Recomanació

Decidides

Decidides :

Albertí, Elisenda

Barcelona : Ajuntament de Barcelona, 2017

Al llibre "Decidides: set dones contra corrent" tenim l'oportunitat de conèixer la vida de set dones, segurament massa desconegudes per la majoria de nosaltres. Ens agradaria posar fi a aquest desconeixement.

Us presentem doncs set dones catalanes -de naixement o de d'adopció- que tenen en comú que van viure entre mitjans del segle XIX i principis del segle XX, una època molt interessant on començava un món nou, però una època molt complicada per les dones.

Aquestes són: Anaïs Napoleón, Amàlia Domingo, Emília Carles, Clotilde Cerdà, Emília Coranty, Tecla Sala i Enriqueta Sèculi.

Qui eren, què van fer? Anaïs Napoleón va ser una pionera de la fotografia. D'origen francès, va crear a Barcelona un autèntic imperi familiar. Fou per damunt de tot una fotògrafa excepcional i empresària d'èxit.

Amàlia Domingo, era la única de procedència humil. Fou una coneguda espiritista. Amb l'escriptora Ángeles López de Ayala i l'anarquista Teresa Claramunt van crear el que es considera el primer nucli feminista de l'Estat, la Sociedad Autónoma de Mujeres. Una de les seves activitats més reconegudes fou la posada en marxa d'una casa d'acollida per a dones sense mitjans econòmics.

Emília Carles fou empresària d'un gran imperi, els Tolrà de Castellar del Vallès. Cal destacar la seva implicació amb els treballadors, ja que moltes de les demandes que reclamaven els treballadors al tombant del segle ja havien estat concedits als treballadors castellarencs.

Clotilde Cerdà, filla il·legítima d'Ildefons Cerdà, l'enginyer que va idear l'Eixample barceloní, va destacar com a concertista d'arpa. Va viatjar per tot el món. Coneguda també amb el pseudònim d'Esmeralda Cervantes.  Cal destacar també la seva implicació en l'educació femenina i en la defensa del pacifisme.

Emília Coranty, pintora i també lluitadora pels drets de les dones. Va perseguir la professionalització en el camp de les arts decoratives, branca a la qual es dedicaven moltes dones, i a lluitar per acabar amb la divisió entre belles arts -reservades als homes- i les arts aplicades, on s'havien de refugiar les dones.

Tecla Sala fou també una altra empresària de renom i molt reconeguda en el camp de l'economia. El recinte fabril Tecla Sala de l'Hospitalet acull la biblioteca central de la ciutat. Fou sempre molt sensible amb el tema de l'educació.

I finalment, Enriqueta Sèculi destacà en la seva lluita per la feminització de l'esport. Va demostrar durant tota la seva carrera, primer a Catalunya i després de la guerra civil a Colòmbia el seu posicionament catalanista, d'esquerres i feminista.

Doncs fins aquí uns petits apunts de la biografia de cadascuna d'elles. Ens agradaria contribuir i posar el nostra granet de sorra per frenar aquesta invisibilitat de les dones i per conèixer una mica més a aquestes set lluitadores.

Més informació:

Recomanat per Glòria Soler. Bib. Central. Terrassa.

20/02/2019