La sardana

Un tres i fora, curts, llargs, aire, segon amunt, contrapunt, dosos.... són paraules que tots coneixem i hem sentit alguna vegada.

L'origen de la sardana és molt antic, una rotllana humana en moviment, preses les mans i marcant uns passos numerats ara cap a un costat ara cap a l'altre. S'han trobat imatges en unes terres cuites de Palàiocastre a la Creta del segle XV A.C.  i d'altres que procedien de Xipre. El testimoni escrit és trobat al temps medieval en El Llibre vermell s XIV que descriu els romeus ballant el ball rodó. És en el segle XIX quan la sardana llarga es balla a les comarques de l'Empordà i el mestre Pep Ventura s'estrena com a músic coblaire  l'any 1837. Acabada la guerra del 1936-1939 la sardana s'expandeix i es converteix en una dansa que identifica el poble català.  

 

Actualment les sardanes es ballen a tot Catalunya i a la Catalunya Nord. Quan es celebra la Festa Major mai no hi falta una ballada o un concert de sardanes. Les corals catalanes moltes vagades dins del seu repertori han cantat alguna sardana.

Petita selecció de sardanes conegudes i molt representatives del nostre país: Girona m'enamora, del mestre Ricard Viladesau; Carícies, del mestre  Josep Vicens "Xaxu" ;  Els Degotalls, del mestre  Ricard Castell; La Sardana de les monges, del mestre Enric Morera; Somni, del mestre J.M. Saderra i Puigferrer.  

La sardana és una dansa viva i oberta a tothom, petits i grans la poden ballar.

  A les biblioteques trobaràs:

La Sardana i la religió de les bruixes: una recerca sobre l'espiritualitat arcaica i la geografia sagrada
La Sardana i la religió de les bruixes: una recerca sobre l'espiritualitat arcaica i la geografia sagrada Jordi Bilbeny

L'autor d'aquest llibre ens revela els fonaments pagans de la sardana i la persecució a què va ser sotmesa pels estaments de l'Església i les classes dominants a partir d'un fet del 1552.

Córrer la sardana: balls, joves i conflictes
Córrer la sardana: balls, joves i conflictes Jaume Ayats (dir.); Montserrat Cañellas ...

Llibre on es revisa a fons i es reinterpreta la història de les sardanes i els balls de moda de mitjan segle XIX. Trobem informació sobre el model precedent: el contrapàs i les sardanes curtes, el ball de moda de l'Empordà, els canvis estètics en la interpretació de la sardana en el segle XX.

La Sardana:  dansa nacional, dansa viva
La Sardana: dansa nacional, dansa viva Josep Mainar

Mainar ens parla de la història de la sardana, però també dels mestres, de la cobla... Les èpoques importants del segle XX del 1940-1945, i del 1945-1955, i el Manifest sardanista de l'any 1963.

La Sardana dansa nacional de Catalunya
La Sardana dansa nacional de Catalunya Josep M. Mas i Solench

En aquest llibre trobem informació sobre l'origen de la dansa, la seva coreografia,  els instruments que formen la cobla, dades sobre compositors i músics.

Compàs: compendi bàsic de la pràctica sardanista
Compàs: compendi bàsic de la pràctica sardanista Jaume Nonell

Informació sobre la música, els compositors, la dansa: formes i mètrica, les formes musicals bàsiques: sardanes per ballar, de concert, sardanes revesses, sardanes obligades...

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

  A les biblioteques trobaràs:

Ballem sardanes
Ballem sardanes Teresa Sabaté

Explicació senzilla del passos, instruments i el vestuari. També hi trobem diversos poemes escrits sobre la sardana.

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Data de creació 17-11-2016 Última actualització 13-06-2022