Economia


Tenim un present insostenible que depèn dels combustibles fòssils i el consum desaforat, amanit amb un sistema financer cobdiciós que han col·lapsat l'economia mundial a base d'anys d'especulació i estafes contra els estalvis dels ciutadans comeses amb la complicitat dels governs (Mis ahorros, su botín). Hi ha qui defensa que el creixement econòmic no és la resposta a totes les crisis que ara patim sinó que hi ha maneres de viure alternatives a l'actual desenvolupament inhumà: treballar menys, consumir menys, viure millor (Life After Growth). Una altra estafa històrica que s'ha d'esmenar és la del deute extern dels països empobrits, comesa per les potències mundials a través de les seves multinacionals durant segles de colonialisme i neocolonialisme del Nord sobre el Sud (No podem pagar el deute!).

Què pots fer? Visionar els audiovisuals. Aprofundir sobre els continguts al Saber més i a les guies de lectura. Implementar a l'aula les propostes didàctiques.

Torna al prestatge  ►
 


EINES MULTIMÈDIA


Mis ahorros, su botín: aquesta crisi, no la paguem!

Sinopsi:

Trailer del documental, 3:12 minuts. Productes tòxics venuts com assegurances, comissions abusives i tota mena de fraus bancaris contra els estalvis de les famílies espanyoles sumen una estafa de milers de milions d'euros. Aquests escàndols financers s'han comès durant anys amb el vist-i-plau d'uns governs que, lluny de vetllar pels interessos dels ciutadans, han agreujat la situació fent els ulls grossos al desvari del sistema financer. És l'altra cara de la globalització, la mundialització de l'estafa, però ja va sent hora de globalitzar també la protesta i l'acció.

Autoria: dirigit per Borja Casal i produït per l'Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros (ADICAE), amb realització d'Audiovisol (15M) a partir de materials de la comissió audiovisual d'Acampada Sol sota llicència Creative Commons.


Life after Growth: tenir menys, viure millor

Sinopsi:

Documental, 25:10 minuts. Aquesta pel·lícula documenta les tesis del Moviment pel Decreixement. El seu principal argument és que, mitjançant una reducció voluntària del creixement econòmic, als països rics podem treballar menys, consumir menys i viure millor, una vida més plena. "Vida després del creixement" posa l'accent en la gent i les comunitats d'arreu del món que estan reclamant l'economia del "ben estar" (well-being) en lloc de l'economia del "tenir molt" (well-having). També s'hi recull l'opinió d'experts que recolzen la necessitat d'un nou model econòmic basat en l'ètica i la sostenibilitat.

Autoria: realitzada per Leah Temper i i Claudia Medina.


Interferències: el discurs del deute o la mort

Sinopsi:

Escena d'Interferències, 5 minuts. "Si no paguem, els nostres prestadors no es moriran. Si paguem, nosaltres som els que ens morirem". Aquestes paraules van ser pronunciades l'any 1987 a la Cimera de l'Organització d'Unitat Africana per Thomas Sankara, el Che Guevara africà. En el seu discurs sobre el deute extern, el president Sankara va demanar a la resta de caps d'estat africans que seguissin l'exemple del seu país. "Si Burkina Faso es queda sola en la seva negativa de pagar el deute, jo no arribaré a la propera cimera". Sankara va ser executat tres mesos després, però les seves paraules tenen avui més vigència que mai.

Autoria: primera pel·lícula espanyola de ficció sota llicència Creative Commons Dirigida per Pablo A. Zareceansky realitzada el 2011 per l'Observatori del Deute en la Globalització i la Fundació Quepo.

A les biblioteques trobaràs informació sobre:  
Més informació:

Torna al prestatge  ►