Les germanes dominicanes Mirabal (Minerva, Patria i María Teresa), també conegudes com “Las Mariposas”, es van oposar amb fermesa a la dictadura de Rafael Leónidas Trujillo (1930-1961).

Van néixer en un context en què les dones de societat eren educades per ser mestresses de casa, però elles venien d’una família amb  tradició política i van adquirir consciència social. De fet, Minerva va ser una de les primeres dones del país en graduar-se a la universitat.

S’explica l’anècdota que en un ball de l’alta societat, el dictador Trujillo es va fixar amb ella i la va convidar a ballar. Davant del rebuig de Minerva a les seves aproximacions amoroses,  Trujillo va reaccionar complicant la vida a la família Mirabal sencera, i impedint també que ella  pogués exercir mai com a advocada.  Les germanes Mirabal i els seus marits van fundar l’Agrupació d’oposició al règim 14 de junio, formació a la qual Trujillo va respondre amb una forta onada de repressió.

Igual que els seus marits,  Minerva i María Teresa  van ser empresonades, violades i torturades vàries vegades.  El 25 de novembre de 1960, tres mesos després de ser alliberades de la presó a causa de la pressió internacional,  van ser brutalment assassinades a cops i estrangulades per oficials del  servei d’intel·ligència militar, simulant un accident de trànsit. Patria tenia 36 anys, Minerva 34 i María Teresa només 25 anys. També van assassinar el seu xofer: Rufino de la Cruz.

Si bé el dictador s’imaginava haver eliminat el problema, l’assassinat de les germanes Mirabal va commoure el país i va causar un  fort sentiment de protesta social  i va ser la flama que va propiciar la caiguda de del règim que va culminar amb l’assassinat del dictador sis mesos després.

En honor a aquestes valentes activistes polítiques,  i en memòria d’aquest crim, a partir del 1981, arran del I Trobada Feminista Llatinoamericana i del Carib, Amèrica Llatina va començar a commemorar cada 25 de novembre el Dia contra la violència de gènere i, l’any  1999, l'ONU es va adherir a aquesta reivindicació declarant el 25 de novembre Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones

  Selecció de webs:

Data de creació 02-11-2022 Última actualització 02-11-2022