Recomanació

La Mort lenta

La Mort lenta

Mas Craviotto, Xavier

Barcelona : L'Altra, 2019

L’Aram i la Lena son dos germans que han perdut els seus pares en un accident de trànsit. Per començar una nova vida i intentar passar pàgina han decidit llogar un pis a Sants i viure junts.

Si per un instant penses que trobaràs una història poc original i previsible estàs totalment equivocat. Aquesta novel·la està bastida amb pinzellades de poesia. L’argument és un pretext de l’autor per desplegar una prosa brillant i lúcida com els propis protagonistes. És l’excusa per parlar de la mort i de la vida, de la infància, del creixement personal, de la sexualitat, de la vulnerabilitat de les persones, de la por i del pas del temps.

Llegir la mort lenta és tenir l’oportunitat de descobrir una novel·la escrita amb una tècnica narrativa innovadora que sorprèn i enganxa. Una obra que no pots pair d’un glop perquè requereix una lectura pausada que s’ha d’assaborir lentament. L’univers dels protagonistes se’t quedarà a la ment perquè són personatges molt ben construïts. Tenen una veu pròpia i personalíssima. Estan dotats d’una personalitat que atrau al lector per la seva sinceritat.

Es tracta d’un relat ple de matisos que et permeten descobrir la humanitat de l’Aran i la Lena i et fan gaudir amb la seva intel·lectualitat, els seus gustos artístics, literaris, cinematogràfics i fins i tot gastronòmics.

Quan acabis de llegir la mort lenta tindràs ganes de tornar-hi perquè t’enamoraràs del seu llenguatge poètic absolutament captivador.

L'autor, Xavier Más Cravioto, novel·lista i poeta català nascut a Navàs l’11 d’abril de 1996. És l'escriptor més jove  que ha rebut el premi Documenta de narrativa, l'any 2018,  amb la seva primera novel·la: La mort lenta.

El Xavier estudia filologia catalana a la UB i viu a Navàs i a Barcelona. És moderador de clubs de lectura juvenils,   treballa en un recull de paraules de l’argot juvenil del català col·loquial i ha col·laborat amb el Centre de Sociolingüística i Comunicació (CUSC-UB) gràcies a una beca de recerca. Ha guanyat una quinzena de premis de narrativa i poesia, d’entre els quals destaquen el Premi Gabriel Ferrater d’Òmnium Cultural Baix Camp 2017 amb el poemari Phosphorus i Hesperus i el I Certamen Art Jove Salvador Iborra amb el poemari Renills de cavall negre (Viena Edicions).

Més informació:

Recomanat per Susi Rodríguez. Bib. Districte 3. Terrassa.

13/06/2019