Espais naturals

100 Anys d'Ordesa: una joia natural

Centenari Ordesa

Acaba de complir un segle i per celebrar-ho et proposem visitar el Parc Nacional d'Ordesa i Monte Perdido.

Et proposem fer alguna ruta per les seves espectaculars cascades, una de les meravelles d'aquest parc. Un paradís també per a aus necròfagues com el trencalòs, que està en perill d'extinció.

Vine abans  a la biblioteca i consulta alguna de les guies de senderisme, excursions, mapes... que posem a la teva disposició per planificar millor la teva escapada.

 

El Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido, al Pirineu aragonès, és una joia de la natura que el 2018 va fer un segle com a parc nacional. Durant aquest 2019 es continuarà celebrant el centenari amb diversos actes. Més informació al Web Oficial del Centenari.

Ideal per fer senderisme! Podreu contemplar fagedes, avets, àlbers... Pel que fa a ocells, el més emblemàtic és el trencalòs, que està en perill d'extinció a nivell nacional i també  voltors, àligues reials...

En referència a les aus, a 20 quilòmetres del parc podem apropar-nos al poble d'Aínsa, on a més de la seva arquitectura medieval i de l'entorn que l'envolta, hi ha un dels menjardors d'aus necròfagues de la zona.   El menú solen ser ossos de xai provinents d'escorxadors municipals.  

És tot un espectacle que es pot presenciar amagat als "hides" (aguaits fotogràfics). Poden acudir-hi a la vegada uns 200-300 voltors, corbs i potser el trencalòs.

Entre ells hi ha una jerarquia: els que més fam tenen són els que estan disposat a lluitar, després tal com es van saciant , es van tirant enrere i n'entren de nous.

Els voltors comuns ("buitres leonados" en castellà) són aus bastant grans. Tenen el coll pelat per a introduir-se dins dels cadàvers sense que els molesti la ploma.

Fan una bona feina perquè netegen el camp. Si no fos per ells, caldrien serveis que s'haurien de pagar per poder desfer-se d'aquestes restes ramaderes. Els voltors estalvien tot aquest cost i  aporten uns serveis ecosistèmics espectaculars.

Ara a l'hivern ho tenen més difícil per a poder menjar, així que aquesta aportació alimentària els va molt bé. És un suplement.

 

El trencalòs ("quebrantahuesos" en castellà), ho aprofita tot ja que també es menja l'os. Així és el cicle de la vida!

 

 

Projecte "Ordesa invisible"

Acabem aquest article amb el tràiler oficial del documental "Ordesa invisible" que serà presentat aquest 2019.
La finalitat d'aquest projecte és divulgar els aspectes menys coneguts del parc.

Font de la informació: Parque Nacional de Ordesa y Monteperdido.
Il·lustracions aus: SEOBirdLife.

  A les biblioteques trobaràs:

Ordesa y Monte Perdido / Juan Gavasa, Eduardo Viñuales
Ordesa y Monte perdido: vuelta al Parque Nacional en 6 etapas / Luis Aurelio González Prieto, Loli Palomares, David González Palomares
Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido [document cartogràfic] / realizado por el equipo técnico de Editorial Alpina
 

Sabies que...
La Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell té un fons documental especialitzat en senderisme, excursionisme i viatge.
Si necessites algun document pots demanar que te'l portin a la teva biblioteca. [+ informació]

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 21-11-2018 Última actualització 22-09-2020