Recomanació

Anna

Anna

Ammaniti, Niccolò

Barcelona : Angle, 2016

Sicília, any 2020. El caos s’ha apoderat de la humanitat. Ens trobem davant d’un escenari apocalíptic sense electricitat on un estrany virus ha exterminat a tots els adults del planeta i ha sembrat el pànic entre la població.

Només queden els nens i tenen les hores comptades perquè inexorablement van complint anys i acaben contraient la “Roja”, aquesta malaltia mortal que els assetja i està a punt de guanyar-los la partida.

Es tracta d’una impactant barreja de realitat, ciència ficció i fantasia que parla de la pèrdua de la innocència i el pas a l’edat adulta, escrita brillantment per l’autor amb una prosa cinematogràfica plena de matisos.

L’Anna és una adolescent lluitadora que sobreviu enmig d’aquest caos amb el seu germà petit, l’Astor. La seva extraordinària determinació la fa emprendre una odissea personal per tractar de salvar-se i trobar alguna persona adulta. Tots dos estan convençuts que l’acabaran trobant.

El que fa atractiva la novel·la és la manera com l’autor ens va eixamplant el coneixement del món a través dels ulls dels nens.  Primer veiem l’entorn més immediat, la casa familiar del petits i els seus boscos; després coneixem el barri i les immediacions rurals més properes, per on la protagonista busca cada dia alguna cosa per donar de menjar al seu germà; a poc a poc ens allunyem del poble per arribar a les ciutats veïnes, on també malviuen altres nens desvalguts.

En aquesta història colpidora, que recorda al “Senyor de las moscas” de William Golding, anem descobrint la vida dels diferents personatges i la seva evolució dins d’un món tan hostil. I justament per sobreviure, l’Anna fa servir el quadern de “Les coses importants” que ha deixat escrit la seva mare abans de morir. Allà hi trobarà consells i coneixements bàsics, com el nom dels medicaments que ha de buscar si es posen malats, però la nena està fregant el límit de la infància i encara no sap quan de temps podrà seguir viva, per això cada dia que supera és una petita victòria.

Els companys de viatge de l’Anna son el Pietro, un nen esmirriat que va em bicicleta, i el Manyac, un gos amb set vides com els gats que acaba sent el company més fidel. Tots junts viatjaran buscant un destí incert, per racons de món on corren llegendes que parlen d’adults màgics que han vençut la malaltia i que poden curar l’epidèmia mortífera.

Niccolò Ammaniti, nascut a Roma el 25 de setembre de 1966, Ammaniti va iniciar estudis de ciències biològiques i va acabar publicant novel·les de gran èxit que han guanyat els prestigiosos premis “Viareggio” i “Strega” s’han traduït a diversos idiomes

La seva primera novel·la, titulada branchie! (1994), va ser portada al cinema al 1997 i va estar protagonitzada per un adolescent.

De fet, un nombre important dels seus protagonistes en novel·les posteriors també seran nens o adolescents  com “Tu i jo” i “Que comenci la festa”.

Al 2001 va publicar la novel·la “Io non ho paüra”, que va ser portada al cinema amb molt bona acceptació per part de la crítica i que ha estat recomanada en diverses escoles oficials d’idiomes com a lectura obligatòria.

Més informació:

Recomanat per Susi Rodríguez. Bib. Districte 3. Terrassa.

05/05/2020