La mirada obscena: vint converses sobre creació escènica

La Mirada obscena: vint converses sobre creació escènica / entrevistes de Lluïsa Cunillé...

Barcelona : Comanegra, 2017

Coincidint amb els vint anys del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) l’any 2017 neix aquest llibre recopilatori on els principals creadors escènics que han dirigit algun espectacle durant aquestes dues dècades a l’equipament públic català reflexionen al voltant de la creació escènica i, a la vegada, de la situació cultural del país entre altres temes.

Dividit en vint converses on tant la persona entrevistada com l’entrevistador són professionals de l’àmbit teatral, com és el cas de l’entrevista de l’actual director artístic del TNC  Xavier Albertí, entrevistat per la dramaturga catalana, Lluïsa Cunillé, ‘La Mirada obscena’ és una magnífica oportunitat per entendre la perspectiva del director escènic o director que dirigeix com cita Sergi Belbel. Un nou enfocament que, fins ara tradicionalment se centrava amb la crítica teatral del mateix espectacle o en el text en sí, i que en aquesta obra innova en centrar-se en la veu de la personalitat creadora del muntatge, sigui director escènic o coreògraf.

Així, manifesten el seu recorregut artístic, la seva influència dramatúrgica i la seva idea de dirigir personalitats de diferents escoles artístiques, àmbits de creació i generacions, com Calixto Bieito, Mario Gas, Lluís Pasqual, Cesc Gelabert, Carles Santos, Sol Picó, Carlota Subirós, etc. Unes declaracions que ajuden al lector a entreveure no només el treball fosc i les entranyes teatrals dels creadors sinó que també realitza una visió panoràmica de la trajectòria escènica catalana en boca dels responsables de les principals companyies teatrals contemporànies, com Dagoll Dagom, la Fura dels Baus o La Perla 29.

Finalment també cal destacar la manifestació constant en les converses del valor transformador de la cultura i el seu compromís social dins l’espai públic, fins al punt tal com apunta Magda Puyo, directora Institut del Teatre, que "és responsabilitat de tots que aquest públic sigui inquiet. És cert que, si li ofereixes coses diverses, el públic s’hi pot acabar enganxant. Però la cultura sempre demana esforç".

Vencem i superem els obstacles, la vida és cultura!

 

Més informació:

 

Recomanat per Marta Aliberch Sànchez. Bib. Esteve Paluzie. Barberà del Vallès

 

26/03/2019