Marcela Lagarde y de los Ríos 

Marcela Lagarde y de los Ríos (Ciutat de Mèxic, 1948) és una referent indiscutible del feminisme llatinoamericà. Teòrica, política i activista, destaquen els seus estudis antropològics de la condició femenina abordant temes cabdals com el de la captivitat de les dones sota el patriarcat, la cura, la sexualitat, l’amor, l’empoderament, els lideratges, la violència, la maternitat, la soledat, la sororitat, etc. És autora de nombrosos articles i llibres sobre gènere, feminisme, desenvolupament humà i democràcia, poder i autonomia de les dones, etc. El títol de la seva tesi doctoral fou  'Los cautiverios de las mujeres: madresposas, monjas, putas, presas y locas” on va teoritzar entorn de l’opressió de l’existència femenina a través d’aquestes figures simbòliques basades en estereotips culturals patriarcals. 
És catedràtica de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic. En la seva joventut, va ser militant del Partit Comunista. Es va presentar a les eleccions com a candidata independent en les llistes del Partit de la Revolució Democràtica (PRD) i va ser escollida diputada al Congrés Federal mexicà entre 2003 i 2006. Durant la legislatura va destacar el seu treball a favor dels drets de les dones.

Lagarde va encunyar el terme feminicidi per denunciar  els assassinats de dones a Ciudad Juárez (Mèxic) i va aconseguir crear una Comissió Especial de feminicidi al Congrés per investigar-los. Va dirigir la Recerca Diagnòstica sobre Violència Feminicida a la República Mexicana, per la qual es va descobrir que el feminicidi no era exclusiu de Ciudad Juárez. Durant la seva activitat política, els seus assoliments més importants van ser l'impuls de la Llei General d'Accés per a les Dones a una Vida Lliure de Violència (llei vigent a Mèxic des del 2 de febrer de 2007) i la promoció de la tipificació del delicte de feminicidi en el codi penal federal arran dels assassinats en Ciutat Juárez. També va impulsar la Llei de Protecció dels Drets de Nenes, Nens i Adolescents, la Llei Federal per prevenir i eliminar la discriminació, la Llei per prevenir i sancionar la Tracta de Persones i la Llei General per a la Igualtat entre Dones i Homes.

  També et pot interessar:

Data de creació 16-11-2020 Última actualització 02-11-2022