Recomanació

L'Amant perillosa :

Murakami, Haruki

Barcelona : Labutxaca, 2010

“Totes les històries d’amor són històries de fantasmes”

David Foster Wallace

Era molt estrany, però sempre apareixia en vespres de pluja tranquils.

L’amant perillosa és la setena novel·la de l’escriptor japonès Haruki Murakami, publicada l’any 1992 amb el títol original de “Kokkyō no minami, taiyō no nishi”(国境の南、太陽の西), Al sud de la frontera, a l’oest del sol. La frase prové del títol de la cançó de Nat King Cole, South of the Border i més enllà del significat de la cançó, Murakami utilitza la poètica del vers “al sud de la frontera” per expressar la idea d’un territori llunyà i imaginari on poder evadir-se de la realitat ja que la trama juga constantment amb el balanceig entre el que és real i il·lusori.

Escrita en primera persona del singular, la novel·la ens narra la història de Hajime, un home de trenta-set anys, casat i amb dues filles, propietari de dos elegants locals de jazz al barri d’Aoyama a la ciutat de Tòquio. Tot i tenir gaudir d’una vida ideal, amb estabilitat emocional i econòmica, Hajime sent que alguna cosa li falta. El retrobament amb Shimamoto, la seva millor amiga de la infància i adolescència, el portarà a revisar el seu passat i els sentiments que semblaven enterrats reviuen de la manera més inesperada qüestionant l’existència que ha construït.

La novel·la s’estructura en dues parts repartides en quinze capítols. A la primera part coneixem l’evolució de la vida de Hajime des de la seva infància fins que arriba als trenta anys. A la segona part és quan l’acció es desenvolupa més plenament amb els conflictes emocionals que comporta el retrobament amb Shimamoto.

La novel·la explora els intents de Hajime per anar construint constantment la seva identitat al llarg de les etapes de la seva vida, explorant una personalitat que sempre resulta incompleta, ple de mancances constantment insatisfetes a causa de la seva incapacitat per relacionar-se amb els altres, fet que compensa amb un ric i complex món interior al que es refugia per evitar al màxim la realitat.

Recomanat per Cris Valls. Biblioteca Antoni Comas de Mataró

10/01/2024