Guies de lectura

Cap a un futur millor: Objectius de Desenvolupament Sostenible

Cap a un futur millor: Objectius de Desenvolupament Sostenible

El 25 de setembre de 2015 l'Assemblea General de Nacions Unides va aprovar l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible (ODS). En aquesta agenda es troben 17 objectius i 169 metes específiques, totes centrades en el desenvolupament mundial sostenible. 

 

Els objectius estan centrats en 5 esferes de vital importància: les persones, el planeta, la prosperitat, la pau i les aliances.

 

Substitueixen els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM), que van caducar el 2015. A diferència dels ODM, que els va elaborar un comitè a porta tancada, en l’elaboració dels ODS hi van estar involucrats 193 estats i fins i tot també, la societat civil. 

 

El 2019 a Catalunya es va elaborar un “Pla nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya” amb l’objectiu d’implementar els ODS a Catalunya mitjançant les polítiques públiques impulsades per la Generalitat de Catalunya.

 

En aquesta guia de lectura es presenten una selecció de lectures per cada un dels 17 objectius de les ODS.

Data de creació: 24/08/2020

Última actualització: 04/12/2020

01. Fi de la pobresa


 Anatomia de la pobresa a Catalunya
Anatomia de la pobresa a Catalunya
Allepuz i Capdevila, Rafael , Rosell, María José  
Lleida: Pagès, 2014

Llibre que diagnostica de manera rigorosa i lúcida la pobresa a Catalunya i ofereix al lector claus per trobar solucions i fixar mesures protectores en l’estat del benestar.

 Comercio y pobreza
Comercio y pobreza
Williamson, Jeffrey G.  
Barcelona: Crítica, cop. 2012

Jeffrey G. Williamson, catedràtic de Harvard i especialista en globalització presenta les seves conclusions sobre globalització i pobresa.

 Un Mundo sin pobreza: las empresas sociales y el futuro del capitalismo
Un Mundo sin pobreza: las empresas sociales y el futuro del capitalismo
Yunus, Muhammad  
Barcelona: Paidós Ibérica, 2008

El creador dels microcrèdits i Premi Nobel de la Pau, Muhammad Yunus, ens proposa aprofitar el lliure mercat per acabar amb la pobresa.

 Vides al descobert
Vides al descobert
Tejero, Elisabet , Torrabadella, Laura  
Barcelona: Mediterrània, 2005

Aquest llibre ens vol apropar a la situació de les persones sense llar, i ho fa presentant una sèrie de biografies de persones en aquesta situació.

 ¿Y los pobres sufren lo que deben?
¿Y los pobres sufren lo que deben?
Varoufakis, Yanis  
Barcelona: Deusto, 2016

Yanis Varoufakis, polèmic i mediàtic exministre de finances grec, exposa la situació econòmica en la qual es troba Europa. 

Torna a l'inici