Recomanació

Oona y Salinger

Beigbeder, Frédéric

Barcelona : Anagrama, 2016

Aquesta és la commovedora història d'un amor impossible entre el jove escriptor J.D. Salinger i Oona, la bella filla del gran dramaturg Eugene O'Neill.

El contrast entre les glamuroses festes de la Nova York dels anys 40 i la tràgica participació americana a la Segona Guerra Mundial significaran el trencament d'una relació que ja s'anunciava tempestuosa. Mentre J.D. Salinger intenta sobreviure al desembarcament de Normandia i a la presa de la línia Sigfrid, a la batalla del bosc de Hürtgen el novembre de 1944, Oona O'Neill es casa amb Charles Chaplin, 36 anys més gran que ella, i amb el qui tindrà vuit fills. 

Al mateix temps que podem entendre les claus de la creació de El vigilant en el camp de sègol, una de les obres claus de la literatura americana del segle XX, dins el context ja de la Guerra Freda i de la Caçera de Bruixes, assistim, doncs, també, a l'etapa final de la carrera de Charles Chaplin. Aprofitant l'estrena a Londres l'any 1952 de Candilejas, l'FBI li nega el visat fins que respongui dels càrrecs d' "infàmies morals i polítiques". Chaplin només tornarà als Estats Units l'any 1972, amb un visat especial de quinze dies, per rebre un Òscar honorífic.

Seguint el mestratge de Truman Capote, Frédéric Beigbeder construeix una non-fiction novel, reomplint amb una poètica imaginació els buits i els silencis d'una història real, parlant-nos sobre la vida, l'amor, l'art, la literatura i la creació i fent-nos reflexionar sobre les conseqüències presents de la història contemporània més recent. 

Més informació

Recomanat per Cristina Valls. Bib. Antoni Comas. Mataró.  

01/08/2016