Recomanació

Memòria de noia

Ernaux, Annie

Barcelona : Angle Editorial, setembre de 2020

Annie Ernaux (Lillebonne, 1940), és una professora i escriptora francesa, amb una obra essencialment autobiogràfica i amb un fort contingut sociològic. Entre el premis que ha rebut, destaquen el Premi Marguerite-Yourcenar de 2017 pel conjunt de la seva obra i el Premi Nobel de Literatura que va guanyar l'any 2022.

L'obra d'Annie Ernaux pateix una transformació a partir de la publicació de La place (1984), text de forta empremta autobiogràfica. Des d'aquell moment l'escriptora francesa buscarà, en les pròpies vivències, el germen de la seva obra futura.

La seva literatura està dotada amb excel·lents dots d’observació i la seva mirada és un exercici implacable de veracitat que penetra els més íntims racons de la consciència i el revers d'uns esdeveniments aparentment obvis.

Memòria de noia és un bon exemple d'aquest estil tan característic d'Ernaux, on relata els fets de forma nua, sent fidel a la veritat. Això provoca l'existència d'un llenguatge, de vegades, dur i aspre. No obstant això, no és aquesta la intenció de l'escriptora sinó que més aviat es tracta de prendre consciència d'aspectes de la vida com la vergonya i el patiment.

És l'estiu de 1958. Lluny, per primera vegada, de la família mentre fa de monitora de colònies, una noia de divuit anys s’endinsa audaçment al món: l'amor i el sexe, el desconcert de ser jove, els remordiments, les ànsies de ser lliure i adult....

En aquesta novel·la, l'escriptora rememora la primera nit que passà amb un home, i la seva estètica literària és un bon exemple d'aquest estil tan característic seu. Ernaux relata els fets de manera nua, mostrant-se fidel a la veritat, i valent-se d'un llenguatge, en algunes ocasions dur i aspre, per a aquest fi.

Més informació:

Recomanat per Bib. Torelló

11/04/2023