EUA celebra els cent anys dels seus parcs naturals, els primers i més nombrosos

logotip oficial

  • El país commemora el centenari del Servei Nacional de Parcs, creat per llei el 1916, el primer organisme del món per a protegir espais naturals.
  • Més de 40 anys abans els EUA van ser també pioners en l'establiment del primer santuari natural, Yellowstone. Avui hi ha més de 450 llocs sota tutela.
  • Exposicions i actes festegen els cent anys d'un organisme que dóna feina a 21.000 persones, depèn d'Interior i disposa de 3.000 milions de dòlars a l'any.
  • Troba el teu parc: web oficial en espanyol sobre el centenari.

 

[imatge: Yellowstone]

Els Estats Units treuen pit per mostrar amb orgull el que potser sigui un dels més importants patrimonis públics del país, els 450 parcs, santuaris naturals i espais protegits per llei que converteixen el país en el primer del món en zones protegides i tutelades per l'Administració. A l'agost de 1916, ara fa un segle, va ser creat per llei el Servei Nacional de Parcs (NPS a les sigles en anglès), l'organisme federal -depèn del departament d'Interior- que s'encarrega de la tutela, gestió i vigilància del sistema. El centenari és celebrat amb actes i exposicions.

Des del missatge especial de Michelle Obama que inserim més avall en el qual convida als seus conciutadans a "trobar el seu parc" -títol d'una campanya, que fins i tot té seu web en espanyol, de promoció del gaudi de les zones protegides-, fins a exposicions amb documentació i fotografies històriques i la proposta d'intercanvi d'experiències mitjançant les xarxes socials sota les etiquetes #EncuentraTuParque o, en anglès, #FindYourPark, els 450 espais d'ús públic [mapa interactiu per localitzar] han estat els protagonistes de l'estiu nord-americà.

 

338.000 quilòmetres quadrats

Les activitats programades pel NPS, un organisme que dóna feina a 21.000 persones i amb un pressupost anual de 3.000 milions de dòlars, inclouen programes especials en tots els grans parcs nacionals del país, els 58 que tenen el caràcter de santuaris inviolables i gaudeixen del major grau de protecció. Entre ells està Yellowstone, el primer lloc del món declarat com a bé col·lectiu i natural, al març de 1872, molt abans que la legislació creés el sistema, que ara administra 338.000 quilòmetres quadrats de superfície, que projectada sobre sòl espanyol seria equivalent a la suma d'Andalusia, Castella-la Manxa, Castella-Lleó i Catalunya .

Entre les exposicions programades sobre l'efemèride destaca 100 Years of America ‘s National Park Service: Preserve, Enjoy, Inspire (100 anys dels parcs nacionals dels EUA: conserva, gaudeix, inspira't), el títol resumeix el fonament de la llei orgànica aprovada pel Congrés el 25 d'agost de 1916, a proposta del president Woodrow Wilson, demòcrata que ha passat a la història com el primer mandatari del món amb sensibilitat naturalista .

El text deia en el preàmbul que l'objectiu de la norma era "promocionar i regular l'ús dels parcs nacionals, el propòsit és conservar el paisatge i els objectes naturals i històrics, així com la vida salvatge que contenen i proveir el gaudi dels mateixos de tal manera que es mantinguin en el seu estat per al gaudi de les generacions futures".

 

Impressionants panoràmiques

 

La mostra, dedicada a la fotografia, estarà en cartell durant un any exacte -va ser inaugurada el 4 d'agost-, al Museu Nacional d'Història Natural de Washington. La selecció d'imatges, seixanta en total, ha apostat per deixar bocabadats als espectadors, ja que es tracta d'impressionants panoràmiques de grans dimensions que fan justícia a la prestigiosa fotografia nord-americana de paisatges. Hi ha almenys una peça de cada un dels grans parcs nacionals .

Una altra segona exposició, aquest cop dedicada a la fotografia d'autor, s'ha celebrat al Museu Eastman de Rochester-Nova York, establert per la que va ser en el seu dia l'empresa fotogràfica més important del món, Kodak. La mostra, Photography and America ‘s National Parks (La fotografia i els parcs nacionals nord-americans), finalitzada el passat 2 d'octubre, desplegava obres que col·loquen en paral·lel els llocs i els seus documentalistes, traçant sengles línies històriques superposades.

 

Natura imponent i triomfadora

 

S'han mostrat des d'imatges dels pioners de finals del segle XIX i principis del XX com Carleton Watkins, Eadweard Muybridge, Frank Jay Haynes, Ansel Adams, Eliot Porter i Bradford Washburn, que mostren la naturalesa com imponent i triomfadora en la petitesa humana, a interpretacions més personals d'artistes recents com Abelardo Morell, David Benjamin Sherry, Binh Danh, Marion Belanger, Sean McFarland i Sharon Harper.

El centenari també ha estat celebrat amb 3 monedes commemoratives i una sèrie de 16 segells de correus. El NPS ha penjat a la web gairebé 400 fotos en alta resolució de parcs naturals amb una llicència de domini públic sempre que no siguin usades amb fins crematístics.

 font: 20minutos.es

 

  Cerca per TEMA al Catàleg Aladí:

 

A les biblioteques trobaràs: 

"EEE.UU. (oeste): parques nacionales" / autor y director de la colección: Philippe Gloaguen

GUIA DE VIATGE

"Great Smoky Mountains & Shenandoah" / Michael Read, Loretta Chilcoat, David Lukas
 
GUIA DE VIATGE
 

"Yellowstone" / José Delgado

REVISTA

"Letters from Yellowstone" / Diane Smith

NOVEL·LA

 

"Invierno en Yellowstone:  Gran Cañón, Yosemite, Serengeti, Aïr-Teneré"

DVD

 

 Selecció de webs:

 

 

Vés al prestatge d'Espais Naturals ►

Data d'actualització: 17/11/2016