Els primers Jocs Olímpics Moderns: Atenes 1896

Introducció

Durant la primera meitat de l'any 2016, els Jocs Olímpics d'Estiu van fer 120 anys. Avui en dia s'han consolidat com uns dels esdeveniments esportius més populars i prestigiosos de tot el planeta.  Al mes d'agost d'aquell mateix any, la trobada va ser a Brasil, entre els dies 5 d'agost i el 21 d'agost. Van ser els primers jocs celebrats a Americà del Sud i amb 306 competicions en 28 esports a 33 recintes esportius de quatre barris de Rio de Janeiro. Quan quedaven pocs dies per l'inici de l'esdeveniment, molts esportistes s'esforçaven per poder classificar-se als duríssims tornejos preolímpics, d'altres, moltes vegades els favorits, ja havien aconseguit la classificació degut a uns bons resultats anteriors.

Parlem d'un esdeveniment d'impacte global. Prova d'això és que són sempre grans ciutats dels cinc continents les que es disputen el dret de convertir-se en la seu de les competicions. Els orígens es troben a la Grècia Clàssica, però la seva versió moderna va néixer a finals del segle XIX de la mà d'un parisenc entusiasta. Actualment tothom coneix els Jocs Olímpics Moderns que se celebren cada 4 anys des de 1896. 

L'antiga Grècia

Els Jocs Olímpics de l'antigor, anomenats amb el nom d'"Olímpics" per celebrar-se a la ciutat d'Olímpia, van ser festes religioses, culturals i esportives celebrades a l'antiga Grècia (776 aC - 392 aC.) en honor als déus majors. En ells participaven els atletes, que havien de ser ciutadans i homes, i que s'entrenaven durant anys als gimnasos.

A Olímpia s'hi van arribar a celebrar 293 Jocs Olímpics, fins que l'emperador Teodosi I els va abolir l'any 393 dC en considerar-los un acte religiós pagà (és a dir, no cristià).

Els rituals de l'antiga Grècia es rememoren mesos abans de realitzar-se la cerimònia d'obertura de cada Olimpíada . Una actriu, actuant com una sacerdotessa vestal, encén una torxa mitjançant l'ús d'un mirall parabòlic que capta els raig solars. Un cop encesa la primera torxa encèn la torxa al primer relleu, iniciant així la torxa olímpica una cursa de relleus que portarà la flama a l'estadi Olímpic de la ciutat escollida com a seu per participar en l'encesa del peveter durant la cerimònia d'obertura. Aquest homenatge va començar l'any 1928.

Els anys finals del segle XIX

Pierre de Coubertin, pare dels Jocs Olímpics moderns, va fer un viatge a Grècia, on va trobar en les ruïnes la idea de que la flama olímpica pugues portar la pau al món i l'intercanvi de cultures.

Amb motiu de l'exposició universal de Paris de 1889, Pierre de Coubertin va impulsar a l'escola una reforma de l'educació física i va animar als polítics per a que els Jocs Olímpics, fossin com els de l'antiga Grècia. En un primer moment no van tenir gaire ressò, però amb el Segon Congrés Internacional d'Esports celebrats a la Sorbona, al juny de 1894, és va aprovar la celebració de la nova Olimpíada.

Coubertin va confessar després que dels 79 delegats, que representaven el Congrés a 49 nacions, només dos estaven entusiasmats amb la renovació dels jocs. El president del comitè grec Dimitrios Vikelas i un professor del Col·legi de New Jersey, la futura universitat de Princeton. "La resta van dir que sí únicament per complaurem", va afirmar.

Després de 1.500 anys de silenci , per fi la primera setmana del mes d'abril de 1896, es van celebrar els Jocs Olímpics d'Atenes. El 1924 després dels brillants Jocs Olímpics de Paris, Pierre de Coubertin va anunciar la seva retirada del Comité Internacional.

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 06-07-2017 Última actualització 13-11-2020