Recomanació

Moon River

Moon River

Villatoro, Vicenç

Barcelona : Columna, 2011

Dos estranys es troben a un hospital en circumstàncies difícils. L’un ve a buscar els resultats d’unes analítiques, l’altra s’ha de sotmetre a una operació per combatre el càncer que pateix. Tots dos se senten sols per circumstàncies diferents; ell ha acabat una relació de parella i ella està infeliçment casada amb un home absent.

Les hores d’espera es fan més curtes quan es troben i comencen a parlar i a compartir intimitats que només s’explicarien en un entorn com aquell. Dins d’un hospital asèptic el temps s’atura i la vida queda exposada d’una manera gairebé poètica.

Un relat que passa en un sol dia i que parla de la soledat, de les pors, de la necessitat immensa de compartir, de la vida i de la mort, però també de l’amor, de la il·lusió i de l’esperança.

Llegir “Moon River” entristeix i emociona a parts iguals, com la música que inspira el títol i que va sonant de fons durant tot el relat. Apropar-se al món d’aquests personatges es fa estrany per què acabes endinsant-te en les seves privacitats.

Vicenç Villatoro va començar a escriure aquesta novel·la el mateix dia que li van diagnosticar un càncer a la seva dona però no va voler fer un text autobiogràfic. Es va aproximar a la malaltia amb una mirada sincera i optimista. Malgrat tot, la tristesa de l’autor acaba impregnant les pàgines del llibre i per això el lector, d’alguna manera, acaba contagiat d’aquesta malenconia reflexiva que viuen els personatges.

L'autor va néixer Terrassa al 1957. És escriptor i periodista, llicenciat en Ciències de la Informació.

Ha obtingut els principals premis de la literatura catalana: Sant Jordi, Sant Joan, Ciutat de Barcelona, Ciutat de Palma, Prudenci Bertrana, Documenta, Carlemany, Carles Rahola, etc. Les seves obres han estat traduïdes al castellà, el francès, l’alemany i l’italià.

En els darrers anys ha publicat els dos primers volums d’una trilogia sobre la migració i la identitat, a partir d’històries familiars verídiques, narrades com a novel·les.


 

Més informació:

Recomanat per Susi Rodríguez. Bib. Districte 3. Terrassa.

04/11/2019