Recomanació

Fake news de la antigua Roma :

Marqués, Néstor F.

Barcelona : Espasa, [2019]

Som davant d’un llibre divulgatiu d’història de Roma, escrit per l’arqueòleg i divulgador cultural Néstor F. Marqués, que s’ha especialitzat en la Roma clàssica, de la qual en difon el seu coneixement tant amb llibres com Un año en la antigua Roma: la vida cotidiana de los romanos a través de su calendario com a través dels mitjans tecnològics en xarxa.

El llibre parteix de la base que els romans que tenim tots al cap no són els reals que van existir fa dos mil anys, i per tant, intenta desemmascarar algunes notícies falses i mentides que ens oculten veritats. Mentides sobre els orígens de Roma, sobre la República, sobre els seus emperadors... Es refereix principalment a notícies creades per la propaganda romana sobre el seu propi present i passat, notícies que de forma interessada lloaven a uns idealitzant-los o menystenien a altres. En resum, i en terminologia actual, com es desinformava gràcies a les fake news fins a uns límits que no sospitem.

Es tracta d’un llibre interessant, que intenta trencar la imatge dels romans que ens han ensenyat les pel·lícules i fer caure alguns dels tòpics que en tenim, que alhora ens pot fer reflexionar també sobre el món actual i adonar-nos com les fake news no són una cosa inventada en els nostres temps.


Més informació:

Recomanat per Bib. Marta Mata. Cornellà de Llobregat

28/10/2019