esperit altruista, que ofereixen la seva experiència i coneixements de gestió empresarial a qui ho necessiti.
 


Womenalia: the network for professional women

Xarxa social d'abast mundial per a dones directives, empresàries i professionals que vol potenciar la visibilitat i donar oportunitats laborals de les dones.
 


Favoralia

Favoralia és una xarxa social internacional per fer i rebre favors, d'aquests favors també en podríem dir feines o serveis. És una oportunitat per establir aliances amb especialistes de camps molt diversos.
 

 


A les biblioteques trobaràs: 

Data d'actualització: 02/11/2015


 • Actualitat emprenedora

Eureka-Startups

Plataforma especialitzada en projectes i negocis a Internet.
 


Barcelona loves entrepreneurs

És una iniciativa privada per a promocionar Barcelona com centre d'emprenedoria, agrupa recursos existents a la ciutat i també promou activitats, punts de trobada i difon coneixement.


CIRIEC España: revista de economía pública, social y cooperativa

Revista sobre emprenedoria i economia social.


Global Entrepreneurship Monitor

Es tracta de l'estudi mundial més extens sobre emprenedoria, que anys rere any es renova i alhora ofereix una visió global i també països. Els informes són en anglès.


 • Maneres d'emprendre

Up Social

Busca, promou i classifica idees creatives que millorin la societat (l'igualtat d'oportunitats, la sostenibilitat...). Una de les seves àrees d'actuació és identificar pràctiques ja en marxa a d'altres països i que podrien ser traslladades aquí.
 


Puentes Global: especialistas en movilidad internacional

ONG que ofereix recursos als emigrants que volen retornar als seus països d'origen amb un projecte empresarials. Projecte multipremiat que aprofita l'expertesa d'empreses d'aquí per donar vida a iniciatives empresarials i projectes personals.
 


Com començar

La Confederació de Cooperatives de Catalunya posa la seva experiència al vostre abast per constituir una cooperativa. Cal un mínim de tres persones, un capital inicial de 3.000 € i una idea de negoci.
 


ABC Franquicias

Directori especialitzat en franquícies. Empreses i professionals poden aconseguir els seus objectius de negoci mitjançant la generació de contactes i la possibilitat d'informar, comunicar i publicitar la seva activitat, productes i serveis.
 


Reempresa

Vols conèixer quins avantatges aporten les TIC al teu negoci? Assisteix a una de les jornades, amb exemples reals, on coneixeràs com vendre més i gastar menys amb l'ús de les TIC.
 


Artesania

El Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya desenvolupa tota una sèrie d'estratègies per recuperar oficis artesans i possibilitar la producció d'objectes d'artesania moderns a partir de tècniques tradicionals. El programa d'oficis singulars de Catalunya està obert a noves incorporacions.
 


 • Exemples d'emprenedoria

Banc de casos

INICIA: per la creació d'empreses és un organisme de la Generalitat de Catalunya que agrupa en una base de dades casos de projectes empresarials per tal que els nous emprenedors disposis d'eines per comparar i contextualitzar les seves iniciatives. Hi ha casos realment engrescadors que ens mostren com les idees poden esdevenir una realitat i ens poden ajudar a donar un pas més enllà i aconseguir els nostres objectius.
 


La Guia: casos d'èxit

Banc de casos promocionat per FocusGI.


Casos de éxito

La revista Emprendedores publica també un edició electrònica amb una secció inspiradora on relaciona experiències emprenedores amb èxit.


Wikitrend: The Official Trend Watching Site

Què és tendència al món? Wikitrend respon a aquesta pregunta diàriament. Una xarxa de més de mil corresponsals a tot al món alimenta aquest web, que pot servir de font d'inspiració per emprendre. Tots els textos són en anglès.


 • Networking

Fòrum d'Inversió

Si voleu fer networking cal estar al cas; són trobades d'emprenedors de diversos àmbits per col·laborar i emprendre junts. Dintre del programa Acció 10 de la Generalitat de Catalunya s'organitzen periòdicament trobades d'aquest tipus, però cal estar molt al cas, les places s'exhaureixen ràpidament.
 


Impact Hub: global community

Ofereix col·laboració i inspiració a través d'una xarxa internacional de persones connectades, també és una xarxa d'incubadores i acceleradores d'empreses d'innovació social.
 

 


A les biblioteques trobaràs: 

Data d'actualització: 02/11/2015


 • Pla d'empresa

Pla d'empresa, Catalunya emprèn

Pautes generals i específiques segons diversos àmbits temàtics per abordar un pla d'empreses des del programa Emprèn de la Generalitat de Catalunya. També inclou models reals de pla d'empresa i una aplicació per fer el pla d'empresa on line.
 


