Guies de lectura

Eurocontes: viatge per la literatura europea

Eurocontes: viatge per la literatura europea

El 9 de maig de cada any se celebra el Dia d'Europa.

L'origen d'aquesta commemoració es troba en el moment en que es va fer la primera unió de països d'aquest continent amb objectius comercials.

Actualment la situació ha canviat molt i en una Europa pràcticament sense fronteres no podem oblidar la seva diversitat literària. Et proposem un recorregut per algunes de les nacions més conegudes on et destaquem autors  d'ara i abans llegits per moltísssims nens (i no tant nens).

 

Data de creació: 04/05/2015

Última actualització: 09/05/2023

Alemanya

 El Zorro que perdió la memoria
El Zorro que perdió la memoria
Baltscheit, Martin  
Madrid : Lóguez, DL 2011

El senyor guineu s'oblida d'algunes coses. Al principi, les llacunes de memòria són petites tonteries (el dia en què estem, allò què anava a dir...) però poc a poc els oblits es van fent grans fins a ocupar tota la seva vida.

Aquest àlbum troba una manera sensible i propera d'explicar què és l'Alzheimer als infants.

Entre 0 i 6 anys.

 Una Pequeña casa en el bosque
Una Pequeña casa en el bosque
Bauer, Jutta  
[Santa Marta de Tormes] : Lóguez, cop. 2012

Enmig d'un bosc hi ha un recer, una petita casa, on tothom hi pot trobar refugi.  Un seguit de personatges, preses i caçadors, trucaran a la porta per demanar refugi. Podran conviure junts?. Al llibre trobareu la resposta!

Un conte pels que s'inicien en la comprensió d'històries, amb un text repetitiu que els va guiant  pel relat.  Una petita meravella de l'autora i il·lustradora alemanya Jutta Bauer.

Edat: de 0 a 3 anys.

 La Lola vola i altres històries horripilants
La Lola vola i altres històries horripilants
Bredow, Wilfried von , Kuhl, Anke  
Barcelona : Takatuka, 2013

Al barri tothom tem la Lola, una nena esbojarrada, moltes vegades desobedient. En Lluc només fa que mirar la televisió sense moure's de la poltrona. - Et sona?. L'Anna Helena només fa que jugar amb nines... - Us imagineu el final?. L'Enric és terrible i no deixa ningú en pau. - Sabeu com acabarà?...

Així són les 7 històries, que alliçonen als infants sobre les conseqüències de ser desobedient.

Edat: a partir de 8 anys.

 En Jim Botó i en Lluc el maquinista
En Jim Botó i en Lluc el maquinista
Ende, Michael , Tripp, F. J.  
Barcelona : La Galera, 2009

En Jim Botó i en Lluc el maquinista es veuen obligats, amb la locomotora Emma, a abandonar el país de Lummerland perquè no hi caben. El viatge els portarà al llunyà país de Mandala, on viuran mil i una aventures.

 

A partir de 10 anys.
 

 El Senyor dels lladres
El Senyor dels lladres
Funke, Cornelia  
Barcelona : Columna, 2005

Amb una història que ens recorda l'Oliver Twist de Dikens, dos germans orfes  escapen de casa la seva tieta que els vol separar i van a Venècia, allà entraran en contacte amb El senyor dels lladres, el cap d'una colla de nois que sobreviuen als carrers de Venècia.

Premi Protagonista Jove 2004

A partir de 12 anys

 Blancaneu
Blancaneu
Grimm, Jacob : Grimm, Wilhelm , Kaboc, Suzanne , Lacombe, Benjamin  
Barcelona : Baula, 2011

La versió més coneguda del conte és la recollida pels germans Grimm, autors que adapten molts contes de la tradició popular europea.

 

La filla del rei té una madrastra dolenta que enveja la seva bellesa i vol matar-la. Set nans l'ajudaran...

 Oh! que bonic és Panamà!
Oh! que bonic és Panamà!
Janosch  
Barcelona [etc.] : Hipòtesi [etc.], cop. 2010

L'Ós i el Tigre viuen junts en una caseta comfortable i acollidora on tenen tot el que poden desitjar. Però un dia... arriba una caixa de fusta flotant pel riu amb el nom: PANAMÀ i una olor a platan que desperta els somnis de viatjar i descobrir on és aquest paradís anunciat en lletres grans.

Una història que et fa entendre que moltes vegades les coses senzilles i petites, les més quotidianes i properes, la majoria de vegades són les millors!

Edat: a partir de 6 anys

 Gens ni mica brutes
Gens ni mica brutes
Olten, Wanja , Olten, Manuela  
Barcelona : Takatuka, 2010

Uiiiij ja torno a veure la mare per aquí, segur que ja em torna a tocar rentar-me les mans... Us ha tocat mai rentar-vos les mans? Doncs a mi continuament!!!! Quan jugo amb fang, sí que me les embruto de debò... però la resta de vegades... eixugant-me-les a les faldilles ja n'hi ha ben bé prou!

Aquesta és una història divertida amb unes il·lustracions expressives i amb força que tracta des del punt de vista dels infants un hàbit ben quotidià. No us el perdeu!

Edat: de 4 a 7 anys.

 El Cas del macarró gratinat
El Cas del macarró gratinat
Steinhöfel, Andreas  
Barcelona : Estrella Polar, 2011

En Rico no és gens normal. Ell n'està prou content de com és... però a vegades li costa una mica entendre les coses i la veritat és que no té massa amics. L'Oskar és tot el contrari: molt intel·ligent i superdotat; també és molt particular i tampoc té gaires amics. L'acció comença quan l' Oskar és segrestat pel rei dels raptes exprés... Què farà, llavors, en Rico???

Un llibre amb un bon sentit de l'humor, que va guanyar el Premi Nacional de Literatura juvenil d'Alemanya.

Edat: a partir de 10 anys

Torna a l'inici