"I have a dream", el discurs de Martin Luther King

"Tinc un somni" és la frase més identificativa i el nom popular del discurs més famós de Martin Luther King (1929 – 1968). El discurs va ser pronunciat als graons de l'escala del Lincoln Memorial, a Washington DC el 28 d'agost del 1963, com a part de la Marxa sobre Washington per la Feina i la Llibertat. Parla del desig d' un futur en què els blancs i els negres puguin coexistir en harmonia i en igualtat.

Està considerat com un dels millors discursos de la història. A més de la seva forta retòrica, va introduir diverses cites acuradament seleccionades i al·lusions polítiques i religioses per reforçar el seu discurs. Recorre a referències de la Biblia, i invoca la Declaració d'Independència dels Estats Units, la Proclamació d'Emancipació, i la Constitució dels Estats.

Martin Luther King comença parlant de la Proclamació d'Emancipació que havia estat signada feia cent anys (1863), i de com encara existia la segregació malgrat el que aquest i altres documents històrics del seu país prometien. Posa en relleu que aquest era el moment per fer el canvi, i si bé aclareix que la violència no és el camí, el seu missatge és poderós i persuasiu. Demana justícia i canvi, i afirma que és el començament de la lluita, tot i que descarta la violència com a mitjà (dedica dues estrofes a prevenir això). Descriu el patiment de la raça negra en aquest moment amb exemples contundents (no poder parar en motels, no poder votar, etc.), i els demana que segueixin lluitant pels seus ideals.

Aquest fragment és un exemple de la utilització de la frase que ha donat nom a tot el discurs:
 




A vosaltres, avui us dic, amics meus, que malgrat les dificultats d'avui i demà, jo encara tinc un somni. És un somni profundament arrelat en el somni americà.


Tinc un somni que un dia aquesta nació s'alçarà i viurà el veritable significat del seu credo: "Creiem que aquestes veritats són evidents per si mateixes: que tots els homes són creats iguals."… Tinc el somni que un dia, en els turons vermells de Geòrgia, els fills dels antics esclaus i els fills dels antics propietaris d'esclaus seran capaços d'asseure's plegats a la taula de la germanor…Somio que un dia, fins i tot a l'Estat de Mississipí, un Estat que se sufoca amb la calor de la injustícia i de l'opressió, es convertirà en un oasi de llibertat i justícia… Tinc el somni que els meus quatre fills un dia viuran en una nació en què no seran jutjats pel color de la seva pell sinó per la naturalesa del seu caràcter. 

 

El discurs acaba ampliant la visió d'una societat unida en parlar no només de races que deixin de banda les seves diferències, sinó també de religions.

 

 

Més informació:

04/04/2018 07:00h