Recomanació

El Pavelló núm. 6

Txékhov, Anton Pàvlovitx,

Barcelona : Minúscula, 2017

Hi ha clàssics enlluernadors i clàssics foscos que neixen d’un budell trencat com aquest Pavelló número 6. 
A la carta que Txékhov envia al seu editor per anunciar-li que té un relat per publicar li explica que és una història difícil perquè no hi surt cap relació amorosa, que sempre és més fàcil de presentar davant del públic lector; també li diu que el relat té plantejament, nus i desenllaç; això que no té massa transcendència en la majoria d’escriptors en Txékhov és un fet noticiable, famós com és per escriure una història sense principi i sense final (enxampa els personatges en un moment de les seves vides i els deixa anar sense més).

Certament si Txékhov vol fer escarment del metge Raguin, el protagonista del pavelló número 6, necessita un desenllaç. Qui és aquest metge i per què li vol un final ple de misèries? Raguin és un metge de províncies a càrrec d’un hospital amb un pavelló psiquiàtric (el número 6) on els interns malviuen; Raguin els recepta estoïcisme, que alimentar no alimenta massa ni treu el fred del cos. 

Raguin és metge com el mateix Txékhov, i com ell és gran lector de les Meditacions de l’emperador romà Marc Aureli (el llibre més subratllat de la biblioteca personal de l’escriptor és justament aquest). Què n’és de reconfortant l’estoïcisme! Si ens aclapara el dolor només cal apartar-lo de la ment i el dolor desapareixerà, diu Marc Aureli fins a avorrir a les seves meditacions.
 
Però com hem deixat entreveure abans, a Txékhov se li trenca un budell quan el seu germà Nikolai mor de tuberculosi, les circumstàncies d’aquest decés són demolidores i els seus plantejaments vitals canvien; l’estoïcisme ja no li serveix amb ell ni al país on viu; és més, tots els Raguins de Rússia han de veure la llum i entendre que el seu camí vital i col·lectiu no pot ser la inacció. Txékhov va aconseguir motivar molts conciutadans? Bé, Lenin a propòsit del Pavelló número 6 va explicar en el seu dia que aquest relat el va convertir en revolucionari.

Més informació:

Recomanat per Rosa López. Bib. Aigüestoses. Sant Andreu de la Barca

10/05/2019