Aplicatiu Pla d'empresa On Line

Tota iniciativa empresarial ha de comptar amb un pla d'empresa on l'emprenedor organitzar les seves idees i recursos, veu les mancances i on buscar aliances. Barcelona Activa ofereix una eina web per confegir el pla d'empresa, encara que també ofereix assessorament més personalitzat.
 


Qüestionari de competitivitat: Vols millorar la competitivitat de la teva empresa?

FocusGI promociona un qüestionari de competitivitat que permet a les empreses autoavaluar-se en línia. El test obliga a fixar l'atenció sobre aspectes estratègics i a detectar mancances. Per accedir al test cal registrar-se. FocusGI és un projecte de la Diputació de Girona i l'Associació Fòrum Carlemany.
 


 • Començar tràmits

Canal empresa. Generalitat de Catalunya

Portal de tràmits i serveis per a empreses, professionals i intermediaris. El portal telemàtic s'emmarca en el Pla d'Implementació de la Finestreta Única Empresarial que impulsa la Generalitat de Catalunya amb l'objectiu de reduir les càrregues administratives a les empreses i facilitar-ne l'activitat econòmica. Aquest nou canal ofereix una eina àgil de gestió que aglutina tots els tràmits i els serveis en un únic espai, genera una comunicació bidireccional i proactiva i unifica i ordena la informació tenint en compte les necessitats de l'empresari.


Treball autònom

Portal de la Generalitat de Catalunya on s'informa dels procediments i característiques pròpies dels treballadors autònoms.


 • Finançament públic

FISUB: cercador d'ajuts i serveis per a l'empresa

Base de dades d'ACCIÓ (Agència per a la Competitivitat de l'Empresa), adscrita al Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, per a la cerca d'ajuts i serveis oferts per administracions i organismes diversos destinats a empreses ubicades a Catalunya. Sistematitzen la informació publicada per entitats públiques d'àmbit català, espanyol i europeu, també de privades com les cambres de comerç.
 


Secretaria d'Afers Exteriors i de la Unió Europea

Un nou portal web del Govern facilita l'accés als fons europeus. Aquest nou servei web pioner a Europa reuneix totes les oportunitats de finançament europeu disponibles i les agrupa en 10 àmbits temàtics. Les convocatòries es difondran a les xarxes socials amb l'etiqueta #FonsUECat.
 


Què és l'ICEC?

L'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) és un organisme del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per impulsar la creativitat artística i la producció, la distribució i la difusió de continguts culturals. És una font de finançament públic amb diverses línies d'ajuts i subvencions.
 


FinEmpresa

Solucions en línia per al finançament de l'empresa: avals, microcrèdits, préstecs...
 


ICO - Instituto de Crédito Oficial

L'Institut de Crèdit Oficial té diverses línies de crèdits durant el 2012: per emprendre un negoci, per l'adquisició d'actius, per promoure la internacionalització i per disposar de liquiditat davant de cobrament endarrerits.
 


Enisa, empresa nacional de innovación

Empresa pública depenent del Ministerio de Industria, Energía y Turismo, per al finançament de projectes empresarials viables i innovadors. Disposa de diverses línies de finançament atenent a perfils diversos de l'emprenedor i del negoci.
 


Start-up Catalonia, Xarxa d'Acceleradores

Programa de suport al creixement de les noves empreses catalanes d'ACC1Ó (Generalitat de Catalunya) adreçat a empreses en els seus primers anys d'evolució, a fi de fer-les créixer d'una forma més ràpida i sòlida. Dins el programa, s'ofereix tutorització, mentoratge, activitats de networking, formació, assessorament i acompanyament.
 


Financiación de proyectos de I+D+i

El Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) és una entitat pública empresarial, dependent del Ministeri d'Economia i Competitivitat, que promou la innovació i el desenvolupament tecnològic de les empreses espanyoles.
 


@EmprenSocial: Programa Marc de l'Emprenedoria Social a Catalunya

El programa marc d'emprenedoria social, del Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, incorpora i interrelaciona activitats promogudes i gestionades des de diverses entitats i institucions. També ofereix fonts de finançament.
 


Desenvolupament rural 

El programa de d'ajuts LEADER està adreçat al desenvolupament de zones rurals. El programa s'articula a través de grups d'Acció Local distribuïts estratègicament per Catalunya.
 


