Recomanació

La perla ardent

La Perla ardent

Ferrer Sancho, Jaume

Argentona : Voliana Edicions, febrer 2020

Jaume Ferrer Sancho (Palma de Mallorca 1958) és metge pneumòleg en actiu i escriptor. Anteriorment ha publicat dos reculls de contes La llum dels orfes (Pagès Editors, 2007), Falenes (Arola Editors, 2012) i la novel·la Aians (Arola, 2014).

"El millor que es pot fer amb un llibre és llegir-lo, i comprar-ne un altre per regalar-lo a algú que estimes” ens deia l’editor de Voliana, Jordi Soler Camardons, content de mostrar la primera publicació del Premi Ciutat de Terrassa Anna Murià de contes. Va ser el vespre dell 12 de febrer, llavors les presentacions de llibres eren presencials, recordeu? Quins live!

Jaume Closa, membre del jurat, en va fer la presentació i posterior conversa oberta amb l’autor. De les anotacions que vaig prendre repesco algun tast dels contes i algun record de la conversa.

“Si pogués, li demanaria que obrís els palmells de les mans i provés de sentir el pes d’allò que ha fet. Li diria no creus que també és l’hora de tenir en compte l’altra part del teu ésser, aquella que es va escapolir de la responsabilitat de contar, d’existir per i per al testimoni? Llavors, quan hi insisteixo, per un moment, Primo recobra el pas viu d’anys ençà i sembla que consideri tota la seva feina a la fàbrica de pintures, les hores passades amb la família, el seguit de dies i de nits i tot l’esforç que hi va esmerçar. No creus —li diria— que amb tot això n’hi ha d’haver ben prou per compensar totes les decepcions? De: Abril, p. 179, conte on el narrador va a Turí seguint les passes de Primo Levi.

Nou històries de la vida quotidiana on l’autor té l’habilitat d’ensenyar-nos l’invisible, allò que hi ha al darrera.

“—Vol seure?

Al principi no el va entendre, pensava que aquell noi que s’acabava d’aixecar li demanava alguna cosa. Després, en caure-hi, va repassar el vagó atapeït i el seient buit. Sense pensar-s’ho, refusà l’oferiment amb un somriure. Tot i l’esforç que havia de fer per falcar el cos contra els sotracs i les frenades, li venia de gust romandre allà dret, espremut entre tanta altra gent que anava a treballar a primera hora del matí.” De: Un metge, p.9, així comença el conte que obre el recull.

Jaume Ferrer, en les seves narracions, vol aconseguir un efecte, que la lectura sigui plaent i transmetre emocions. El plaer dels contes, de la literatura, és l’alentiment de les vides, la condensació. Perseguir moments de densitat de la vida d’una persona. La preocupació pel temps, per la manera com passa el temps per les nostres vides travessa tots els contes.

L’altre gran valor d’aquestes narracions és la misericòrdia. Sens dubte, la seva professió mèdica aflora donant aixopluc a les febleses dels personatges. La reflexió sobre el que fan i perquè en la vida i les situacions en que s’han trobat. La majoria de personatges tenen la seva perla ardent a l’interior.

 

Més informació:

Informació editorial

L’escriptor mallorquí Jaume Ferrer Sancho presenta el seu llibre ‘La perla ardent’, TerrassaDigital.cat, 13 de febrer de 2020.  

Instantànies de la vida quotidiana, crítica de David Castillo, La República, 6 de març de 2020

Obert el termini per participar als premis literaris Soler i Palet, Agustí Bartra i Anna Murià.

 

Recomanació d’Agnès Peiró, de la Biblioteca Central de Terrassa

 

04/05/2020