Recomanació

La Decisión del rey

[Barcelona] : A Contracorriente, DL 2017

“La decisión del rey” és una pel·lícula dirigida pel noruec Erik Poppe, conegut també per la direcció de “Mil veces buenas noches”. Es tracta d’una coproducció entre Noruega i Irlanda que s’estrenà l’any 2016. “Kongens nei”, el títol original en noruec, narra la vida del rei Haakon VII i de la família reial noruega just abans de la invasió de Noruega per part de l’Alemanya nazi l’any 1940. El guió fou a càrrec de Harald Rosenløw-Eeg i Jan Trygve Røyneland i està basat en el llibre de l’escriptor i periodista Alf Reidar Jacobsen també titulat “Kongens nei”.
 
Noruega s’havia caracteritzat per la seva neutralitat durant la Primera Guerra Mundial i volia mantenir aquest pacifisme tot i l’aparició del feixisme europeu i el rearmament de l’Alemanya nazi. La pel•lícula ens transporta al 8 d’abril de 1940, quan el príncep Olav trasllada al seu pare, el rei Haakon, la seva preocupació per una imminent invasió alemanya. Tot i la demanda nazi de permetre l’entrada de tropes amb el pretext de defensar Noruega d’una invasió britànica, el govern noruec dona una negativa a l’ambaixada alemanya a Oslo. Mentrestant, el vaixell alemany Blücher entra en territori noruec i sota l’amenaça imminent serà bombardejat i enfonsat. Serà llavors quan el Primer ministre noruec aconsella al rei Haakon marxar de la capital i anar a lloc segur. El Parlament noruec vol continuar amb les negociacions diplomàtiques però mentre sembla que Alemanya vol negociar, les tropes d’ocupació no paren d’avançar. Aconseguiran els nazis que el rei Haakon es doblegui a la seva voluntat?

Aquesta esdevé una magnifica recreació d’un moment crucial en la història recent del poble noruec . Un relat d’un moment concret de la Segona Guerra Mundial des del punt de vista noruec, sobretot del de la família reial, de poc més de tres dies, on es combinen de forma harmoniosa i amb bon ritme escenes de tenses converses i diàlegs polítics amb l’acció d’atacs aeris i combats a terra. Una gran interpretació per part del danès Jesper Christensen en el seu paper de rei Haakon, que permetrà al director transmetre a l’espectador la transcendència del moment i la magnificència de les conseqüències que portaran per al seu poble de la decisió que prengui com a monarca. També cal destacar les interpretacions d’Anders Baasmo Christiansen en el seu paper d’un jove i enèrgic príncep Olav i de Karl Markovics en la seva tasca incansable de diplomàtic per intentar mantenir la pau entre els dos països.
 
No és estrany que es convertís en una de les pel·lícules més taquilleres del país nòrdic i que fos l’escollida per representar-los en la 89ena edició dels Premis de l’Acadèmia.  Aconseguí durant l’any 2017 un gran reconeixement en els premis Amanda i en el festival Kosmorama de Noruega, així com premis i nominacions a diversos festivals internacionals.

Si us agraden pel·lícules i sèries com “The Crown” o “El discurso del rey”, de ben segur que us agradarà descobrir “La decisión del rey”.  Entremig de trames polítiques i esdeveniments bèl·lics amb gran precisió històrica, trobarem el drama personal que viurà la família reial enmig del conflicte per tal de garantir la supervivència de la monarquia noruega i la seguretat del poble noruec. Una pel•lícula que exalta el sentiment nacional i que anima a descobrir molt més de la història del país i del cinema noruec.

 
 
 

Més informació:

Recomanat per Bib. Les Voltes. Sant Vicenç dels Horts.

09/03/2020