 • Finançament social

Ueia: emprendimiento + social + tecnologia
Acceleradora d'empreses sense ànim de lucre especialitzada a impulsar empreses de caire social i amb una base tecnològica. Tenen base a Madrid. Han impulsat diverses iniciatives socials com Creciclando per a l'intercanvi de roba de nen, o Do a fund per apadrinar a famílies en risc de desnonament.
 


Fundació Solidària contra l'atur

Fundació privada que vol donar una resposta tangible, decidida i pràctica al repte de l'atur, amb la creació i l'administració d'un fons econòmic privat per crear llocs de treball. Impulsen iniciatives d'autocupació i empreses del sector social. Ofereixen préstec sense interès per a l'adquisició d'eines i mitjans per iniciar una activitat.
 


Homelesss entrepreneurs: el talento puede cambiar la vida

Es tracta d’una organització per donar recursos a les persones sense sostre; tant per acollir-los amb dignitat com per empoderar-los i fer que els seus projectes professionals tirin endavant. Han creat una xarxa de professionals per donar autonomia i eines a les persones sense sostre.


Banca ètica, FETS

FETS (Finançament Ètic i Solidar)i és una associació de segon nivell que agrupa entitats catalanes que volen promoure el finançament ètic i solidari al nostre país. Dintre de serveis financers, podeu trobar diverses entitats dedicades al finançament ètic de projectes de tot tipus: Coop 57, Acció solidària contra l'atur, FIDEM, Triodos Bank o Fiare BpE.
 


 • Finançament privat

El catàleg de finançament alternatiu

Aquest catàleg recull un seguit d'eines no bancàries per ajudar a les empreses a créixer i a ser més competitives. En l'entorn en el que ens trobem, amb un sistema bancari que ha reduït els crèdits atorgats, aquests canals alternatius esdevenen una opció a considerar per part de les empreses. Per primer cop i amb data de juliol de 2014, Acció (organisme de la Generalitat de Catalunya) posa a disposició de les empreses catalanes una bateria d'instruments financers no tradicionals amb l'objectiu de facilitar la recerca de recursos.
 


First Tuesday España

First Tuesday és un grup de business angels que organitza trobades presencials entre emprenedors i inversors a Barcelona. A cada trobada es presenten un seguit de projectes prèviament seleccionats que han d'estar en fase inicial o de desenvolupament.
 


Se buscan ‘ángeles' para lanzar negocios
 

Article publicat a El País el 10 de maig de 2013, que aclareix conceptes bàsics sobre la figura dels business angels, la situació a Espanya, també apunta el nou marc fiscal i la rendibilitat econòmica per als inversors.
 


Construye tu elevator pitch

Un 'elevator pitch' es la presentació d'un negoci o empresa a un potencial inversor en un temps molt reduït, màxim 3 minuts. Als anys 90 la idea era ser capaç de convèncer a un possible inversor trobat casualment a un ascensor; ara amb el networking la idea de convencer en mini-presentacions torna a tenir força. AVIE (Asociación de viveros e incubadoras de empresas) ha promogut el primer concurs d'àmbit espanyol d'elevator pitch, que inclou un curset per familiaritzar-se amb aquesta tècnica.
 


Xarxa d'Àngels Inversors de Girona-BAG

Bussiness Angels de Girona, entitat certificada per la Generalitat de Catalunya.
 


Ship2B

Fundació privada d'àmbit espanyol amb l'objectiu d'accelerar projectes empresarials d'alt impacte social. Per un costat ofereixen diners i també assessorament i guia per a desenvolupar els projectes. Entitat certificada per la Generalitat de Catalunya
 


Yuzz : Jóvenes con Ideas

Programa impulsat pel Centro Internacional Santander Emprendimiento adreçat a joves d'entre 18 i 31 anys. A Catalunya hi ha 6 centres associats.
 


¿Necesito incubar mi proyecto? - Article El País

Què és una incubadora de projectes empresarials? Quines n'hi ha? Què ofereix cadascuna? Aquest article publicat a El País el 16 de desembre i escrit per Manuel Ángel Méndez ofereix una panoràmica interessant de les incubadores.
 


 • Crowdfunding

Lanzanos: apoya un proyecto

Crowfunding d'àmbit espanyol per a projectes artístics. La suma de petites aportacions fa possibles grans somnis.
 


Verkami

Verkami és 'crowdfunding', una nova manera de finançar grans idees i creadors independents...
 


