Recomanació

A les ciutats amagades

A les ciutats amagades

Cerezo, Natàlia

Barcelona : Rata, 2018

 

Quinze miniatures que ho expliquen tot

L’escriptora castellarenca Natàlia Cerezo (1985) debuta amb aquest llibre que Rata publica alhora en català i castellà. També és autora d’un dels onze contes de l’obra Barcelona Suites (Enllaç Aladí: http://aladi.diba.cat/record=b1926480~S171*cat) del nou segell editorial Univers.

A les ciutats amagades hi trobarem quinze contes de sentiments i fets reals, propers i particulars. Amb molt d’estiu i molt paisatge de vacances (bosc, platja, colònies, mas, apartament...) Els estius d’infantesa com a paradís de llibertat i felicitat que és ser infant i anar de vacances amb els pares, escapant a estones del seu control i protecció constants. No hi ha nostàlgia, ni tampoc un narrador que jutgi els personatges. Són els seus sentiments, el seu conflicte, el seu enyor. Us aneu fent a la idea que hi haurà molta tristesa, oi? Doncs, sí. Però, una tristesa altament literària!

La majoria dels contes es mouen en dos eixos temporals: el temps d’estiu d’infantesa i el temps de tardor, d’hivern o d’estiu present. Hi ha diàlegs entre el personatge infant o l’adolescent d’aquell estiu al càmping, o al ball de l’envelat, o a la piscina, i el personatge jove o adult en el seu estiu present evocant aquell accident, aquell dubte, aquella por, aquella pèrdua... Hi ha aquests diàlegs entre els dos temps i els dos jo i, hi ha silencis que ens acosten més als personatges que allò que fan.

Relats, contes breus de prosa destil·lada i lluminosa. L’autora encerta el punt de vista més preciós. Aconsegueix una narració transparent. L’equilibri entre la miniatura explicada i l’emoció oculta. El distanciament necessari per deixar parlar els personatges sense interferir ni jutjar.  És meravellosa la manera que té la Natàlia Cerezo d’acabar cada conte!

“La infinita bellesa d’allò proper i particular” ens diu j.l. badal. “Petits compendis de les vicissituds humanes que conformen un mosaic de tots nosaltres” ens diu Marta Orriols.

Ens reconeixerem en aquells moments difícils de transició cap a la vida adulta. Tots hem estat infants i ens hem fet grans.

Més informació:

Ressenya d’Agnès Peiró compartida a LLETRAFERIDA, 18-11-2019, de  Matadepera Radio. Podcast.

 

Recomanació feta per Agnès Peiró. Biblioteca Central de Terrassa


 

03/06/2020