Recomanació

El Camí de les aigües

Martí, Carme

Barcelona : Ara Llibres, 2017

Carme Martí és autora d’Un cel de plom, obra que narra l’extraordinària vida de Neus Català, supervivent dels camps nazis. La seva segona obra és la novel.la El camí de les aigües, publicada per Amsterdam. 

Les receptes de cuina es converteixen en el fil conductor d’una novel.la amb dues protagonistes: la Laura i la Maria Badia. La Laura, narradora de la història actual, busca desesperadament recuperar el seu control emocional a través de l’escriptura i endinsa el lector dins la tristesa que suposa la pèrdua d’una persona estimada. Busca refugi al costat de la seva àvia, ingressada en una residència, a qui li llegeix la vida de la Maria Badia, àvia de l’autora. 
En aquesta novel.la es barregen les dues històries enllaçades a través de la Laura. Les receptes introdueixen la part històrica protagonitzada per la Maria Badia, filla d’un pagès de l’Espluga que es converteix en una excel.lent cuinera. El lector descobreix els passos de la Maria des de petita i li segueix el fil tota la vida: de cuinera a casa del gerent de les Assegurances Zurich a Barcelona a cuinera de ranxo pels soldats durant la Guerra Civil, el primer amor, la família, la feina de pagès... 

És un llibre que enamora a tothom que estima la cuina. L’autora aconsegueix atrapar el lector dins la narració de la Laura i la història de la Maria. Tot i que en algun moment la novel.la sembla perdre’s, torna a recuperar el fil i es descobreix tot el tramat de la vida de la Maria i la Laura. El lector hi trobarà un llenguatge planer i ric i un rerefons històric molt ben documentat.  

Es narren petites històries quotidianes que serveixen per recordar el llegat que les àvies han deixat dins cada família, tan amb olors, gustos com estimació. 

Més informació:

Recomanat per Bib. Ramon Vinyes i Cluet. Berga.

15/04/2019