Goteo

Goteo és una xarxa social de finançament col·lectiu (diners) i col·laboració distribuïda (serveis, infraestructures o micro-tasques) per impulsar iniciatives creatives de caràcter social, cultural científic, tecnològic, ecològic. És defineixen com una plataforma de "capital riego".
 


Nestarter

Plataforma centrada a finançar negocis 2.0. Gestionen tant projectes socials on la recompensa al finançador és un objecte o servei, com projectes empresarials on el finançament es transforma en accions o participacions en un negoci.
 


Emprendelandia

Plataforma en tot tipus de negocis, sobretot clàssics (restaurants, hotels rurals...), on les contribucions es transformen en prestacions de serveis. També es promocionen innovacions i ginys tècnics.
 


Precipita

Plataforma per al crowdfunding científics a Espanya. El projecte ha estat premiat com a iniciativa valuosa. És un iniciativa de la Fundación española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT), amb participació de d'entitats públiques. El finançament de projectes petits és un trampolí per als científics que comencen cap els projectes de més grandària en l'àmbit públic.


Crowdcube

Aquesta plataforma de finançament alternatiu és una de les 17 empreses que la Generalitat, a través d'ACCIÓ, ha acreditat com a entitat de finançament alternatiu a la banca. La plataforma funciona mitjançant el crowdfunding d'inversió, un sistema que permet que inversors particulars inverteixin en companyies amb alt potencial de creixement.
 


Capital Cell

Plataforma d'equity crowfunding acreditada per la Generalitat per a finançar projectes en biotecnologia d'àmbit europeu. Per aquest sistema el finançament reporta accions o títols de la companyia als inversors. La plataforma és en anglès, però és d'iniciativa catalana.
 


Los emprendedores se alían con el "crowfunding"

Article del diari econòmic Cinco Días que repassa l'expansió del micromecenatge a la majoria d'àrees empresarials especialment les del sector de les tecnologies.
 


Indiegogo

Mega plataforma internacional, també oberta a projectes procedents de casa nostra, en funcionament des de 2008.
 


 • Coworking

Oficina compartida: la unión es la fuerza

Article que presenta els avantatges de treballar en un espai compartit de tipus coworking: a banda l'estalvi de despeses hi ha moltes més avantatges. Article de Cristina Sáez publicat el 16 de febrer de 2013 al suplement ES de La Vanguardia.
 


Espacios de coworking

El coworking possibilita la convivència de diversos professionals-empreses en un mateix espai, on poden compartir despeses, experiències i inquietuds. Pot ser una manera de començar una iniciativa emprenedora controlant molt la despesa.
 


Pop Places

Plataforma pel lloguer d'espais per dies, en el catàleg disposen d'espais de coworking, i també d'altres per a celebrar tallers, presentacions o festes...
 


 • Crowdlending

Arboribus: conectando empresas e inversores

Plataforma que intenta atreure inversors per finançar empreses de trajectoria reconeguda.
 


eCrowd

ECrowd! és una plataforma online per al finançament col·lectiu que tinguin un impacte positiu a la societat i el medi ambient. Posen en contacte directe promotors de projectes d'inversió que necessiten un préstec amb inversors que cerquen diversificar i alhora un rendiment alt. La intenció de fons és que les inversions contribueix tant a la millora de l'economia local com a fer un món més sostenible.
 


Finanzarel

Es defineixen com una iniciativa de desintermediació bancària que ofereix solucions de finançament a curt termini. De fet s'inverteix sobre factures i pagarés d'empreses en principi solvents.
 


Loanbook

Crowdlending d'àmbit espanyol amb forta implantació a Catalunya.
 


Novicap

Es presenten com una manera d'accedir al capital bloquejat a les factures pendents de cobrament.
 


 • Ajuts tecnològics

Conecta tu negocio

T'ofereix les eines i el suport necessari per treure el màxim profit del teu negoci mitjançant la creació del teu propi web.
 


Millorar les empreses

Vols conèixer quins avantatges aporten les TIC al teu negoci? Assisteix a una de les jornades, amb exemples reals, on coneixeràs com vendre més i gastar menys amb l'ús de les TIC.


 • Cercadors de projectes o encàrrecs

Project Linkr

Portal per a emprenedors que poden oferir-se per realitzar tasques concretes a empreses com a professionals freelance.
 


Nubelo

Cercador de projectes per a personal freelance. Els treballadors autònoms poden registrar-se per accedir a encàrrecs professionals d'empreses. A més Nubelo assegura el cobrament dels encàrrecs a través d'un sistema de diners en dipòsit.
 

