Guies de lectura

Guia Maresme 2005: Gegants, nans i bestiari del Maresme

Guia Maresme 2005: Gegants, nans i bestiari del Maresme

Les Biblioteques Municipals del Maresme, amb la intenció de fomentar el coneixement del llegat cultural de les nostres viles, oferim per Sant Jordi, com és costum, una guia de recursos, en format especial de postal, sobre éssers d'origen remot i obscur, posseïts d'un encís que ha fet ballar i vibrar petits i grans de totes les generacions.

"Hi ha gegants en el llegendari, en el rondallari; hi ha gegants en el discurs religiós i en el mitològic. Bons o dolents, a causa de la seva grandària, magnifiquen les virtuts o els defectes dels humans fins a convertir-se en símbols d'aquestes qualitats que volem destacar. Entre l'home i el gegant hi ha una atmosfera de proximitat i distància, admiració i temor, projecció i simbologia. Els estudis antropològics tenen molta matèria d'estudi en aquesta zona volàtil del subconscient col·lectiu."

Guanyabens i Calvet, Nicolau. Els Gegants de la ciutat de Mataró. Mataró: Patronat Municipal de Cultura, 1999. Pàg.15

Els Gegants, els nans i el bestiari apareixen, entre altres motius, per la necessitat de refermar la identitat local, per fer-la símbol de la comunitat. Les biblioteques municipals també volem potenciar la nostra identitat local i, com sempre, volem obrir una porta a la cerca documental, a la tradició oral i a la investigació local, i ser un símbol de la comunitat, ser un centre local d'informació.

Quan obriu la guia, hi trobareu les postals ordenades alfabèticament per pobles, amb l'adreça, els horaris de la biblioteca i la figura o les figures que cada localitat vol exhibir en aquest treball. A continuació, les citacions bibliogràfiques del fons de col·lecció local de cada biblioteca i, a sota d'aquestes, la indicació d'on es pot localitzar el document.

I tots, a través d'Internet, podreu navegar/viatjar pels llocs web que us recomanem.

Cada una de les biblioteques participants ha obtingut la informació gràcies a la col·laboració de les regidories de cultura, de les colles geganteres, de les personalitats enteses en la matèria o, simplement, ha extret la informació de la documentació citada. La nostra especialitat no és pas la d'historiadors, i no pretenem exposar en aquesta guia la descripció històrica d'aquestes figures; això no obstant, volem mostrar unes notes breus del conjunt de les figures de cartró de la comarca del Maresme.

El servei de préstec interbibliotecari, de les biblioteques que treballem en xarxa, us pot facilitar la consulta de qualsevol d'aquests documents i prestar-vos-els.

Us convidem a visitar les biblioteques i les figures de cartró de les nostres poblacions.

Biblioteques Municipals del Maresme, 2005
Biblioteca cap de zona

Podeu consultar la guia a Trencadís

Guia creada per:

Data de creació: 22/09/2014

Última actualització: 26/05/2022

Mitjana (0 Vots)
Torna a l'inici