Recomanació

Pequeño país

Faye, Gaël

Barcelona : Salamandra, 2018

“El genocidi és una marea negra, els que no s'hi ofeguen queden tacats per a tota la vida."

Un relat del genocidi hutu de 1994, vist amb ulls de nen.

En Gabi, fill de pare francès i mare Tutsi, mestís, que té una infància plàcida en un barri burgès de Bujumbura, la capital de Burundi, veu com tot trontolla amb motiu de l’esclat del genocidi ruandès a la població tutsi per part del govern hegemònic hutu, amb l’eliminació del 75% de la població dels tutsis. 

L’obra de Gaël Faye, un reconegut raper de França que va haver d’emigrar a causa de la guerra al seu país Burundi, comença amb la separació dels pares amb creences i valors cada cop més diferents. A mesura que avança la història d’en Gabi amb l’allunyament de la colla d’amics, els problemes dels familiars, etc també ho fa paral·lelament la història del país amb l’augment de la violència als carrers i l’esclat d’una revolució amb conseqüències nefastes per la població. 

La senzillesa de la narració amaga una forta complexitat sentimental de l’autor, tractant temes fonamentals dintre del continent africà com la identitat, la por i la superació dels traumes, d’una edat i, tot plegat, de tu mateix.  

 
 
 

Més informació:

Recomanat per Alea Ardanuy. Bib. Montserrat Roig. Sant Feliu de Llobregat.  

09/03/2020