 


A les biblioteques trobaràs: 

Data d'actualització: 02/11/2015


 • Sessions formatives

Escola i empresa

Programa de FemCat (Fundació privada d'empresaris) en el que participen 110 empresaris formats per impartir xerrades sobre emprenedoria amb escolars. El programa està validat pel Departament d'Ensenyament.
 


EFEC: educació financera a les escoles de Catalunya

La peculiaritat del programa és que, els tallers d'educació financera són impartits per voluntaris vinculats a bancs i entitats financeres (professionals en exercici o jubilats). Aquest programa d'alfabetització i educació financera s'emmarca en les recomanacions d'organismes internacionals (OCDE), per tal de dotar a la ciutadania amb millors competències per a poder gestionar i augmentar els estalvis, i evitar, alhora, episodis de sobre endeutament i d'exclusió financera.
 


Arrencar a córrer: créixer amb talent per emprendre

Empresa que organitza tallers per a joves, i també per a formadors i mestres.
 


La cultura emprenedora a l'escola

Un projecte que fomenta la cultura emprenedora i les competències bàsiques en el cicle superior d'educació primària. Durant un curs escolar, l'alumnat crea i gestiona una cooperativa escolar amb el recolzament de la comunitat educativa, l'administració i altres agents socials de la seva localitat. La Diputació de Barcelona promou el projecte.
 


Programa educatiu

El Museu d'Idees i Invents de Barcelona (MIBA) organitza visites per a escolars a fi de transmetre a l'alumnat que "No tot està inventat".
 


 •  Formació a la xarxa

KitCaixa Joves Emprenedors

El KitCaixa Joves Emprenedors (KCJE) ofereix material pedagògic innovador, dinàmic i creatiu per treballar l'emprenedoria a l'aula. Proposa una nova metodologia d'aprenentatge a través de continguts digitals nous.
 


Gepeese: recursos para jóvenes y profesores

Part del programa Finanzas para todos de la CNMV i el Banc d'Espanya.
 


 • Concursos per a joves emprenedors

App Awards 2015

mSchools App Awards és un concurs on es reconeix i premia la tasca que duen a terme docents i alumnes de secundària en el desenvolupament de l'assignatura App Education. El concurs mSchools App Awards celebra el 2015 la seva segona edició. El programa mSchools és una iniciativa de mEducation encabit a Mobile World Capital Barcelona en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona i GSMA.
 


START-UP SCHOOL

Concurs per fomentar l'emprenedoria entre els nois de secundària a partir del mentoratge de projectes i idees de negoci innovadores.  És una col·laboració de la Barcelona Activa,  la  Fundació  Escola  Emprenedors,  l'Associació  Barcelona  Loves  Entrepreneurs,  la  Fundació  INLEA,  LaSalle Technova i  ESADE.
 


Premis FPdGi

Els premis de la Fundació Princesa de Girona, reconeixen també els projectes orientats a crear cultura emprenedora des de l'àmbit escolar mitjançant una de les seves categories.
 


 • Experiències de centres educatius

L'Institut Miquel Biada converteix una aula en una oficina bancària

Reportatge de 24 hores Maresme notícies en què s'explica l'experiència de l'Institut Miquel Biada de Mataró en convertir una aula en una oficina de banca ètica.
 


Guanyad'Ors

Experiència de l'Institut Eugeni d'Ors de Vilafranca del Penedès. L'app creada permet als alumnes repassar continguts de les diferències matèries de forma lúdica, acumulant "ors" a mesura que van passant fases.
 


 illARgonauta

Blog d'alumnes de Clàssiques i Economia. Realitat Augmentada RA aplicada al món clàssic.
 


Comenius corner

El IS de Bescanó crea una cooperativa per produir cosmètica natural a partir de receptes tradicionals. El projecte es materialitza en l'empresa Nacuro.
 


Experiencias Emprendedoras

La Fundació Princesa de Girona, dintre de l'esperit de difondre la cultura emprenedora, agrupa en el seu web un seguit d'experiències dintre de l'àmbit educatiu.
 


 • Altres recursos

Contes per a futurs emprenedors

Guia de lectura de contes infantils per a nens de 6 a 9 anys feta pels bibliotecaris del Prestatge Món Laboral de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Província de Barcelona.
 


Cameron Herold: Eduquemos a los niños para ser emprendedores

Xerrada TED sobre com detectar i fomentar l'esperit emprenedor entre el nens. Cameron Herold parla a partir de la seva experiència com a jove emprenedor.
 

 

A les biblioteques trobaràs: 

Data d'actualització: 02/11/2015