Reservat el dret admissió


Mentre les mercaderies viatgen lliurement a través d'un mercat global que no coneix fronteres, milers de persones es juguen literalment el físic en l'exercici d'un dret fonamental, tal com s'explica a Los Invisibles: el dret a mouren's lliurement per a poder millorar les nostres condicions de vida. Per altres éssers humans, com ara els pobles amazònics del documental Stranger in the forest, es tracta de resistir l'allau de visites indesitjables que no els deixen viure en pau a casa seva. Es calcula que unes 100 tribus a tot el món encara no han establert cap tipus de contacte amb l'home blanc. Són persones molt vulnerables, com els milers de deportats forçats a viatjar emmanillats i afartats de tranquil·litzants, rumb al país del qual un dia van fugir buscant un futur millor, de vegades només un futur. És el tema tractat a Lufthansa Deportation Class.

Què pots fer? Visionar els audiovisuals. Aprofundir sobre els continguts al Saber mési les guies de lectura. Implementar a l'aula les propostes didàctiques

Torna al prestatge  ►


 


EINES MULTIMÈDIA


Los invisibles: un viatge pel mèxic invisible

Sinopsi:

Mosaic sobre el periple de desenes de milers d'immigrants centreamericans per arribar als Estats Units, més segurs de perdre la vida abans de creuar la frontera mexicana que d'arribar-hi sans i estalvis. És difícil imaginar de què estan fugint aquestes persones per arriscar-se a ser robades, violades, segrestades, torturades o assassinades, i d'on treuen la força per a seguir endavant fins aconseguir-ho o morir. Això és el que prova d'esbrinar aquest documental, amb el testimoni dels supervivents que poden arribar fins algun dels albergs del sur de Mèxic on missioners i cooperants els ofereixen refugi.

Autoria: Els quatre curts de Los Invisibles van ser dirigits l'any 2010 per Marc Silver, juntament amb l'actor i productor mexicà Gael García Bernal, en col·laboració amb l'organització Amnistia Internacional.


Stranger in the forest

Sinopsi:

Ja fa massa temps que la política del govern brasiler respecte els pobles indígenes de l'Amazònia ha estat buscar-los per assimilar-los i, de passada, treure profit de les seves riqueses. Pels Yanomami això ha suposat rebre malalties fins ara desconegudes per ells i davant les quals estan totalment indefensos; pels Enawene, ha significat la desaparició dels seus boscos; pels Awá, poble agricultor, convertir-se en nòmades per tal de salvar la vida; pels Korubo, veure´s obligats a defensar amb la força les seves terres... Sabem ben poca cosa d'aquests pobles, però ens deixen molt clar que no tenen ganes de ser contactats per ningú més. Hi tenen tot el dret.

Autoria: dirigit per Miranda White i produït per l'ONG Survival International l'any 2011.


Lufthansa Deportation Class: Servei especial per a viatgers indesitjats

Sinopsi:

Lufthansa Deportation Class va ser una campanya de guerrilla de comunicació endegada per la xarxa alemanya Kein Mensch ist Illegal (Cap persona és il·legal) l'any 2000 contra les polítiques frontereres internacionals. A primer cop d'ull sembla un anunci publicitari sobre una nova classe de transport aeri per a viatgers, la "classe deportació". Aquest és el servei que algunes grans companyies aèries oferien a milers de deportats per encàrrec dels seus governs. El lloc web de la campanya imitava la pàgina oficial de Lufthansa, i proporcionava dades reals de la col·laboració de l'empresa amb les deportacions aplicades pel govern alemany, com ara el cost de cada deportació en funció del país de destí. L'anunci va provocar un gran rebombori perquè molta gent va pensar que era autèntic i la companyia aèria, tot i desmarcar-se'n, no va poder desmentir els fets que s'hi exposaven de manera que va haver de canviar la seva política empresarial en relació a les deportacions.

Autoria: realizat l'any 2002 per Nuria Vila per a BTV, recull accions de diversos grups activistes de tot el món.

A les biblioteques trobaràs informació sobre: 
Més informació:

Torna al prestatge  ►