Salut


La salut és un dret universal. Com s'explica, doncs, que un terç de la població mundial no tingui accés ni als medicaments més essencials? El documental El medicament: un dret segrestat ho deixa molt clar: la culpa és d'un sistema pervers d'investigació, desenvolupament, regulació i comercialització dels medicaments promogut pels grans laboratoris farmacèutics.La situació s'agreuja quan parlem de malalties cròniques o incurables i d'autèntiques pandèmies, com és el cas de la Sida a Àfrica, una malaltia amb tan mala fama que, a més de la salut, et pot costar la feina, la família i els amics tal com ens explica Mimi, la joie. El vídeo d'Intermón Oxfam Nicaragua: mujer y salud en el ámbito rural ens en parla des de realitats com l'alta mortalitat maternoinfantil, deguda sovint a infeccions de transmissió vertical (mare-fill).

Què pots fer? Visionar els audiovisuals. Aprofundir sobre els continguts al Saber mési les guies de lectura. Implementar a l'aula les propostes didàctiques.

Torna al prestatge  ►


 


EINES MULTIMÈDIA


El medicament, un dret segrestat: pitjor el remei que la malaltia

Sinopsi:

A escala global ens gastem més de mig trilió de dòlars l'any en nous medicaments però, d'importants, se n'obtenen ben pocs. La raó: als laboratoris farmacèutics els surt més a compte desenvolupar fórmules per a combatre la calvície o la impotència sexual als països rics que medicaments contra la malària o la tuberculosi resistent dels països empobrits. Amb dades tan significatives com aquestes, el documental analitza el problema de l'accés als medicaments essencials als països com Amèrica Llatina o l'Àfrica, on l'elevat preu dels medicaments genera un mercat negre tan lucratiu pels qui venen com perillós pels qui compren. També s'hi recullen entrevistes amb reconegudes personalitats del món de la salut, que parlen sense embuts de la corrupció dins de la indústria farmacèutica i de la perversió del sistema de patents aplicat als medicaments.

Autoria: dirigit per Yasmina Solanes, és una iniciativa de l'ONG Farmamundi (Farmaceuticos Mundi)


Mimi, la Joie!: ser positiva

Sinopsi:

Bouaké, Costa d'Ivori, any 2007. El país es troba enmig d'un procés de pau després d'una guerra fraticida, però a moltes cases de la ciutat es lliuren batalles tan importants o més contra el fantasma de la SIDA. De la mà de dones coratjoses i vacunades contra el victimisme ens assabentem que hi ha malalties que no només afecten la salut, sinó que provoquen discriminació social i, fins hi tot, el rebuig dels teus. Aquesta és la realitat de moltes dones seropositives a l'Àfrica Occidental: rebutjades per la família, els amics i tot el seu entorn per culpa d'una malaltia amb la què han d'aprendre a conviure perquè no té cura. Les seves protagonistes ens donen la clau, no només per a sobreviure, sinó per a tornar a tenir una vida plena.

Autoria: realitzat per Marten Persiel i produït per la Fundació Akwaba.


Nicaragua: dona i salut a l'àmbit rural

Sinopsi:

No només l'accés a l'educació o a la propietat de la terra és important per tal d'cabar amb la discriminació de gènere a països com Nicaragua. Poder responsabilitzar-se de la pròpia salut és bàsic per a l'apoderament de les dones nicaragüenques, especialment a les comunitats rurals. Però existeix una profunda contradicció en les polítiques de salut de les ONG i del propi govern: la capacitació en matèria de salut familiar recau en les mares en comptes de ser competència de tota la família, sense tenir en compte que les dones acostumen a necessitar el permís dels seus marits també per a poder anar al centre de salut. Així ho explica Eva Pineda, responsable de gènere de la cooperativa Aldea Global de Nicaragua.

Autoria: Aquest vídeo forma part d'una sèrie de cinc curts documentals que Intermón Oxfam ha dedicat a promoure l'exercici d'un lideratge transformador de les dones a Nicaragua.

A les biblioteques trobaràs informació sobre: 

Més informació: 

També pots consultar: 


Torna al prestatge  ►