Guies de lectura

Cinema i món laboral

Cinema i món laboral

Per trobar els orígens de la relació entre el cinema i el món laboral ens hem de remuntar a l'any 1895 a la primera pel·lícula muda que es va projectar comercialment amb públic. ‘La sortie des usines Lumière' (La sortida dels obrers de la fàbrica), dirigida pels germans Lumière, donava el tret de sortida a la temàtica de l'univers laboral que sempre ha estat molt present en el setè art.

També et pot interessar:

Dones treballadores al cinema

Data de creació: 07/03/2019

Última actualització: 19/02/2020

El drama de no tenir feina


 Arcadia
Arcadia
Costa-Gavras, Konstantinos , García, José , Viard, Karin , Tukur, Ulrich  
Barcelona : Cameo, cop. 2006

Bruno porta tres anys a l'atur després de ser acomiadat com a alt càrrec d'una important empresa. Desesperat, decideix assassinar a tot aquell que s'interposi entre ell i el lloc de treball que tant anhela.

 El empleo del tiempo
El empleo del tiempo
Cantet, Laurent  
[S.l.] : Cameo [etc.], cop. 2009

Film basat en la història real d'un home que va assassinar la seva família després de mantenir enganyada durant anys deixant pensar que encara mantenia el seu treball. Una mostra de l'home normal i corrent que veu els seus esquemes trencats per la pèrdua de la feina. No s'ha plantejat moltes coses més en la seva vida, i per això quan no té la seva ocupació troba un buit enorme que li trasbalsa fins al punt de distorsionar la realitat i convertir la seva vida en una veritable malson.

 Full Monty
Full Monty
Cattaneo, Peter , Carlyle, Robert , Wilkinson, Tom , Addy, Mark , Cattaneo, Peter , Carlyle, Robert , Wilkinson, Tom , Addy, Mark  
Madrid : Twentieth Century Fox, cop. 2007

Gaz i Dave són dos homes de Sheffield que estan a l'atur degut al tancament de la fàbrica d'acer on treballaven i a la crisi del sector. Gaz està amenaçat de perdre els drets de visita del seu fill si no pot pagar la seva manutenció, mentre que Dave se sent intimidat per la seva incapacitat de satisfer a la seva dona. Un dia Gaz entra per equivocació en una festa només de dones i decideix que ell pot fer un ‘striptease' tan bé com els americans.

 La Vida de nadie
La Vida de nadie
Cortés, Eduard , Coronado, José , Ozores, Adriana  
Madrid : El País, cop. 2006

Emilio ho té tot a la vida: economista del Banc d’Espanya, xalet als afores, dona encantadora, i un fill que l’admira. Llevat que, a vegades, les aparences enganyen.

 Los Increíbles
Los Increíbles
Bird, Brad  
[S. l.] : Disney Pixar, cop. 2013

Quan un superheroi perd la seva feina no li queden més que dos opcions: o s’integra al món laboral com tothom, o corre el risc de treballar com a autònom.

 Los Lunes al sol
Los Lunes al sol
León de Aranoa, Fernando , Bardem, Javier , Tosar, Luis , Egido, José Ángel  
Barcelona : Manga, 2002

A una ciutat del nord d'Espanya molts homes d'origen rural, que estan a l'atur després de la reconversió industrial, es reuneixen al bar de Rico per compartir els seus records, les seves frustracions i les seves esperances. En el seu calendari tots els dies són festius, especialment els dilluns al sol.

Disponible a eFilm 

 Most beautiful island
Most beautiful island
Asensio, Ana , Romanova, Natasha , Little, David , Asensio, Ana , Romanova, Natasha , Little, David  
Madrid : Karma, DL 2018

Luciana és una espanyola sense papers a Nova York que intenta sobreviure amb feines inestables. Una amiga de moral dubtosa li proposarà una feina aparentment innocent, que resultarà ser un joc perillós on podrà perdre molt més que la dignitat.

 Nubes pasajeras
Nubes pasajeras
Kaurismäki, Aki , Outinen, Kati , Väänänen, Kari , Kaurismäki, Aki , Outinen, Kati , Väänänen, Kari  
Barcelona : Cameo, cop. 2007

Quan Ilona perd la feina com a cambrera al restaurant Dubrovnic pensa que ha rebut un cop dolorós, però almenys Lauri, el seu estimat, manté la feina de conductor de tramvia. O no?

Disponible a eFilm

 Techo y comida
Techo y comida
Castillo, Juan Miguel del , Molina, Natalia de , Cordero, Mariana , Hoyos, Mercedes  
Barcelona : A Contracorriente, cop. 2016

Rocío, mare soltera sense feina, no rep cap tipus d’ajut. Viu amb el seu fill de 8 anys en un pis del que fa mesos que no paga el lloguer, així que es veu amenaçada contínuament pel llogater. Per sobreviure fa tota mena de feines mal pagades i ven al top manta objectes trobats.

 The Company men
The Company men
Wells, John , Affleck, Ben , Cooper, Chris , Costner, Kevin  
Madrid : Tripictures, DL 2011

Bobby Walker viu el somni americà: té una gran feina, una família exemplar, un enlluernador Porsche al garatge, etc. Quan la política de reducció de personal el deixa a ell i als seus companys Phil Woodward i Gene McClary sense feina, els tres homes es veuen obligats a redefinir les seves vides com a homes, com marits i com a pares de família.

Disponible a eFilm

 Yo, Daniel Blake
Yo, Daniel Blake
Loach, Ken , Squires, Hayley , Johns, Dave , Percy, Sharon  
Barcelona : Cameo, DL 2017

Daniel, un fuster anglès de 59 anys, es veu obligat a deixar de treballar per problemes cardíacs. Quan vagi a l’assistència social a demanar un subsidi, aquests l’obligaran a buscar feina si vol rebre una prestació. Pel camí coneixerà Katie, mare soltera amb dos nens, a qui intentarà ajudar tant com pugui.

Disponible a eFilm

Torna a l'inici