Fons especials

Moviments socials i societat civil - Cornellà de Llobregat. Biblioteca Sant Ildefons
Moviments socials i societat civil

A finals dels anys 50 Cornellà va esdevenir una referència de la lluita ciutadana pels drets de les persones, protagonitzada per una societat majoritàriament obrera, sovint arribada d'altres llocs. Va ser un moviment associatiu i reivindicatiu, a vegades clandestí, que s'ha convertit en un signe d'identitat de la ciutat. D'aquí neix la voluntat de la Biblioteca Sant Ildefons de ser un espai de referència del moviment associatiu i social, amb un fons especialitzat on trobar documents sobre la defensa de la pau i la no-violència; la participació ciutadana com la base del moviment associatiu; diàleg cultural; idees teòriques, la seva història i missions.

Trobareu documents relacionats amb:

1. Bibliografies i guies. 
Primera aproximació als moviments socials: directoris i bibliografies.


2. Sociologia dels Moviments socials  
Aprofundir en les idees teòriques, globals i analítiques que han conduït a la creació dels moviments socials.  Assaigs sobre economia social, així com visions filosòfiques i de prospecció d’anàlisi de la societat.  Estudis que parlin de la seva història i de la seva missió.


3. Associacionisme i cooperativisme
Entenem la participació ciutadana com la base del moviment associatiu i del cooperativisme, per tant tots els documents relacionats amb aquestes temàtiques seran inclosos a aquesta secció: associacions de veïns, ONG, entitats sense ànim de lucre, fundacions, etc. que treballin sempre en defensa dels drets humans, de minories en particular, dels drets dels animals i de la defensa del planeta.


4. Drets Humans
El respecte a la dignitat de totes les persones i als drets humans inalienables.


5. Pacifisme 
Tots aquells documents que tractin sobre la defensa de la pau i la no-violència. Entenem el pacifisme com un moviment global que defensa la pau, els drets humans i civils, un moviment social provingui, ja sigui d’una entitat, una associació o d’una sola persona.


6. Tercer món / Quart món
Anàlisi sociològic, teoria de les desigualtats entre Tercer món i Quart món, moviments solidaris, ONG’s i cooperació per al desenvolupament.


7. Moviments d’alliberament per raons de sexe 
Trobarem documents sobre els moviments d’alliberament per raons de sexe, considerats com una força poderosa de transformació social.

8. Fundacions i organitzacions sense ànim de lucre 
Documents sobre fundacions, entitats o organitzacions que donin suport a problemes de grups molt específics, anant més enllà d’on arriben les institucions.


9.  Moviment ecologista
Per un món sostenible i més verd: no a les nuclears, consum responsable, defensa del planeta, moviment animalista, reciclatge, no al maltractament dels animals, etc.


10. Moviments veïnals
Documents que testimonien els moviments veïnals en defensa dels seus drets arreu del món, amb una mirada cap a la llarga tradició organitzativa de la societat catalana. El moviment veïnal de Cornella, anirà a Cornellà- Moviments socials.


11.   Moviments juvenils
A partir dels anys seixanta, van sorgir nombrosos grups de joves organitzats o espontanis que protestaven per canviar una realitat que no els agradava. En aquest apartat trobarem documents que tracten sobre tribus urbanes, moviments estudiants, contra-cultura juvenil, etc.


12. Moviments antiglobalització
En aquest apartat trobarem els documents relacionats amb la teoria dels moviments antiglobalització així com les corrents formades per activistes provinents que protesten contra les formes i els mètodes que està prenent l’actual procés d’integració a l’economia global.


13. Diàleg intercultural
Tots aquells documents que ens parlin del diàleg cultural per afavorir la cohesió social, el respecte, la integració, la pau, interacció intercultural ciutadana, no al racisme, igualtat social, relats personals de persones migrades, experiències de diàleg cultural i els drets de les persones.


14. Cornellà de Llobregat.  Moviments socials 
Documents que testimonien els moviments veïnals de Cornellà i en especial del Barri de Sant Ildefons. Amb una clara referencia a la llarga tradició associativa, cooperativista i participativa de la societat civil del barri, des dels seus inicis fins a l’actualitat. Aquest serà l’únic apartat on trobarem documents amb referència a moviments polítics.


15. Biografies
Biografies i relats personals de personatges que han estat rellevant amb els moviments socials.


 

 

Temes: Desigualtat social, Contaminació, Multiculturalitat, Moviments socials drets humans feminisme ecologisme gais-lesbianes..., Canvi climàtic, Serveis socials
Etiquetes: