Esports

La Copa del Món de Rugby de 2015 

El 18 de setembre s'ha donat el tret de sortida a la vuitena Copa Mundial de Rugby de 2015, que es juga cada quatre anys des del 1987. Se celebra a Anglaterra fins al 31 d'octubre, entre els millors 20 equips internacionals de rugbi.

Parlem de la tercera competició en importància a nivell mundial, només per darrera del Mundial de Futbol i dels Jocs Olímpics, potser amb una transcendència similar als mundials d'atletisme. Malauradament al nostre territori cap canal té els drets televisius per emetre els partits en obert, ara bé hi ha diversos llocs (com aquest bloc) lloc on seguir-la amb informació de molt bona qualitat.

Sistema de competició i participants

L'organitzadora del Mundial, després que la  International Rugby Board descartés altres propostes, és Anglaterra. L'estadi de Twickenham a Londres amb capacitat per 82.000 espectadors, acollirà dos quarts de final, les dues semifinals i la final. Els altres dos quarts de final es disputaran al Millenium Stadium, de la ciutat de Cardiff, a Gal·les, gràcies a un acord previ. D'aquesta manera s'han jugat partits de la meitat de les edicions disputades a aquest estadi (sempre ha col·laborat amb països organitzadors propers) La fase de grups es jugarà a diferents estadis anglesos -londinencs i d'altres ciutats properes.

Les seleccions que hi participen són les de, Anglaterra, Argentina, Austràlia, Escòcia, França, Gales, Irlanda, Itàlia, Nova Zelanda, Samoa, Sudàfrica i Tonga que van obtenir automàticament el dret a participar al ocupar les tres primeres posicions de cada un dels quatre grups de la primera fase del mundial anterior. En canvi Canadà, Estats Units, Fidji, Georgia, Japó, Namíbia i Romania s'han imposat en qualificacions regionals i encara un últim país ha guanyat a altres 3 seleccions d'altres territoris: Uruguai.

Així participen 20 equips en 4 grups de cinc combinats dels que passen només els dos millors a les rondes finals que comencen a quarts de final. Que el tercer classificat participi automàticament a la següent edició aumenta la competivitat.

Els sistemes de qualificació per la resta d'equips intenten globalitzar la competició. I és que el rugby és molt popular a Anglaterra i a les colònies britàniques. Durant el s. XIX es va estendre la pràctica d'aquest esport a altres territoris, sobretot a terres sudafricanes i a l'Argentina. En definitiva es tracta d'una lluita entre algunes de les tradicionals seleccions del sis nacions europeu de l'hemisferi nord enfront de les brillants seleccions del sud (Austràlia, Nova Zelanda i Sudàfrica) això si  amb el permís d'Argentina, que va quedar en tercera posició l'any 2007.

Fins ara els equips del sud són clarament guanyadors, només Anglaterra apareix a un palmarés dominat per Nova Zelanda, Austràlia i Sudàfrica amb 2 victories per cadascuna d'aquestes seleccions.

 

Ja han debutat moltes de les seleccions participants. Després d'una cerimonia inagural molt espectacular hem pogut veure 8 partits de gran nivell amb molts resultats que s'esperaven i una mgran sorpresa, el Japó en una última jugada molt arriscada va imposar-se a la poderosa Sudàfrica.

 

Alguns grans jugadors mundials

Encara que parlem d'un esport d'equip alguns dels millors jugadors de les seleccions més potents són aquests tres.

  • Cris Robshaw d'Anglaterra

La selecció amfitriona optarà a guanyar el mundial. El seu capità és un ràpid jugador que sempre busca convertir número més elevat d'assajos.

Experiència i força potser els més joves el buscaran als moments complicats.

  • David Pocock d'Austràlia

Jugador compromés amb moltes causes humanitàries. Després de dos anys difícils per les lesions tornarà a ser el capità de la sel·lecció australiana. Un gran lluitador que ajuda amb la seva força al seu equip.

  • Richie McCaw de Nova Zelanda

La selecció de rugbi de Nova Zelanda, oficialment anomenada All Blacks, (els homes de negre), és una de les millors seleccions d'aquest esport, i el seu capità, en Richie McCaw, un dels millors jugadors de rugbi actuals.

Des de 2006 és el capità de la selecció, i un dels jugadors que més partits ha jugat amb aquesta.

Els experts destaquen entre les seves qualitats, la seva destresa, potència, capacitat de lideratge, i també la seva humilitat.

 

Abans de començar els seus partits ell i els seus companys interpreten una dansa maori anomenada "haka".

Història i valors del joc.

El rugbi va nèixer a la ciutat de Rugby en 1823, quan dos equips estaven jugant un esport semblant al futbol. Durant el partit, un dels jugadors, en Webb Ellis, va agafar la pilota amb la mà, i va sortir corrents cap a la porteria contraria, i és per aquest fet, que se l'atribueix la seva invenció. 

El trofeu pel guanyador de la Copa del Mundial de Rugby, rep el nom de Webb Ellis Cup, en honor seu.

Cada equip està format per 15 jugadors/es, i es juga a l'aire lliure. Una de les seves característiques, és que els jugadors corren cap endavant, però han de passar la pilota, que té forma ovalada, cap en darrera. No queda clar si es va demanar expressament a l'inici que tingués aquesta forma per diferenciar-se del futbol o el seu material de bufeta del porc inflat directament originava una forma més ovalada que no pas rodona.

Els partits duren 80 minuts, amb dues parts de 40 minuts cadascuna (i 10 minuts de descans). Però a més hi ha una tercera part. S'anomena el "tercer temps", i consisteix en que l'equip local convida al visitant a prendre alguna cosa per a menjar o beure. Independentment del resultat, en aquesta "part", tots són amics, que xerren, fan bromes i canten junts...

El rugbi no només ajuda a assolir una sèrie de capacitats físiques, i un bon estat de salut, sinó que aporta uns valors molt importants, com el respecte, el sacrifici, la col·laboració i l'amistat, entre d'altres.

Sembla un esport una mica agressiu, perquè hi ha molt contacte físic, però la seva pràctica implica disciplina i respecte per les normes, que segueixen tant els jugadors com el públic: ni crits, ni protestes, ni insults... i gran respecte per les decisions arbitrals

 

A les biblioteques trobaràs:

 

 

"Diez claves para la evolución del rugby"

 "Iniciación al rugby"
 

 "Rugby básico"
 

 "El rugby como contenido en la educación física escolar"

"El tercer tiempo"
 

 Selecció de webs:

 També et pot interessar: