Recomanació

Els Ulls del germà etern

Zweig, Stefan

Barcelona : Quaderns Crema, 2002

Aquest és un llibre que no deixa indiferent, és una història en forma de llegenda que ens atrapa a partir de la primera pàgina."Els ulls del germà etern" fou un èxit extraordinari des de la seva primera edició el 1922.

L'autor, Stefan Zweig, novel·lista i poeta, va nèixer a Viena el 28 de novembre de 1881 dins d' una família benestant cosa que li va permetre realitzar els estudis de Filosofia. El seu contacte amb la cultura budista després d'un viatge a l'Índia el 1908, el van impactar de tal manera que es plasmarà en la seva obra portant-lo a escriure històries com aquesta des de la visió d'una cultura i món molt diferents del que podem trobar a l'Europa de la seva època. Stefan Zweig fou un gran pacifista que va viure les dues grans guerres europees del sXX i aquesta actitud vers la guerra la trobem a tota la seva obra.

Aquest llibre és la història d'en Virata, un noble i fidel servidor que fa de la cerca de la justícia i la pau la missió, l'objectiu de la seva vida. Virata lluita per fer el bé, lluita per no ferir. Una història que parla de l'impacte que tenen totes les nostres accions o no accions, per petites o grans que siguin sobre la vida dels altres independentment de la nostra bona intenció.

És una història que qüestiona la llibertat individual de les persones. És un relat que exposa el debat sobre l'amic i l'enemic, sobre aquell que és bo i aquell que és dolent.

Stefan Zweig com a lector fugia sempre de les lectures sobrecarregades i amb descripcions supèrflues per això en la seva obra i aquí es pot comprovar plenament, les paraules estan ben triades després d'un procès de condensació per treure tot allò que hi és de més, procés que fa augmentar el dramatisme narratiu i el ritme de la lectura.

"Els ulls del germà etern" és un llibre que sempre ens vindrà de gust rellegir-lo. 

Més informació:

Recomanat per Bib. Guillem de Berguedà. Puig-reig.

22/02/2023