Recomanació

Una Casa lluny del mar

Martori, Marina

Barcelona : Viena Edicions, setembre 2019

Marina Martori és una de les nostres autores locals. Ha publicat dotze novel·les, escriu contes i articles, fa xerrades i clubs de lectura, dirigeix el Teatre Auditori i l’Espai d’Art de Llinars del Vallès... En fi, com veieu, és difícil seguir-la. 

En “Una casa lluny del mar”, la seva darrera novel·la, la Lola i la Dolors, néta i àvia, ens parlen, alternant les veus, de la seva història familiar. Dels seus amors i de l’amor, de com s’ha d’alimentar i cuidar, dels diferents tipus d’amor.
 
La trama gira al voltant d’una casa, Can Marquès, però aviat queda palès que el que dona vida als llocs són les persones. Com diu la Lola “la casa era casa per l’àvia i no per la casa en sí”. 
Al final de la novel·la la Marina aclareix que aquesta història no és la seva, “és una història de ficció basada en amors reals”. Jo que la conec però, hi he reconegut molts dels seus amors. 
L’amor per Llinars, manifest en la seva dedicatòria en l’exemplar que ens va regalar “per la biblioteca de Llinars, amb tot l’afecte d’un profund amor compartit per Llinars i pels llibres”. La novel·la descriu com era la vida al poble i fets com l’explosió d’un camió de trilita el gener de 1939.
 
L’amor per la família. Com bé diu la Lola “les històries familiars són complicades” però tota la novel·la transmet un profund amor per la família. 
L’amor pel mar, present en tota la novel·la, començant pel títol i seguint pels viatges que la família feia a Arenys de Mar en un vell sis-cents, l’any que la Lola va viure a Mallorca i l’amor de totes les dones de la família envers el mar. 

També hi trobareu la Marina feminista, conductora entre d’altres del club de lectura feminista de la nostra biblioteca. La Dolors té molt clar que vol “manar a la vida que li ha tocat” i que “no vol ser per algú, sinó ser jo, per a mi”.
 
Els records de les dones d’aquesta família de ben segur us transportaran a algun moment de la vostra pròpia història, com l’armari per la roba de casa, present als passadissos de tantes cases i en la meva pròpia infantesa.  

Aquesta novel·la, amb un inesperat final, no us deixarà indiferents. Animeu-vos a llegir-la!

 

Més informació:

Recomanat per Elena Márquez i Coll. Bib. Can Casas. Llinars del Vallès.

09/06/2022