Recomanació

Juno

Aguilar, Laia

Barcelona: Fanbooks, 2018

Laia Aguilar va néixer a Barcelona l’any 1976 i és llicenciada en Comunicació Audiovisual. Treballa en el món de la televisió i ha participat com a guionista en sèries com ara Zoo, Ventdelplà, El cor de la ciutat, Infidels, Olor de colònia i Merlí, entre d’altres. És professora d’escriptura de l’Ateneu Barcelonès i professora de guió a la Universitat Internacional de Catalunya. El 2016 va guanyar el Premi Carlemany per al Foment de la lectura, amb l'obra Wolfgang (extraordinari).

La història tracta de la vida d’una noia, que no té pare i la seva mare és a la presó per haver matat a un home. Des de ben petita que ha anat voltant de família d’acollida en família d’acollida, per acabar en un centre de menors. La Juno no es deixa ajudar, no parla mai del que li ha passat, no plora mai i no li agrada que la toquin, i menys els homes. Li ofereixen l’oportunitat d’estudiar en una bona escola, a la part alta de Barcelona, i ella amb recança i empesa per la Paula, la treballadora social del centre on viu, accepta. Ella no té cap intenció d’encaixar i fer amics, i des del primer minut fa la vida impossible al seu tutor, en Cesc, que serà la persona que potser la farà canviar.

És una història molt dura, que ens parla de la vida de la Juno, que fa servir una cuirassa perquè ningú pugui accedir als seus sentiments, i poder tirar endavant i superar tot allò dolent que li va passar a la seva infantesa. Novel·la juvenil amb una protagonista adolescent que tracta temes com el maltractament infantil.

Recomanat per Anna Bertran Tomàs de la Biblioteca Josep Pla de Sant Pere de Ribes

16/09/2019